Helsingin Mylly uskoo ja satsaa luomukauraan
Helsingin Myllyn lastauslaiturilta lähtee päivittäin kymmeniä rekkoja kotimaista luomuviljaa ympäri maailmaa. Vaasassa sijaitsevaa kauramyllyä on laajennettu ja kehitetty monena vuonna – nyt on aika hyödyntää kasvanutta tuotantokapasiteettia.
Helsingin Myllyn tuotantotehtaalla Vaasassa on tehty merkittäviä hankkeita vuodesta 2010 tähän päivän saakka. Vuoden 2016 keväällä valmistui tehtaalle toinen kauramylly viljasiiloineen, hiutalointilinjastoineen ja pakkaamoineen.
Uuden linjaston valmistuttua oli heti selvää, että kapasiteettia tarvitaan yhä lisää. Viime syksynä valmistui kauramyllyn laajennus ja toinen kauran kuorintalinjasto otettiin käyttöön.
Tehdyt laajennukset mahdollistavat kauran tuotantokapasiteetin nousun noin 40 miljoonaan kiloon. Teoreettinen kapasiteetti riittäisi jopa noin 70 miljoonan kaurakilon käsittelyyn. Tähän saakka tuotetta on pystytty tekemään noin 20 miljoonaa kiloa.
Kahden rinnakkaisen linjaston ansiosta myös kahden eri tuotteen tuotanto onnistuu yhtä aikaa.
”Investointien ansiosta kapasiteetti on kasvanut ja toimivuus parantunut. Olemme aikataulullisesti nyt paljon joustavampia ja voimme tarjota asiakkaille laadukkaita tuotteita entistä tehokkaammin”, kertoo Vaasan tehtaanjohtaja Ville Mäki.
Henkilöstö on Vaasan myllyllä kasvanut tasaiseen tahtiin, noin puolitoista henkeä vuodessa. Tällä hetkellä tuotantotehdas työllistää noin 30 henkeä.
”Seuraavat pari vuotta tulevat pyörimään vahvasti tekemisen ympärillä, suuria investointeja ei ole nyt näköpiirissä. Ainakaan ihan heti”, Mäki kertoo.
Pieni suuri mylly räätälöi ja vie
Helsingin Mylly on Suomen suurin kotimaisen luomuviljan jalostaja. Järvenpään jauhomyllyllä valmistetaan jauhot, Vaasassa puolestaan hiutaleet, leseet, rouheet, jyvät ja gluteenittomat puhdaskauratuotteet. Myslit ja murot valmistetaan Närpiön tuotantotehtaalla.
Valmiita tuotteita myydään sekä kuluttajille, suurtalouksille, leipomoille että teollisuudelle. Tuotemerkkejä Helsingin Myllyllä on tällä hetkellä lähes 300.
”Etenkin gluteenittomien kauratuotteiden valikoima on kasvanut nopeasti hyvin pienessä ajassa. Puolentoista vuoden aikana on segmentille tullut paljon uusia tuotteita”, Mäki laskeskelee.
Mäki kuvailee Helsingin Myllyä pieneksi suureksi myllyksi, joka pystyy toimittamaan asiakkaille hyvinkin räätälöityjä tuoteratkaisuja joustavasti. Parhaillaankin laboratoriossa tutkitaan Kaukoitään lähtevien kaurahiutaleiden paksuutta, sillä tuote ei saa puuroutua liian herkästi. Sillä on suuri merkitys kohdemaassa.
Luomuun erikoistunut Helsingin Mylly onkin saavuttanut vankan jalansijan vientimarkkinoilla erityisesti kaura- ja luomukauratuotteilla. Luomukauratuotteista suurin osa päätyy tällä hetkellä vientiin yli 40 maahan. Vientiä tehdään Helsinki Mills -brändillä.
”Tavaraa toimitetaan Kauko-Itään, Eurooppaan, Pohjoismaihin, Afrikkaan, Yhdysvaltoihin ja Venäjälle. Uusia mielenkiintoisia markkina-alueitamme ovat Intia ja Kiina. Myös Arabimaissa on kasvava asiakaskunta”, Mäki kertoo.
Kilpailun vientimarkkinoilla Mäki näkee pelkästään positiivisena. Suomalaiselle kauralle riittää globaalia kysyntää ja maailmalla on tilaa kotimaisille myllyille.
Luomukaura on laadukasta
Vaasassa käytetään kaikkia luomuviljoja, mutta kaura on ylivoimainen ykkönen.
”Luomukauran laatu on parantunut viimeisien vuosien aikana huomattavasti. On otettu isoja harppauksia”, kertoo Pekka Kultti viljanhankinnasta.
Suurimmaksi syyksi Kultti arvioi lajikekehityksen. Myös luomuviljelyn osaaminen on parantunut ja viljelyyn satsataan entistä enemmän.
”Jos katsotaan vastaanotettujen erien keskiarvoja, luomuviljassa on korkeampi hehtolitrapaino kuin tavanomaisessa kaurassa. Seulonta-aste on sen sijaan luomulla hiukan korkeampi.”
Helsingin Mylly suosii yleisimpiä suurimokauralajikkeita. Etelästä tulee paljon Mattya, pohjoisemmasta aikaisempia lajikkeita kuten Niklasta ja Meeriä ja Marikaa.
”Toivomme suurta ja ohutkuorista jyvää sekä hyvää hehtolitrapainoa. Se on kaikkein tärkeintä.”
Luomukauran hankinta-aluetta on Oulu–Kajaani–Lappeenranta–Kemiönsaari -akseli. Pääosa tulee kuitenkin Etelä-Suomesta, missä suurimmat luomutuotannossa olevat kasvinviljelytilat sijaitsevat. Pohjanmaalla myllyn läheisyydessä luomutilat ovat suurimmaksi osaksi kotieläintiloja.
”Maksamamme hintalisät huomioiden eriä kannattaa tuoda kauempaakin. Rahti ei kuitenkaan kasva kilometrien suhteessa. Käteen jäävä hinta ratkaisee.”
Luomukauraa voi toimittaa myös Kokemäelle, minne luomuviljojen vastaanottoa on keskitetty. Tavanomainen kaura hankitaan pääosin myllyn vaikutusalueelta.
Lue koko juttu KM:stä.
Teksti ja kuva: Katri Ala-Kleemola