KM:n vertailussa 4-6 kW:n dieselaggregaatit

KM:n vertailussa Dieselaggregaatit 400/230 V, Teholuokka 4–6 kW:
Europower EP6000TDE-25
Genmac Combiplus 6700LE
Ironside 6500 TDE XL
Mosa GE 6500 DES/GS-L
Poweri 7/10 DY
Tapimer GP 6000 XT/YE

Kun maatilalta loppuu sähkö, ovat vitsit vähissä. Toisinaan sähköä taas tarvitaan paikoissa, joihin johdot eivät yllä. Viiden kilowatin aggregaatti on maatilalla kuin yleiskone, jolle löytyy yllättävän paljon käyttöä.

Mikäli varmuudella ei tarvita kuin valovirtaa, ei kolmivaiheisen aggregaatin hankkimisessa ole mitään mieltä. Maatiloilla vara- tai tilapäisvoiman lähteiksi valitaan kuitenkin käytännössä aina kolmivaiheisia aggregaatteja. Kolmivaiheiselle voimavirralle kun on yleensä aina käyttöä.

Myös polttoainevalinta on helppo. Veroton dieselpolttoaine on selvästi halvempaa kuin bensiini, ja sitä on yleensä tilalla aina saatavilla. Tarvittaessa dieselaggregaattien tankkeihin kelpaa tietysti myös verollinen diesel.

Kokoluokkaa valittaessa kallistutaan helposti liian pieneen. Vertailumme aggregaatit ovat itse asiassa pienimpiä, joita maatilalle kannattaa yleensä hankkia. Viiden kilowatin sähköteho pitää elintärkeät toiminnat juuri ja juuri käynnissä.

Mikäli tarkoituksena on ostaa aggregaatti, jolla tilaa pyöritetään esimerkiksi pidemmän sähkökatkon aikana, vertailukoneet ovat auttamatta turhan pieniä. Järkevämpi valinta on tällöin vaikkapa 10–20 kilowatin kone.

Vertailuumme valittujen aggregaattien etuihin kuuluu liikuteltavuus. Ne saa kuljetettua järkevästi sinne, missä sähköä kulloinkin tarvitaan. Etenkin rakennushankkeiden aikana tästä on suuri hyöty.

Sekavia tehomerkintöjä

Vertailukoneita kartoitettaessa näytti alkuun siltä, että sopivista malleista olisi runsaudenpulaa. Niinpä päätimme sulkea vertailusta kaikkein halvimmat Kaukoidän aggregaatit. Koska kyse ei ollut kestotestistä, emme nähneet järkevänä vertailla rinnakkain tuhannen euron ja neljän tonnin koneita.

Käytännön hintahaarukaksi muodostui kolmesta neljään tuhanteen euroa. Pientä hintaylitystä emme kavahtaneet, varsinkin kun joidenkin aggregaattien hinnoissa oli kuulemma myös tinkimisvaraa. Mukaan pyydetty pyöräsarja sai niin ikään ylittää neljän tonnin rajapyykin.

Ilmoitetun tehon kohdalla jouduimme olemaan varsin suurpiirteisiä. Raakojen lukujen valossa näytti, että suurimman ja pienimmän aggregaatin tehoissa tulisi olemaan vähintään parin kilowatin ero. Totuus ei kuitenkaan ollut näin yksinkertainen.

Taustalla piilee maahantuojien ja kauppiaiden kirjava tapa ilmoittaa aggregaattiensa tehoja. Jos toisesta koneesta ilmoitetaan jatkuva teho kilowatteina ja toisesta hetkellinen näennäisteho kilovolttiampeereina, ero voi näyttää isolta.

Todellisuudessa kyse voi olla hyvin vertailukelpoisista tai jopa lähes täysin saman teholuokan aggregaateista. Vertailukoneista vain Poweri erottui hieman suuremmalla kuormitettavuudellaan mainittavasti muusta joukosta.

Lue koko juttu KM:stä.

Kyösti Isosaari, Marko Toivonen