KM testaa: Kylmään ilmaan viritetyt ilmalämpöpumput

Uusimmat ilmalämpöpumput sisältävät tekniikkaa, jota emme aikaisemmin ole kokeneet. Tuloaan tekee myös uusi kylmäaine R32, jota ei Käytännnön Maamiehen ja TM Rakennusmaailman kanssa yhteistyössä tehdyissä testeissämme olleissa laitteissa ole ennen käytetty. Viekö ympäristöystävällisyys energiatehokkuutta? Miten uusimmat laitteet toimivat -30 asteen pakkasella? Parantaako lämpöakku energiatehokkuutta? Mitä hyötyä on kaksivaihekompressorista?

Halusimme mitata, mitä uusinta tekniikkaa sisältävistä ilmalämpöpumpuista saa irti. Tässä kolmen laitteen joukossa eri valmistajien uusimmat kehitelmät eivät lähtökohdiltaan ole samaa teholuokkaa, joten emme ole asettaneet niitä loppuarvostelussakaan samalle viivalle. Testien perusteet ovat kylläkin samat kuin aikaisemmissa ilp-vertailuissamme. Tässä testissä laitteet on mitattu lisäksi -30 asteen pakkasella, jossa laitteiden maahantuojat lupaavat niiden vielä toimivan.

Lisäksi on huomattava, että tässä testissä sulatusjaksot ovat mukana COP-arvoissa täystehomittauksissa (-15…-30 astetta), toisin kuin aiemmissa testeissämme ja vertailuissamme. Sulatusjaksoja sisältävät COP-arvot ovat lähempänä käytännön energiatehokkuutta, eikä näitä tuloksia voi suoraan verrata aikaisemmin mittaamiimme ja julkaisemiimme COP-arvoihin.

R32-kylmäaine

Uusi kylmäaine R32 tuo tullessaan ympäristöystävällisyyttä, mutta paraneeko vai heikkeneekö sillä energiatehokkuus? Ilmalämpöpumppujen valmistajat ovat parhaillaan siirtymässä nykyisestä R410-kylmäaineesta R32-kylmäaineeseen.

Muutoksen syynä on F-kaasuasetus, jolla kielletään kasvihuoneilmiötä kiihdyttävien kaasujen käyttö alle 3,0 kg kylmäainetta sisältävissä ilmastointilaitteissa. Käytännössä asetus koskee muun muassa kaikkia tavanomaisia ilma/ilma-lämpöpumppuja.

Nykyinen ilmalämpöpumppujen kylmäaine R410 on R32:n ja R125:n seos massasuhteessa 50/50. Kielto astuu voimaan 1.1.2025, mutta valveutuneet valmistajat ennakoivat jo tulevaa.

Jokaisessa jotakin uutta

Kussakin kolmesta testatusta ilmalämpöpumpusta on jotakin erityistä. Ne kaikki edustavat energiatehokkuudeltaan, ainakin markkinointiviestinnän ja teknisten tietojen mukaan, tämän hetken huippua. Kullakin on erityiset omat tehokeinonsa.

Cooper & Hunterissa on kaksivaiheinen kompressori, jonka tarkoitus on parantaa energiatehokkuutta etenkin kylmemmillä keleillä. Laitetta ohjataan radiotaajuuksia käytävällä kaukosäätimellä.

Daikinin erikoisuus on sisäilman laatua parantava raitisilmalisä ja kosteudenhallinta. Lisäksi laitteessa on uusien tulevien määräysten mukainen ympäristöystävällinen R32-kylmäaine.

Panasonicin erikoisuus R32-kylmäaineen lisäksi on lämpöakku, jolla pyritään parantamaan energiatehokkuutta ja sisälämpötilan tasaisuutta sulatusjaksojen aikana.

Lue koko juttu KM:stä.

Teksti: Markku Lindell
Kuva: Hannu Häyhä