Puimurikaupan romahdus huipentui
Puimurikauppa on käynyt odotettuakin nihkeämmin. Kun kaudella 2014–2015 päädyttiin kolmantena perättäisenä laskuvuonna 191 puimuriin, näytti pohja jo löytyneen. Muun muassa maataloustuotteiden heikko hintakehitys ja tukimaksatusten epäselvyydet johtivat kuitenkin luultua pidempään loppuliukuun. Viime kaudella Suomen pelloille tuli vain 148 uutta puimuria.
Kun verrataan puimureiden myyntimäärää menneisiin vuosiin, pitää aikajänne olla aika lyhyt, että vertailun tuloksilla olisi muuta kuin viihdearvoa. Viime kaudella ostetut puimurit ovat aivan eri kokoluokassa kuin reilu 10 vuotta sitten ostetut. Puimurimarkkinoilla on tapahtunut paljon.
Kaudella 2005–2006 puimurikauppa kävi tämän vuosituhannen perspektiivissä keskimääräistä vauhtia ja myytyjen koneiden kokoluokat ovat selvillä. Pelloille tuli 331 uutta konetta. Puimureiden määrä oli siis reilusti yli kaksinkertainen nyt päättyneeseen kauteen verrattuna.
Yksi mittari puimurikaupan rakennemuutokseen saadaan, kun jaetaan ostetut puimurit kahteen ryhmään puintikoneiston leveyden mukaan: Leveys korkeintaan 111 cm ja leveys yli 111 cm.
Puintikoneistoltaan yli 111 cm:n puimureita myytiin viime kaudella kokonaismyynnin rajusta laskusta huolimatta enemmän kuin 11 vuotta sitten. Tuolloin 80 prosenttia puimureista oli koneiston leveydeltään korkeintaan 111 cm, nyt enää noin 50 prosenttia. Kappalemäärissä muutos on tässä kokoluokassa 265:stä noin 75:een ja laskua yli 70 prosenttia.
Jos oletetaan, että muutos puimurikoossa on tapahtunut vuosien mittaan lineaarisesti, on viimeisen kymmenen vuoden aikana myyty liki 2 000 puintikoneistoltaan korkeintaan 111 cm:n puimuria. Niiden joukossa on vain hyvin pieni osa tehokkaampia monikelapuimureita. Jos lasketaan mukaan koko 2000-luku, päästään noin 4 000 puimuriin tässä kokoluokassa.
Kun tuoreen arvion mukaan (MT viljelijäkysely) viidennes viljatiloista lopettaa vuoteen 2020 mennessä ja loppujenkin osalta rahtipuinti lisääntynee, tullee tämän pienemmän kokoluokan käytettyjä puimureita olemaan hyvin saatavilla, mutta isoissa on myyjän markkinat.
Lue koko juttu KM:stä.
Teksti ja kuva: Timo Mikkola