KM:n vertailussa vesiohenteiset puolihimmeät talomaalit

Puuverhoillun rakennuksen ulkomaalauksen onnistumiseen vaikuttavat monet asiat. Useimpien maalinvalmistajien mukaan laadukkaat akrylaattimaalit ovat yleensä paras vaihtoehto. Silti vesiohenteisia maaleja hyljeksitään. Vertailumme perusteella tähän ei kuitenkaan ole syytä.

Vesiohenteisissa akrylaattipohjaisissa talomaaleissa on lukuisia hyviä puolia. Ei-ammattilaiselle erityisen tärkeää on käytön helppous.

Vesiohenteiset maalit ovat joutuisia levittää ja helppoja viimeistellä. Kerrospaksuudenkaan kanssa ei tarvitse olla yhtä tarkkana kuin vaikkapa perinteisillä pellavaöljymaaleilla.

Akrylaatit kuivuvat nopeasti. Pellavaöljysideaineiset maalit pysyvät sen sijaan pehmeinä jopa viikkoja. Alkydeillakin päällemaalaus onnistuu yleensä vasta seuraavana päivänä.

Osa akrylaattimaaleista on päällemaalattavissa jo parin tunnin kuluttua. Varsinkin pienemmissä maalauskohteissa pikainen kuivuminen lyhentää maalausurakan kokonaiskestoa. Saman päivän aikana saadaan siveltyä jopa useampia maalikerroksia.

Vesiohenteiset maalit ovat lisäksi käteviä ja turvallisia. Vesipesu sujuu huomattavasti vaivattomammin kuin lakkabensiinillä puhdistaminen. Siveltimet on helppo huoltaa kunnolla, jolloin ne kestävät huomattavasti pidempään.

Myös työvälineiden pesussa syntyvien jätteiden hävittäminen on vesiohenteisilla maaleilla huomattavasti helpompaa. Siveltimien pesuun käytetty lakkabensiini lasketaan nimittäin vaaralliseksi jätteeksi, joka on toimitettava keräyspisteeseen.

Liuoteohenteiset maalit ovat aidosti haitallisia käyttäjilleen ja ympäristölle. Liuotekatkut eivät tee kenenkään terveydelle hyvää. Haihtuvat orgaaniset yhdisteet ovat myrkkyä ympäristölle, joten myös ulkomaalien päästöjä pyritään rajoittamaan.

Lue koko juttu KM:stä.

Teksti ja kuva: Kyösti Isosaari

KM:n talomaalivertailussa:
* Cello Wintex
* Coloria Linnea Talomaali Titan
* Eskaro Kantri Ulkomaali
* Fintex Suvi Talomaali
* GVK Haltia
* Ilves Talomaali
* REG Talomaali
* Teknos Akrylin
* Tikkurila Ultra Classic
* Värisilmä Pouta