Nurmipäivän näyttelyopas ilmestynyt

Nurmipäivän opas jaetaan lukijoille Käytännön Maamiehen nro 7 liitteenä. Voit jo nyt tutustua siihen ennakkoon, kohdasta Digilehti. Nurmiopas on siellä kaikkien luettavissa.

Teknologinen murros haastaa maatalouden

Esimerkiksi satotason määrittäminen on tuotannon tehokkuuden avaintekijä, kun kasvinviljelyn kokonaisuus puretaan atomeiksi. Teknologinen kehitys on avannut mahdollisuuksia mitata maatilaa prosessiteollisuudelle tutuilla mittareilla ja tulevaisuuden maatilaa hallitaan paikkatietoa hyödyntäen erilaisten sensoreiden avulla. Nurmi 2017 tarjoaa mahdollisuuden tutustua uusiin innovaatioihin ja kysyä alan johtavilta toimijoilta, mitä uutta täsmäviljelyn rintamalta on tulossa.

Teknologinen kehitys haastaa tavan ajatella ostettaessa tuotteita tai palveluita. Monet arkielämän laitteet vaihdetaan tavallisesti muutaman vuoden välein, sillä uusin malli on edeltäjäänsä merkittävästi parempi ja tekninen käyttöikä tulee entistä useammin vastaan lyhyen ajan kuluttua.

Monet tuotteet eivät toimi ilman siihen liittyvää palvelua, ja liitettävä palvelu tekee tuotteen käytöstä poikkeuksetta saumattomampaa sekä tehokkaampaa. Palvelukokonaisuuksien omistaminen on sivuseikka, sillä läpinäkyvä aikaan sidonnainen laskutus tekee siitä ennustettavampaa ja turvallista käyttää. Tällä tavalla käyttäjä tietää kustannusrakenteen osatekijät useiksi vuosiksi eteenpäin. Moni viljelijä kysyykin tällä hetkellä ympäri maailmaa, että kannattaako kaikkia traktoriin asennettavia laitteita omistaa.

Vuokramallit valtaavat alaa

Omistamisen arvostus on perinteisesti ollut korkealla, ja siitä on muodostunut tavoiteolotila. Teknologinen muutos tekee kokonaisuuksista entistä monimutkaisempia, ja palveluiden liittyminen fyysisiin laitteisiin tekee teknisen tai taloudellisen käyttöiän määrittämisestä uudenlaista.

Yara tarjoaa vaihtoehtoisia tapoja kiinnittyä uusiin teknologisiin innovaatioihin, ja parantaa tilan kannattavuutta ottamalla käyttöön kasvintuotantoa tehostavia menetelmiä nopealla syklillä. Nurmi 2017 tarjoaa uusia avauksia myös ostamisen näkökulmasta.

Teksti: Lauri Heimala, Yara Suomi
Kuva: Yara Suomi

Tehoyhdistelmä suurillekin aloille

Vastaus jatkuvasti kasvaviin rehualoihin ja suorituskyvyn tarpeeseen on Kuhnin uusi kymppimetrinen perhosniittomurskain, jolle vetojuhtana toimii nelipyöräohjattu JCB Fastrac 4220. Tämä tehoyhdistelmä soveltuu erityisesti paljon ajaville ja urakointiin erikoistuneille.

Kymppimetrinen FC 10030 D-FF on levein Kuhnin uuden perhosniittomurskainsarjan malleista, joten työ sujuu sillä tehokkaasti ja nopeasti. Koneen kehittyneet tekniset ratkaisut, tarkka maanseuranta ja tasainen leikkuukorkeus ja -jälki varmistavat rehun talteen saamisen huippulaatuisena.

Etukoneena toimii niin ikään täysin uusi etukiinnitteinen 3,5-metrinen malli, FC 3525F D-FF, jonka virtaviivainen muotoilu mahdollistaa erinomaisen näkyvyyden kaikkiin koneen kulmiin.

Järeä, mutta ketterä

Niittomurskainten työsäätöjä hallinnoidaan sähköhydraulisesti traktorista käsin, joten käyttö on helppoa.

Vetokoneena toimiva, nelipyöräohjattu JCB Fastrac 4220 on kokoluokkansa ketterin traktori. Parhaimmillaan sen kääntöympyrä on alle kymmenen metriä. Traktorin täysi etu- ja takajousitus toimii vakaana alustana työkoneelle. Ulkopuoliset ABS-levyjarrut hoitavat pysähtymisen tehokkaasti ja turvallisesti.

Myös peltolohkolta toiselle siirtyminen käy nopeasti 60 kilometrin tuntinopeudella.

Esillä Nurmi 2017 -tapahtumassa

Tehoyhdistelmä nähdään NHK-Keskuksen työnäytöksessä Härmässä 3.8. järjestettävässä Nurmi 2017 -tapahtumassa. Mukana ovat myös muut työkone- ja traktoriuutuudet sekä tutut suosikit JCB:ltä, Kuhnilta ja Strautmannilta.

Kuhnin perhosniittomurskaimen ja JCB Fastracin yhdistelmällä niitto sujuu tehokkaasti ja nopeasti.

Teksti ja kuva: Mataleena Niemelä, NHK-Keskus

Seuraa tapahtumaa sosiaalisessa mediassa #sadostamittaa