Kaudelle 2022–2023 myytiin 122 puimuria

Puimurikauppa hiipui toiseksi alhaisimpaan lukuun viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Päättyneellä myyntikaudella toimitettiin 122 uutta puimuria asiakkaille. Suhteessa parhaiten markkinoilla pärjäsi New Holland, joka pystyi kasvattamaan myyntimääräänsä laskevilla markkinoilla. Claasin myyntiä jarrutti pienten puimurien puute ja Sampolla oli toimitusvaikeuksia. Tulevalla kaudella kisa kiristyy, kun Sampoa saa taas normaaliin tapaan ja Claasin uusi Evion-mallisto tulee tarjolle.

Puimureita on myyty viimeisimmän kymmenen vuoden aikana keskimäärin 157 kappaletta. Viime myyntikaudella Suomessa myytiin 122 uutta puimuria.

Puimurikauppa on kääntynyt taas varsin alhaisiin lukemiin. Kaudelle 2022–2023 myytiin 122 puimuria, joka on toiseksi alhaisin määrä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ainoastaan kaudella 2018–2019 myytiin vähemmän. Kyseinen myyntikausi oli ainoa, jolloin on jääty alle 100 myydyn puimurin.

Viimeisen kymmenen kauden keskiarvo on 157 puimuria, joten tällä vauhdilla käytössä olevien puimurien määrä jatkaa voimakasta alamäkeä, kun vanhempaa kalustoa poistuu koko ajan.

Virallisia markkinaosuuslukuja ei ole saatavissa, mutta kolme suurinta merkkiä (aakkosjärjestyksessä) ovat selvät eli Claas, New Holland ja Sampo. Myös John Deere, MF ja Fendt saivat kauppaa aikaiseksi, mutta CaseIH:n ja Deutz-Fahrin myyntimäärä näyttää nollaa. Käytettyinä kuitenkin molempia merkkejä on tuotu Suomeen.

Hankkijalla isot odotukset Evionille

Nykyinen puimurien myyntimäärä ei ole kestävä Suomen maatalouden kannalta, toteaa Hankkijan konekaupan hankintajohtaja Jukka Keltto.

”Aiemmin kesällä näytti jopa, että jäätäisiin vielä alhaisempiin lukemiin.”

Hankkijan myyntikautta leimasi mallisarjan vaihdos eli Averoa ja Tucanoa ei ollut enää saatavilla ja pienin myyntimalli oli Trion 520. Sen seurauksena Claasin markkinaosuus varmaan laski hieman, mutta uuteen Evion-mallistoon kohdistuu isot odotukset.

”Toisaalta myimme Trion-malleja enemmän kuin kaudella 2021–2022, joten trendi kohti suurempia puimureita näkyy myös siinä.”

Telavarustuksella olevia koneita on myyty tulevalle kaudelle jo kaksi, joten niidenkin kysyntä on kasvussa koneiden suurentuessa, Keltto arvioi.

”Claasin saatavuus on nyt hyvä ja kun Hankkijan emoyhtiön omistamat yhtiöt toimivat Claasin jälleenmyyjänä seitsemän maan alueella, me pystymme myös tarvittaessa siirtelemään konevarauksia maiden välillä. Uuden puimurin tulevalle kaudelle pystyy tilaamaan vielä joulukuussa ja mahdollisesti vielä 2024 alkuvuonnakin.”

Käytettyjen, uudehkojen puimurien markkina Suomessa on todella ohut eli tarjontaa on vähän, Keltto myöntää.

”Hyvät käytetyt koneet otetaan mielellään vaihdossa ja ne myös myydään nopeasti.”

New Holland paransi myyntiään

Me onnistuimme kasvattamaan myytyjen puimurien määrää, vaikka kokonaismarkkina laski, iloitsee Agritekin myyntijohtaja Antti Nikkola.

New Holland vaikuttaakin olleen kauden suurin onnistuja. Myydyin kokoluokka oli CX 5/6 -mallisto, vaikka TC-sarjaakin meni edelleen kaupaksi. Tyypillisin pöytä on nyt 20-jalkainen eli 6,1-metrinen, Nikkola paljastaa.

Toinen nouseva trendi on koneiden varustelu eli nykyisin automaattiohjaus ja satomittausjärjestelmä tulevat varsin useaan koneeseen.

Tulevasta kaudestakin on hyvät odotukset, sillä tarjouspyyntöjä on tullut paljon, mutta jos koneen haluaa varmasti ensi syksyyn, pitää tilaus saada tehtaalle jo joulukuun alkupuolella, Nikkola muistuttaa.

Käytetyissä puimureissa NH on todella kysytty kone eli uudehkoille käytetyille puimureille on melkein jo ostaja tiedossa jonossa, Nikkola kuvaa markkinaa.

Tällä hetkellä käytettynä oli myynnissä neljä alle 20 vuotta vanhaa NH:n puimuria, joten Nikkolan arvio lienee varsin kohdillaan.

Sampolla toimitusvaikeuksia

Agco Suomen myynnissä olevalle Sampolle vuosi oli varsin haastava, myöntää Agco Suomen kotimaan myyntijohtaja Matti Kallio.

