Ruutukisan siemenet maassa

Ruutukisan kylvöt viivästyivät vapun seudun sateiden vuoksi parilla viikolla. Siemenet saatiin maahan juuri ennen äitienpäivää. Kyseessä eivät olleet ihan tavalliset kylvöt, sillä joukkueet kokeilevat uusia juttuja. Tätä kisassa haetaankin.

Ruutujen paikat on gps:n avulla tarkasti tiedossa, joten jokainen jyvä ja lannoite meni varmasti oikeaan paikkaan. Koeruutujen koossa on lisäksi hieman pelivaraa. Siemeniä kylvettiin 15 neliömetrille, mutta ruudut rajataan 10 neliömetrin kokoisiksi myöhemmin kasvukaudella.

Normaalisti koeruutujen kylvöt hoidetaan kahden tai kolmen ihmisen voimin. Ruutukisan kylvöt muistuttivat enemmän talkoopäivää. Parhaimmillaan pellolla oli kuusi koetilan työntekijää ja KM:n toimittaja.

Koeruutukylvökoneen päälle tarvittiin kaksi ihmistä lataamaan siemeniä ja lannoitteita putkien läpi, sillä joukkueiden kylvösuunnitelmat olivat varsin monimuotoiset.

Koeruutukylvökoneessa ei ole starttilannoitteille laatikkoa. Follow A Farmer -joukkue halusi kuitenkin starttifosforin, ja keksi sekoittaa sen siementen joukkoon.

Starttilannoite sekoitettiin juuri ennen kylvöä siementen kanssa ja laitettiin samoista vantaista kylvöriviin. Lannoitevantaista meni YaraMila HeVi 6 ja YaraMila NK2 Hiven.

OhraOraakkelit puolestaan halusivat kylvöriviin nopealiukoista Calciprill-lannoitetta, jolla saadaan pH optimaaliseksi.

Näin juuri itäneen siemenen ympärillä pH on seitsemän tai sen yli, ja hennot juuret saavat otettua fosforia ja typpeä tehokkaasti. Siemen oli kuorrutettu mangaanilla, jonka pitäisi riittää ensimmäisille viikoille.

Calciprilliä levitettiin 800 kg/ha, eikä koeruutukylvökoneen siemenvantaiden kapasiteetti riittänyt levittämään siemeniä ja kalkkia samalla kertaa. Calciprillit vedettiin ruuduille erillisellä ajolla. Muilla joukkueilla siemenet menivät eri vantaista kuin lannoitteet.

Soil Scout -anturit ruuduille

OhraOraakkelien ruutuihin haudattiin ennen kylvöä Soil Scout -anturit, jotka mittaavat maan kosteutta, lämpötilaa ja johtokykyä.

Anturit asennettiin jokaisen kolmen kerranteen ruutuun kahteen syvyyteen, 8 ja 20 senttimetriin. Tämä pyrittiin tekemään niin, ettei ruutua kaiveltaisi turhaan. Maa tiivistettiin välittömästi.

Kaksi anturia laitettiin myös toisen kerranteen 0-ruutuun. Antureiden tukiasema pystytettiin keskelle koekenttää. Anturit ja tukiasema ovat täysin johdottomia.

Maan lämpötila oli kylvöhetkellä 8–20 sentin syvyydessä 10–13°C. Siemenet kylvettiin noin viiteen senttimetriin, sillä pintamaa oli jo sen verran kuivaa.

Anturit on tarkoitus kalibroida ensimmäisen sateen jälkeen.

”Silloin saadaan selville kenttäkapasiteetti, ja se on säätämisen kannalta olennaisempi vertailukohta kuin että kalibroidaanko mittaus saven vai hiuemaan suhteen”, kertoo Soil Scout Oy:n maaperäasiantuntija Miiro Jääskeläinen.

Maa-aines tiivistyy hetken aikaa kylvön jälkeen. Kenttäkapasiteettia vastaavan tilavuuskosteuden määrittämisen jälkeen voidaan kosteutta tarkastella ja vertailla antureiden välillä kasveille käyttökelpoisen kosteuden kautta.

OhraOraakkelit aikovat käyttää tätä tietoa lannoitusten ja kasvunsääteiden ajoitukseen ja annosteluun.

Lisälannoitukset oraille

Useimmat joukkueet ovat suunnitelleet seuraavat toimenpiteet kasvuasteille BBCH 12–13 eli kaksi- tai kolmilehtivaiheeseen.

Oraille aiotaan levittää YaraLiva Nitraboria, rikkisalpietaria, ammoniumsulfaattia, mangaania, fosforia ja muita alkuvaiheen tärkeitä ravinteita.

Muutama joukkue harkitsee myös orasvaiheen rikkaruiskutusta pienellä annoksella, mikäli rikkakasveja nousee jo tässä vaiheessa.

Biostimulantteja ja juuriston stimulointia Moddus Evolla aio-taan myös käyttää. Osa ajoittaa oraslannoituksen versomisajankohtaan BBCH 20–25.

Mallaslaatua tavoittelevat Taloustaiturit ja Mallasmestarit ovat hekin suunnitelleet lisätyppilannoitusta versomisen ja korrenkasvun alun välimaastoon – mikäli se on tarpeen.

Orasvaiheessa molemmat joukkueet pysyttelevät pelkissä hivenissä.

Miten toimii lajikeseos?

OhraOraakkelit päättivät testata lajikeseoksen toimivuutta kevät-ohralla. Se on yleinen käytäntö maailmalla rehuksi menevillä syysvehnillä. Valkuainen voi tulla toisesta lajikkeesta ja satoisuus toisesta. Myös tautipaine pienenee, kun kasvustossa on eri lajikkeita.

OhraOraakkelien Sting on uusi tuttavuus Suomessa. Joukkueen oli hankala päättää, missä suhteessa Stingiä ja Laureatea sekoitetaan keskenään.

Niiden perimät ovat erilaiset, joten tautipaineen voisi kuvitella helpottavan. Kukaan ei ole kuitenkaan testannut näiden kahden seosta aikaisemmin.

Stingin lisäksi muitakin kaksitahoisia uutuuslajikkeita on kisassa mukana: Firefoxx, Lexy ja KWS Thalis lienevät suurimmalle osalle tuntemattomia nimiä.

Ruutukisaa seurataan koko kasvukausi sosiaalisessa mediassa.

Kisaruutuja esitellään suurelle yleisölle Hauhon Peltopäivän yhteydessä perjantaina 28.7. klo 10–15. Tapahtuma järjestetään Lantmännen Agron Koetilalla, Hauholla. ◻