Lannoitteiden hinnat laskivat

Kotimaan lannoitemarkkinoilla lähdettiin liikkeelle odotetusti edellisvuotta edullisimmilla hinnoilla. Yara on ehtinyt jo nostaa hintoja kertaalleen heinäkuun aikana. Suurin kysymys onkin se, kuinka paljon hinnat nousevat ennen seuraavia kylvöjä.

Viime kaudella lannoitteiden hinnat nousivat kotimaassa muuta Eurooppaa nopeammassa tahdissa, kertoo maatalousekonomisti Kyösti Arovuori Pellervon taloustutkimus PTT:stä.

Esimerkiksi Yara Suomen hinnat nousivat noin 15–20 prosenttia kauden alusta loppuun.

Nyt lannoitekausi avautui 3–6 prosenttia halvemmilla hinnoilla kuin vuosi sitten. Arovuoren mielestä kiinnostavin kysymys onkin se, miten paljon hinnat tällä kaudella nousevat.

”Kysyntä tuskin kasvaa. Osalla jäi lannoitteita varastoon hankalan kylvökauden vuoksi.”

Myöskään maailmanmarkkinoilla ei ole näköpiirissä kysynnän kasvua, ellei viljan hinta lähde kovempaan nousuun.

Silti Arovuori odottaa kotimaan lannoitehintojen kapuavan ylöspäin käyttökautta kohti.

”Ellei sitten joku toimijoista lähde tosissaan haastamaan toisia hintakilpailulla, tai kysyntä maailmanmarkkinoilla romahda, kuten kävi vuonna 2009.”

Nyt alkanut kausi näyttää toistaiseksi rauhalliselta. Viljojen hinnat elävät, mutta eivät ole kallistuneet niin paljon, että lannoitteiden kysyntä kasvaisi maailmalla tarjontaa nopeammin.

Kotimaassa varastokapasiteettia on rakennettu lisää, joten ei ole mitään syytä olettaa toimijoiden laskevan hintoja sesonkia kohti mentäessä.

Viljelijöiden ostot ovat siirtyneet entistä enemmän lähemmäs käyttökautta, eli kalliimpaan mahdolliseen aikaan. Syynä tähän lienevät rahoitusvaikeudet.

 Lue koko juttu KM:stä.

Annaleena Ylhäinen