KM:n vertailussa akkukäyttöiset ketjusahat

Akkukäyttöiset työkalut ovat kehittyneet huimaa vauhtia. Kaikki vertailumme ketjusahat pystyvät jo tositöihin. Vaan onko niistä polttomoottorisahan korvaajiksi?

Moni pitää akkukäyttöisiä ketjusahoja lähinnä puutarhakäyttöön soveltuvina. Akkutekniikka on kuitenkin kehittynyt, ja koneista löytyy voimaa entistä enemmän. Vertailumme 36–40 voltin kokoluokassa tehojen luvataan riittävän jopa metsätöihin.

Saatavilla on toki pienempiäkin akkusahoja. Päätimme kuitenkin jättää 18–24 voltin koneet vertailun ulkopuolelle. Jännite nimittäin vaikuttaa sähkötyökalujen tehoon oleellisesti, joten pienemmän sarjan koneet olisivat mitä todennäköisimmin jääneet testeissä isompiensa varjoon.

Käyttöjännitteen perusteella tehdystä rajauksesta huolimatta joukkoon mahtuu hyvin erilaisia ketjusahoja. Esimerkiksi vertailukoneiden suurimmat ketjunopeudet eroavat toisistaan varsin paljon. Kuten testiemme tulokset osoittavat, ketjunopeus ei kuitenkaan yksin määrää sahan työtehoa.

Myös muissa teknisissä ominaisuuksissa oltiin samantyyppisten yhdenmukaisuuskysymysten edessä. Onko esimerkiksi oikeudenmukaista verrata keskenään koneita, joilla on eri laippapituus?

Päädyimme tulokseen, että vertailu on asianmukaista. Kyse on koneen valmistajan tekemästä valinnasta. Pidempi terälaippa ei sitä paitsi automaattisesti tarkoita, että ketjusaha olisi yhtään sen pystyvämpi kuin laipaltaan lyhyempi kone.

Seitsemän sisarusta

Pohdintojen jälkeen päätimme hyväksyä mukaan jokaiselta maahantuojalta yhden 36–40 voltin kokoluokan ketjusahan. Mikäli samalla tuotemerkillä oli tarjota useampia sahavaihtoehtoja, maahantuoja sai valita vertailuun lähetettävän koneen. Sahamallin oli tosin oltava yleisesti markkinoilla.

Kiinnostus vertailuun osoittautui niin suureksi, että vain yksi maahantuoja jätti kisan väliin. Tässäkin tapauksessa pääsyynä oli ilmeisesti se, että markkinoille on piakkoin tulossa saman valmistajan tehokkaampi sahamalli. Pyrimme saamaan uutuussahan myöhemmin testattavaksi KM kokeilee -sivuille.

Boschilla, Greenworksilla, Hitachilla sekä ilmeisesti myös Makitalla oli tarjolla vain yhtä 36–40 voltin teholuokan sahaa. Näistä Hitachi ja Makita poikkeavat yläkahvallaan muusta vertailujoukosta. Myös Husqvarnalla ja Stihlillä olisi ollut mallistossaan yläkahvallisia ketjusahoja.

Akuista löytyi niin ikään eroja. Suurimmat vertailuakut olivat nimelliskapasiteetiltaan peräti viiden ampeeritunnin kokoisia, kun taas Hitachin vertailusaha toimitettiin kisaan kahden ampeeritunnin akulla. Erot akkukapasiteetissa vaikuttivat väistämättä akkukestotestien tuloksiin.

Lue koko juttu KM:stä.

Kyösti Isosaari, Marko Toivonen