”Tehtaalla oli toimitusvaikeuksia, joten kaikki mitä saatiin, myös myytiin.”

”Hieman enemmänkin olisi voinut mennä kaupaksi, jos koneita olisi saatu.”

Mitään suuria markkinamuutoksia ei kuitenkaan tapahtunut eli Sampolla on Suomessa edelleen merkittävä markkinaosuus.

Parhaiten kävivät kaupaksi C10- ja C12-sarjat eli myös Sampolla siirtymä on kohti suurempia malleja. Uutta Roto-mallistoa ei ole vielä pystytty tarpeeksi esittelemään Suomessa, mutta senkin myynti lähtee kasvuun, kunhan asiakkaat pääsevät kunnolla tutustumaan siihen, Kallio uskoo.

Agco Suomen toinen merkki Fendt sai kaupaksi muutaman koneen. ”Ideal-puimurien kokoluokassa markkina on pieni, mutta Agco Suomi uskoo, että Suomeen saadaan niitäkin kaupaksi yhdestä kahteen kappaletta vuodessa.”

Käytetyissä puimureissa kysyntä on ollut hyvää ja hyvät vaihdokit katoavat nopeasti. Tällä hetkellä oli myynnissä 27 kpl alle 20-vuotiasta Sampoa, joka on varsin pieni määrä suhteutettuna siihen, kuinka paljon Sampoja on myyty viimeisen 20 vuoden aikana.

John Deere mukana vain isoissa

John Deeren puimurivalikoima kattaa vain isommat kokoluokat, joten katsomme markkinaa siitä näkökulmasta, toteaa Witraktorin myyntijohtaja Ilkka Nykänen.

Päättynyt kausi oli huippuvuosi isoille puimureille eli niiden osuus kokonaismarkkinasta nousi yli 50 prosenttiin, Nykänen laskee.

Witraktor tilaa jonkin verran puimureita varastoon eli ilman, että niille on valmiiksi ostaja.

”Kesällä markkina näytti varsin vaikealta, mutta lopulta kaikki varastokoneetkin meni kaupaksi.”

JD:lle T-sarja on tärkein Suomessa ja esimerkiksi T550- ja T560-malleja myytiin Nykäsen mukaan suunnilleen yhtä paljon.

”Tälle kaudelle luovutimme myös kaksi isoa X-mallia, mutta tuskin niitä joka kausi myydään”, Nykänen arvioi.

Tulevan kauden kokonaismarkkinaa on vaikea arvioida, mutta JD:n toimituskyky on hyvä eli jos kaupat tekee ennen vuodenvaihdetta, saa koneen varmuudella ensi syksyn puinneille. JD satsaa myös voimakkaasti rahoitukseen eli puimurikaupan rahoitukseen on tarjolla jopa nollakorkoista lainaa. JD:n oma rahoitusyhtiö JD Finance lainoittaa maailmanlaajuisesti konekauppaa, Nykänen muistuttaa.

Jonkin verran saamme kyselyjä myös käytettyjen puimurien tuonnista ja niissä olemme avustaneet asiakkaita, varsinkin jos kone on ollut jonkun muun JD-jälleenmyyjän varastoissa, Nykänen kertoo.

”Systemaattista käytettyjen puimurien tuontia emme ole aloittaneet, mutta ajosilppureissa tätä mahdollisuutta on tutkittu.”

MF tähtää 10 prosentin markkinaosuuteen

Massey Ferguson on palannut Suomen puimurimarkkinaan kunnolla vasta muutama vuosi sitten, mutta tähtäimessä on 10 prosentin markkinaosuus, joka nykyisillä myyntimäärillä olisi toistakymmentä vuodessa, laskee myyntijohtaja Vesa Tyykilä Turun Konekeskukselta.

Myös varaosien, huollon ja koulutuksen kannalta on tärkeää, että konekanta maassa on riittävä, joten yksittäisten koneiden myynti ei ole järkevää, Tyykilä muistuttaa.

Suomen puimurimarkkina on pieni ja kovasti kilpailtu, mutta kyllä MF:n 5-kohlinpuimurit ovat vahvoja kilpailijoita muille merkeille, Tyykilä arvioi.

Tarjouspyyntöjen perusteella puimurien kysyntää on paljon.

”Uusien koneiden tilaukset pitäisi tehdä ennen marraskuun loppua, sillä muuten toimitusriski tulevalle syksylle kasvaa.”

Myös koneiden hinnoissa on nousupaineita, joten kauppoja venyttämällä ei kone ainakaan halpene, Tyykilä toteaa.

Käytettyjä niukasti

Käytettyjen puimureiden markkina on edelleen varsin suppea. Marraskuun puolivälissä 2023 myynnistä löytyi 48 puimuria, jotka olivat 20 vuotta vanhoja tai sitä uudempia. Näistä 39 oli yritysten myynnissä ja yhdeksän yksityisten myynnissä. Näistä koneista vain 18 kpl oli 2013 vuoden mallia tai sitä uudempia.

