14 viikon kierrolla lihasikala tehokkaaksi

Neljäntoista viikon kierto on nykykäsityksen mukaan tehokkain tapa pyörittää lihasikalaa. Se oli mielessä myös Pekonia Oy:n omistajilla, kun he päättivät laajentaa 16-osastoisen 2 730 sikapaikan rakennuksensa 28-osastoiseksi noin 5 500 paikan sikalaksi. Näin kierto saadaan toimivaksi porsastuottajan, lihasikalan ja teurastamon kannalta. Pienten katteiden ja suurten volyymien tuotannossa win-win-win-tilanteen pitäisi jättää koko ketjuun enemmän tulosta.

Kun Pekonian omistajilta kysyy, mitä oleellista uuden lihasikalan laajennuksessa on, vastaus alkaa osastojen lukumäärästä. Se on 28, joka on hyvä lukumäärä 14 viikon kiertoon.

Neljäntoista viikon kierto tarkoittaa, että lihasikalassa yhden osaston aikaväli saapuneista porsaista uusiin porsaisiin on 14 viikkoa. Silloin sikalan läpi menee 3,7 kasvatuserää sikoja sikapaikkaa kohti vuodessa. Kiertonopeus on parhaissa suomalaissikaloissa kasvanut jatkuvasti sikojen päiväkasvujen parantuessa.

Sikalan nopea kierto yhdessä edullisten rakennuskustannusten kanssa ovat olennaisia tuotannon kiinteiden kustannusten alentamisen kannalta. Sikalan rakenteelliset ratkaisut, kuten osastojen lukumäärä, vaikuttavat myös kustannuksiin. Siksi Pekoniassakin lähdettiin laajentamaan sikalaa, joka ei ennestäänkään ollut mitenkään pieni.

Sastamalan ja Huittisten rajalla toimivan Pekonian omistajat Juha Savela ja Tomi Ranta kasvattavat jatkossa yhteensä noin 28 000 lihasikaa vuodessa. Rannalla on 1 500-paikkainen lihasikala kotonaan ja Pekoniassa on laajennuksen jälkeen 5 500 paikkaa.

Viisi vuotta lihantuotantoa ja laajennus

Pekonia Oy on nuori yhtiö. Se on merkitty kaupparekisteriin vasta syksyllä 2010, jolloin Ranta ja Savela rakensivat ensimmäisen yhteisen lihasikalan, nykyisen rakennuksen ensimmäisen vaiheen. Se on otettu käyttöön vuonna 2011.

Siinä on 16 osastoa ja 2 730 sikapaikkaa. Osastojen määrä osoittautui pitemmän päälle tehottomaksi, joten yhtiökumppanit päättivät laajentaa sikalaa 12 uudella osastolla.

Nyt 28 osaston sikala elää 14 viikon kierrossa, ja joka viikko tyhjenee ja täyttyy kaksi osastoa. Laajennusosan ensimmäiset osastot otettiin käyttöön sikalan avajaisia edeltävänä päivänä, 24. lokakuuta. Siitä lähtien porsaita tulee tasaisesti joka maanantai. Koko sikalan pitäisi olla täynnä sikoja tammikuun puolivälissä, jolloin päästään tavoiteltuun kiertoon.

Lue koko juttu KM:stä.

Teksti ja kuva: Pirjo Mälkiä