Kaikki työt automaattiohjauksella

Sama paikannustekniikka, joka oli käytössä kylvöillä ja kasvinsuojelussa, helpotti hommia kahdessa porvoolaisessa kartanossa myös sadonkorjuun aikaan. Automaattiohjaus piti puimurin kurssissa, jolloin kuski pystyi paremmin keskittymään muihin puinnin kannalta tärkeisiin toimintoihin. Ja syyskylvöillä järjestyivät siemenet entistä siistimpiin jonoihin.

Leikkuupöytä rouskuttaa päällisin puolin hyvän näköistä Demonstrant-vehnää kuuden kilometrin tuntinopeudella. Kylvötraktorista siirretty Green Star -kosketusnäyttö on tunnistanut tutun koneen ja näyttää nyt puintiin liittyvää informaatiota koneen säädöistä ja alla olevasta 62 hehtaarin kasvulohkosta, joka puitiin 14. ja 15. syyskuuta.

John Deere W650i etenee tasaisella pellolla vaivattoman tuntuisesti. Ohjaamon näyttö kertoo kuitenkin, että tehoa otetaan niin että pysytään juuri ja juuri asteikon vihreällä osalla. Silppuri vie käytettävissä olevista 224 kilowatin tehosta melkoisen osan, koska sänki halutaan jättää lyhyeksi runsaan olkimassan ja tiedossa olevan kultivoinnin vuoksi.

Tehontarve kasvaa äkisti, kun juolavehnäpesäkkeen vihreä massa solahtaa puintikoneistoon ja antaa enemmän vastusta kuin kuiva olki. Vähintään yksi kuudennes lisää tehoa ei olisi konetta kuljettavan Robert Ottosonin mielestä pahitteeksi..

Auto-ohjaus seuraa ajopaikannuksen piirtämää valkoista linjaa näytöllä, samalla kun puimuri etenee ja pui kasvustoon 7,5 metrin levyisiä kaistoja. Pöydän työleveys on 12 senttiä enemmän. Tuollainen vara on ilmaisella SF1-signaalilla riittänyt siihen, ettei mitään jää puimatta. Ainoastaan metsänreunoissa saattaa yksittäisiä kylvörivin pätkiä jäädä pystyyn, kun osa satelliiteista jää pimentoon ja paikannuksen tarkkuus heikkenee.

Päistekäännökset sujuvat helposti ja peruuttelematta jättämällä väliin yksi tai useampi ajolinja puimatta. Näin toimiessa on vain muistettava, että puimurin vasemmalla puolella tarvitaan tilaa traktorille, kun viljasäiliö täyttyy ja se tyhjennetään vauhdissa.

Renkaiden leveys on 1 050 edessä ja 600 takana. Ne pitävät puimurin pinnalla tällä kasvukaudella ja pitivät myös vuonna 2012, vaikka vieressä ajaneen traktorin kolmeakselinen perävaunu upposi yhteen paikkaan, Ottosson muistelee.

Automatiikka pitää leikkuupöydän säädetyssä korkeudessa ja se hoitaa tarvittaessa myös pöydän kallistuksen. Kaatokelan nopeus pysyy samana suhteessa ajonopeuteen.

Ottossonin tarvitsee tarttua ohjauspyörään vain päisteissä. Paikannustekniikka mahdollistaa lisäksi satokartan, joka näkyy kuljettajalle värinäytöllä ja tallentuu muistiin jatkokäyttöä varten. Automatiikka antaa kuljettajalle myös enemmän aikaa seurata tapahtumia pöydällä ja näkymää pöydän edessä esimerkiksi kivien varalta.

Kun Ottosson vaihtaa kosketusnäytölle satokarttanäkymän, erottuu tänään puidulta lohkolta alueita, joilla hehtaarisato on 5–6 tonnia, joillakin kohdilla yli kuusi ja toisilla alle viisi tonnia hehtaarilta.

Mitä kevyempi maa, sitä huonompi on sato tällä lohkolla tänä vuonna. Parhaat sadot ovat kumpareilla savisimmissa kohdissa.

”Tämä sato ei nyt täytä odotuksia. Satoa leikkasi enemmän kuivuus kuin märkyys, ainakin Kiialan pelloilla. Kulloossa kävi ehkä toisinpäin, kun myöhemmin kylvettyjen lohkojen oraita kuritti märkyys”, Ottosson arvioi.

Vilja vauhdilla varastoon

Ohjaamon nurkassa oleva huomiovalo alkaa vilkkua, kun viljasäiliö täyttyy. Se on merkki maatalousharjoittelijalle ajaa traktori perävaunuineen puimurin viereen viljasäiliön tyhjennystä varten.

Kuormat ajetaan Kiialan talouskeskukseen ja kipataan 35 kuutiota vetävään kippauskuiluun. Jatkuvatoimisen ja maakaasulla toimivan kuivurin täyttö, kuivaus ja tyhjennys on automatisoitu niin, että se pystyy toimimaan miehittämättömänäkin pidempiä aikoja, kun sisään tuleva vilja on samaa laatua eikä kosteus vaihtele suuresti. Se pystyy säätämään toimintojaan viljan kuivuessa päivän aikana esimerkiksi 17 prosentista 15:een, mutta suurempia muutoksia varten pitää jonkun olla paikalla.

Vilja saatiin pellolta keskimäärin melko kuivana talteen. Osa sadosta oli puitaessa kosteudeltaan yli 20-prosenttista, merkittävä osa puitiin 15–17-prosenttisena.

Maakaasukäyttöisen kuivurin käytön edullisuus perustuu puhtaaseen palamiseen. Palokaasut voidaan ohjata suoraan viljan läpi, jolloin hyötysuhde on erinomainen. Vilja valuu 36 sentin paksuisena massana ylipaineisen kuivauskammion ympärillä.

Mobiili kuivaamo on siirretty kuivaamon ulkopuolelle kuivauskauden ajaksi. Lämmin kuivattu vilja lykätään kuljettimella ja elevaattorilla kuivaamon sisällä olevaan vanhaan Swegman-eräkuivuriin, joka on säädetty toimimaan jatkuvatoimisena viljan jäähdyttimenä ennen varastointia.

Katso YouTubesta video Kiialan sadonkorjuusta.

Lue koko juttu KM:stä.

Esa Mustonen