Rehuvilja varmasti varastoon kuivana ja kosteana
Sikana Oy:n ja sen kahden osakkaan omat viljat saadaan talteen hankalammissakin puintiolosuhteissa, sillä suurin osa rehuohrasta varastoidaan ilmatiiviissä siilossa kosteana. Rehuvehnä päätyy kuivaavaan viljasiiloon, eikä senkään tarvitse olla kuivaa siiloon laitettaessa. Isot puskuri- ja jäähdytyssiilot sekä suhteellisen pieni lämminilmakuivuri varmistavat, että rehuviljaa voidaan kuivata niin että jatkokäyttö kuljettimissa, myllyssä ja ruokintalaitteissa on ongelmatonta. Ja vastaanottokapasiteetti on hurja. Kahdella isolla puimurilla voidaan puida aina kun säät sallivat.
Jaakko Kortesmäki ja Markku Puska valmistuivat molemmat agrologeiksi keväällä 2005 Ilmajoen maatalousoppilaitoksesta. ”Ja päädyimme joidenkin sattumusten kautta perustamaan tällaisen”, Jaakko kertoo esitellessään komian näköistä kokonaisuutta.
Yhtiö perustettiin vuonna 2006, nimeksi valittiin Sikana Oy, ja seuraavana keväänä saapuivat ensimmäiset kolme tuhatta lihasikaa röhkien ihmettelemään uutta tuotantorakennusta. Sitä ennen oli ehditty hankkia sopivalla paikalla oleva ”umpimettäinen” tontti. Myöhemmin syksyllä rakennettiin myös lämpökeskus.
Eikö pienempikin riittäisi?
Nuoret miehet lähtivät toteuttamaan visiotaan rohkeasti, vaikkei omaa pääomaa ollut vielä kertynyt. Epäilijöitä ja toppuuttelijoita varmasti riitti. ”Isätkin olivat alkuun sitä mieltä, että tämä on nyt aivan hullun kokoinen. Eikö pienempikin riittäisi?”
Mutta uskoa, osaamista ja uskottavuutta Markulla ja Jaakolla oli kuitenkin niin paljon, että hanke nytkähti liikkeelle, kun rahoitus saatiin kuntoon. Markulla on kodin perintönä sikatalouden ja Jaakolla siipikarjatalouden osaamista.
Molempien yrittäjien kotitilojen kanssa on tehty alusta saakka yhteistyötä. Pinta-alaa on ollut molemmilla tiloilla sen verran, että viljaa on riittänyt myytäväksi saakka. Sikalan valmistuttua ohjattiin ylimääräinen vilja Sikanaan. Lietettä on ohjattu sopimuksilla sekä muiden pelloille että myöhemmin kotopelloille.
Jaakko ja Markku saivat myöhemmin sukupolvenvaihdosten kautta kotitilojensa isännyyden, jonka Jaakko jakaa veljensä Jussi Kortesmäen kanssa.
Maatilojen kasvupyrähdys toteutuu usein vasta sukupolvenvaihdoksen jälkeen. Sikana Oy ja nuorten miesten päättäväisyys työnsi muutoksen liikkeelle jo ennen isännyyden vaihtumista.
Toistaiseksi Sikana osakeyhtiö kasvattaa sikoja sekä vastaanottaa, kuivaa ja varastoi pellon satoa. Tuotantopanoksia hankitaan tilanteen mukaan toisinaan yhdessä, usein myös erikseen.
Järjestely on kuitenkin antanut mahdollisuuden myös kehittää molempia maatiloja erillisinä. Molemmilla tiloilla on peltoala kasvanut noin 200 hehtaariin, joten yhteisiä koneitakaan ei ole toistaiseksi muita kuin piennarmurskain.
Lue koko juttu KM:stä.
Teksti ja kuva: Esa Mustonen