KM vertailee: Älylaturit

Talvi on kovaa aikaa ajoneuvojen ja työkoneiden akuille. Kylmäkäynnistykset, kohonnut virrankulutus ja heikko lataus tipauttavat jopa laatuakun ajan myötä polvilleen. Avuksi tarjotaan ylläpitolatureita, jotka kansan suussa kulkevat älylaturien nimellä.

Maatilan ajoneuvojen akut ovat kovalla koetuksella. Uudet moottori- ja lisävarustetekniikat ovat vain entisestään lisänneet akkujen kuormaa.
Nykyaikaisia moottoreita käynnistettäessä virtaa tarvitaan sekä starttimoottorille että ruiskutuksen ja muun moottorinohjauksen elektroniikalle. Jos akku on heikossa kunnossa, moottori voi pyöriä, mutta ruiskutuselektroniikka ei pysy perässä.
Lukuisat oheislaitteet ottavat osansa. Pienelektroniikan virroista syntyy helposti isompi puro, joka syö sähköä enemmän kuin laturi ehtii varsinkaan lyhyessä ajossa akkuun lataamaan.

Talvi aiheuttaa omat ongelmansa. Kylmä akku ottaa varausta vastaan heikosti, kun taas pakkaskäynnistykset, polttoainekäyttöiset lämmittimet sekä lasien, peilien ja penkkien sähköllä toimivat lämmityspiirit syövät virtaa reippaasti.

Myös seisonnassa olevien koneiden akkuja koetellaan. Akut purkautuvat hitaasti itsekseen, jolloin niiden pakkaskesto kärsii. Mikäli lämmittämättömässä konesuojassa säilytettävän työkoneen akkua ei talven aikana ladata, akkuneste saattaa jopa jäätyä ja vaurioitua pysyvästi.

Talvi ja kevät ovatkin akkukauppiaiden sesongin aikaa. Niin pitääkin, sillä heikkokuntoista akkua ei saa uudenveroiseksi millään. Monelle akulle olisi kuitenkin kertynyt huomattavasti pidempi käyttöikä, jos akun lataustilasta olisi huolehdittu.

Korjaus (23.2. klo 13.20):
Defassa on latausjohdon vaihtoliitin

Älyakkulaturien vertailussa on todettu, ettei Defassa olisi latausjohtojen leukojen vaihtoa sallivaa liitintä. Liitin löytyy kuitenkin laturirungosta. Sen olemassaoloa on tosin erittäin vaikea oivaltaa, jollei asiasta tiedä. Johdon vaihtomahdollisuudesta ei löydy mainintaa ohjekirjasta. Maahantuoja onkin luvannut lisätä tiedon tuleviin ohjekirjoihin. Ominaisuus nostaa Defan varustelutasoa. Arvosanaraja ei kuitenkaan ylity. Myös laturin ykkössija säilyy luonnollisesti ennallaan.

KM:n vertailussa älylaturit, teholuokka 7-8 A
 Biltema 37-765
 CRX 325A
 CTEK MXS 7.0
 Defa SmartCharge 8A
 Exide 12/7
 Telwin T-Charge 20 Boost
 Victron Energy BPC1207
Edullinen haastaja:
 Einhell CC-BC 10 M

Lue koko juttu KM:stä ja katso testivideo.

Teksti ja kuva: Kyösti Isosaari