Inspiraatiota Ranskan viljamarkkinoista

Ranskassa viljelijät suosivat useimmiten markkinahintaisia sopimuksia. Puolet viljelijöistä hyödyntää futuurimarkkinoita myyntejä suojatakseen, yleisimmin viljan ostajan kautta. Suomessa kaivataan lisätietoja johdannaispörssien tarjoamista mahdollisuuksista.

Viljakaupan edelläkävijämaassa Ranskassa viljelijä ei saa myydä viljaa suoraan käyttävälle teollisuudelle eikä tilojen välinen kauppa ole sallittua. Viljaa on mahdollista myydä tiloilta ainoastaan virallisille keräilijöille, jotka valtionvirasto FranceAgrimer on hyväksynyt.

Ranskassa noin 60 prosenttia viljasadosta myydään tiloilta osuuskunnille, loppuosan ostavat yksityiset viljakauppiaat. Osuuskunnat ovat viljelijöiden omistamia ja ne hoitavat viljan myynnin eteenpäin teollisuudelle ja vientiin. Viljelijöille on tarjolla useita erilaisia viljakauppasopimuksia ja valikoima usein vaihtelee myös osuuskunnittain.

Suomen näkökulmasta erikoinen viljamarkkinoiden järjestäytymismalli mahdollistaa viljan myyntien yhteydessä eräänlaisen veromaksun keräämisen. Maksuilla rahoitetaan vilja-alan kehittämistoimenpiteitä, toimijoita ja tutkimusta.

Lue koko juttu KM:stä.

Teksti: Katri Ala-Kleemola
Kuva: Francois Barret