Uudehkoa käytettyä puimuria etsivällä on varsin vähän valikoimaa tarjolla.

Suuret koneliikkeet eivät juurikaan ole lähteneet tuomaan käytettyjä puimureita, joten tuonti ulkomailta on pienten kaupallisten toimijoiden ja yksittäisten viljelijöiden varassa.

25 vuoden trendi

Viimeisen 25 myyntikauden aikana Suomessa on myyty 7 311 puimuria eli keskiarvo koko ajanjaksolta on 292 puimuria kautta kohden.

Tilanne muuttuu huomattavasti heikommaksi, kun tarkastellaan viimeistä kymmentä tai viittä myyntikautta. Kymmenen viime kauden keskiarvo on 157 puimuria ja viimeisen viiden enää 135 puimuria kaudessa. Tähän viiden kauden jaksoon mahtuu kaksi mittaushistorian huonointa myyntikautta.

Puimurikaluston uusiutumistahti on ollut jo vuosia liian alhainen. Suomessa on vuosittain noin miljoona hehtaaria puitavaa pinta-alaa.

Jos kaikki puinnit hoidettaisiin viimeisen 25 vuoden aikana ostetuilla puimureilla, pitäisi jokaisella puimurilla puida noin 137 hehtaaria vuodessa.

Jos puimurien myyntimäärät eivät kasva nykyisestä, on 15 vuoden päästä Suomessa alle 4 000 alle 25-vuotiasta puimuria, jolloin vastaava määrä olisi yli 250 hehtaaria puimuria kohden.

Todellisuus on kuitenkin hieman toisenlainen, sillä toistaiseksi käytössä on vielä kappalemääräisesti paljon 1990-luvun alun ja 1980-luvun puimureita. Niiden pikkuhiljaa poistuessa käytöstä puintikapasiteetti alkaa olla oikeasti koetuksella. ◻

Tulevan myyntikauden kiinnostavin uutuus on Claasin uusi ”pieni” mallisarja eli Evion. Valitettavasti KM ei saanut sitä vielä tänä syksynä koeajoon.

Puimurivertailussa tarkat tekniset tiedot

KM:n verkkosivuilta löytyy vertailupalvelu, jossa voi verrata eri puimurimerkkien ja -mallien ominaisuuksia vierekkäin. Palvelu on avoin kaikille eli se ei edellytä lehden tilausta. Palvelusta löytyvät kaikkien Suomen markkinoilla myytävien puimurimerkkien ja -mallien tekniset tiedot.

KM:n verkkosivuilla on ollut jo vuodesta 2007 lähtien traktorien teknisten tietojen vertailupalvelu. Viime vuonna palvelu laajeni myös puimureihin.
Tästä syystä KM ei enää julkaise traktorien ja puimurien teknisten tietojen taulukkoa painetussa lehdessä.

Laaja valikoima merkkejä ja malleja

Tämän vuoden vertailupalvelussa on merkittävästi laajempi määrä tietoa, sillä nyt mukana ovat kaikki Suomen markkinoilla tarjolla olevat puimurimerkit eli CaseIH, Claas, Deutz-Fahr, Fendt, John Deere, Massey Ferguson, New Holland ja Sampo. Kaikkiaan eri malleja on 99 kappaletta.

CaseIH:n mallisarja koostuu isoista rumpupuimureista ja malleja on viisi.

Claasilla on uuden Evion-sarjan sekä Trion- ja Lexion-sarjojen TerraTrac-mahdollisuuden ansiosta malleja peräti 44. Mallistossa on 5- ja 6-kohlimisia malleja sekä hybridimalleja.

Deutz-Fahrilla malleja on neljä, joista kolme on 5-kohlimista ja yksi 6-kohliminen.

Fendtin mallisto koostuu yhdeksästä mallista, joista yksi on 5-kohliminen, yksi 6-kohliminen ja loput kuuluvat Ideal-rumpupuimurimallistoon.

John Deerellä malleja on kymmenen, joista kaksi on 5-kohlimista, kaksi 6-kohlimista ja loput isompia rumpupuimureita.

MF:llä malleja on 13, joista kahdeksan on 5-kohlimista, kaksi 6-kohlimista ja loput kolme ovat Ideal-sarjan rumpupuimureita.

New Hollandin mallistossa on 16 puimuria, joista kaksi on 4-kohlimisia, kuusi on 5-kohlimisia, viisi 6-kohlimista, yksi hybridi ja kaksi rumpupuimuria. New Hollandilla onkin kaikista valmistajista monipuolisin puintikoneistovalikoima.

Sampolla on yhdeksän mallia, joista kaksi on 4-kohlimista, kaksi 5-kohlimista, kolme 6-kohlimista ja kaksi rumpupuimurimallia.

Vanhat puimuritaulukot sähköisenä

Vuosien 2014–2021 puimuritaulukot löytyvät joka vuoden digilehdestä numerosta 11.
Vuosien 2000–2013 puimuritaulukot löytyvät pdf-muodossa KM:n verkkosivujen lehtiarkistosta. ◻