Siivoa Windows toimivaksi
Vaikka Windows 10 on monessa suhteessa paljon paremmin käyttäytyvä käyttöjärjestelmä kuin edeltäjänsä, kerää se erityisesti aktiivisesti käytetyssä pc:ssä silti mukaansa paljon erilaista töhkää, joka haittaa käyttöä eri tavoin. Tässä artikkelissa neuvomme, miten Windowsin siivous tapahtuu.
1. Poista turhat sovellukset
Windows 10:n mukana asentuu koko joukko sovelluksia, joita suurin osa sen käyttäjistä ei ikinä edes käynnistä. Niin kauan kuin levytilaa riittää, näistä vakiosovelluksista ei toki ole varsinaista haittaa, mutta monia ärsyttää jo niiden pyöriminen mukana käyttöliittymässä.
Vakioasennettujen sovellusten lisäksi pidempään käytössä olleelle koneelle on useimmiten kertynyt sovelluksia, jotka on asennettu kokeeksi tai jotakin kertaluontoista tarkoitusta varten, tai joilla ei muuten vain ole enää käyttöä. Nämäkin ylimääräiset sovellukset kannattaa usein poistaa.
Tavanomainen tapa poistaa sovelluksia on Windows 10:ssä valita käynnistysvalikon vasemmasta reunasta hammasrataskuvake eli Asetukset-sovellus ja aukeavasta ikkunasta Sovellukset.
Tässä näkymässä ovat – ainakin periaatteessa – kaikki tietokoneelle asennetut sovellukset. Jos näet listassa sovelluksen, jota et ikinä käytä, sen voi huoletta poistaa painamalla Poista asennus.
Jos et ole varma, mikä jokin sovellus on tai mitä se tarkkaan ottaen tekee, kannattaa googlata sovelluksen nimi. Hakutuloksista löytyy usein sivu, joka kertoo tarkemmin sovelluksesta, ja tieto puolestaan helpottaa poistopäätöksen tekemistä.
2. Taustaroska pois
Sovellukset, jotka on asennettu tietokoneelle, mutta jotka käynnistyvät vain käyttäjän niin valitessa, ovat yleensä harmittomia. Ne kuluttavat korkeintaan massamuistin eli kiintolevyn tai ssd-levyn tilaa, eivätkä rohmua itselleen muita järjestelmäresursseja.
Monessa tapauksessa enemmän harmia on tausta-ajettaviksi asentuvista sovelluksista. Lukuisat Windows-sovellukset lisäävät asennuksensa yhteydessä järjestelmään sen käynnistyessä ajettavia ohjelmia.
Esimerkiksi virustorjuntaohjelma tai varmuuskopiointisovellus tarvitseekin näitä komponentteja toimiakseen oikein, mutta monesti tausta-ajokomponentin tarkoitus on vain esimerkiksi asentaa tarvittaessa päivityksiä tai jopa vain nopeuttaa varsinaisen sovelluksen käynnistymistä.
Joku saattaa muistaa järjestelmän käynnistyessä ajettavia sovelluksia hallitun perinteisesti Järjestelmän määritykset- eli msconfig-nimisellä työkalulla. Windows 10:ssä nämä tehtävät ovat kuitenkin siirtyneet Tehtävienhallinta-nimiselle sovellukselle, jonka moni tuntee viimeisenä tapana sulkea kiukutteleva ohjelma.
Tehtävienhallinnassa on nykyisin Käynnistys-välilehti, jonne on listattu kaikki Windowsin käynnistyessä automaattisesti ajettavat ohjelmat. Kaikki komponentit, joiden tilaksi on merkitty Käytössä, ajetaan aina tietokoneen käynnistyksen yhteydessä. Käynnistyssovellus-kohdassa esitetään sanallinen arvio komponentin koosta. Mitä suurempi komponentin koko, sitä suurempi on todennäköisesti myös sen vaikutus suorituskykyyn. Komponentin nimestä ja julkaisijan nimestä on yleensä pääteltävissä, mihin se liittyy. Mikäli kummassakaan kohdassa ei ole mitään järkevää tietoa, saattaa kyseessä olla sovellus, joka ei halua tulla löydetyksi ja jonka ei siis pitäisi olla asennettuna lainkaan. Monet käynnistettävät sovellukset ovat tarpeellisia, mutta vain harva niistä on aidosti elintärkeä.
Mikäli et ole varma sovelluksen käyttötarkoituksesta, voit merkitä sen hiirellä, painaa Poista käytöstä ja sen jälkeen käynnistää tietokoneen uudelleen. Mikäli kaikki tuntuu toimivan normaalisti, kyseessä oli todennäköisesti enemmän tai vähemmän tarpeeton ohjelmisto. Kokeiluvaiheessa poista käytöstä aina vain yksi komponentti kerrallaan, sillä muuten mahdollisten ongelmien selvittely on hyvin vaikeaa.
Lue koko juttu KM:stä.
Teksti: Aleksi Vähimaa