Satokisassa uusi kevätrapsiennätys 4 777 kg/ha

Käytännön Maamiehen kevätöljykasvien kilokisassa tehtiin uusi Suomen ennätys.  Ilkka Kouvo voitti rapsikisan tolkuttoman suurella, 4 777 kilon hehtaarisadolla. Lajikkeena oli Campino. Kasvukausi oli öljykasveille otollinen. Silti uusi satoennätys yllätti niin järjestäjät kuin kilpailijatkin.

Kevätrapsikilpailuun osallistui yhdeksän kilpailijaa. Lämmin alkukasvukausi sai rapsit taimettumaan ja kehittymään nopeasti, mutta toi myös mukanaan valtavat kaalikoiparvet. Kaalikoin torjunta oli aloitettava jo kesäkuun alussa. Kaalikoin toukat tekivät selvää jälkeä lehdistä. Uutta oli se, että ne kalusivat myös vielä piilossa olevan kukkavarren kukkanuput pois. Näin kävi Ilkka Kouvon kasvustoille. Kouvon rapseilla kaikki sato tuli sivuversoilla.

Onneksi sää oli versomiselle otollinen. Ravinteita ja vettä riitti, ja vahvalla kasvustolla riitti paukkuja satokomponenttien muodostukseen. Kukinta kesti ennätyksellisen pitkään, sillä heinäkuu oli sateinen ja viileähkö.

Rapsikisa oli varsin tasokas. Kilpailussa korjattiin kolme yli neljän tonnin rapsisatoa, ja keskisato oli noin 3 800 kiloa hehtaarilta. Vanhaa rapsiennätystä korotettiin 700 kilolla.

Lue koko juttu KM:stä.

Teksti ja kuva: Annaleena Ylhäinen