Raakaa puolustustaistelua

Maaliskuuta ovat myös pörssirintamalla hallinneet koronauutiset. Muutoin salkkuyhtiöittemme tiedottaminen on ollut hieman vaisua. Kaikki viisi yhtiötä julkaisivat toki vuoden 2019 vuosikertomuksensa, mutta tärkeimmät taloudelliset tiedot kuluneesta vuodesta ovat toki olleet saatavilla jo aiemmin.

Myös yhtiön sisäisistä palkitsemispolitiikoista on kerrottu. Lisäksi loppukuusta Raisio tiedotti pienehköstä sisäpiirikaupasta, jota ei voi kuitenkaan pitää kokonaiskuvan kannalta oleellisena. Toki tieto, että luottoa omaan yhtiöön riittää myös näinä vaikeina aikoina, on aina myönteistä.

Suurin kysymysmerkki on tällä hetkellä yhtiökokousten ja sitä myötä myös osinkopäätösten kohtalo. Altia, Apetit ja HKScan ovat päättäneet peruuttaa jo koolle kutsutut varsinaiset yhtiökokoukset sekä siirtää ne myöhemmin ilmoitettaviin ajankohtiin. Tarkemmista järjestelyistä ei tätä kirjoitettaessa ole vielä tietoa.

Atria on sen sijaan edelleen pitämässä yhtiökokoustaan 29.4. Osakkeenomistajia kuitenkin kannustetaan seuraamaan yhtiökokousta verkossa ja käyttämään äänioikeuttaan valtakirjalla.

Raisio ehti jo peruuttaa 24.3. pidettäväksi tarkoitetun yhtiökokouksensa. Osakkeenomistajat on nyttemmin kutsuttu uuteen varsinaiseen yhtiökokoukseen, joka pidetään maanantaina 27. huhtikuuta.

Osakkeenomistajia ei kuitenkaan toivota paikalle, vaan heitä pyydetään äänestämään ennakkoon tai käyttämään yhtiön valtakirjapalvelua.

Vastaavia käytäntöjä tultaneen näkemään myös lukuisissa muissa pörssiyhtiöissä. Toivottavaa on, ettei yhtiökokouspaikalle saavuttaisi, vaan kokoukseen osallistuttaisiin etänä. Muutoin on vaarana, että koronaviruksen vuoksi määrätyissä kokoontumisrajoituksissa määritelty osallistujamäärä ylitetään. Tällöin kokous jää pitämättä, eikä esimerkiksi osinkoja voida laillisesti jakaa.

Osinkojen jakoon voi toki olla muitakin esteitä. Osinkoja ei saa jakaa, jollei yhtiön talous kestä sitä. Tullaanko osinkoja tämän vuoksi salkkuyhtiöissämme vielä perumaan, jää nähtäväksi. ”Heikoimmassa hapessa” olevan salkkuyhtiömme HKScanin kohdalla asiaa ei tarvitse tosin edes miettiä, sillä yhtiö ei olisi jakanut osinkoja muutoinkaan.

Hurjaa sahausta

Koronarytinä alkoi jo helmikuun puolella, mutta kurssit ovat sahanneet rajusti myös maaliskuussa. Synkimpänä päivänä torstaina 12.3. salkkumme arvosta katosi kertaheitolla yli sata euroa. Kesympien pudotuspäivien määrää ei ole edes viitsinyt laskea.

Onneksi väliin on mahtunut myös mukavampia hetkiä. Ennätys tehtiin tiistaina 17.3, jolloin salkkumme arvo elpyi peräti 95 eurolla. Yli viidenkympin plussapäiviä on kertynyt maaliskuussa muitakin. Esimerkiksi kuun viimeisenä päivänä yllettiin mukavaan 61 euron nousuun. Monina laskupäivinä salkkumme arvo on puolestaan laskenut huomattavasti OMX Helsingin yleisindeksejä hitaammin.

Aktiiviselle kaupankäyjälle maaliskuu olisi antanut lukuisia tienestipaikkoja. Ostonsa ja myyntinsä olisi vain pitänyt osata ajoittaa oikein. Kuka tällaiseen oikeasti pystyy, onkin sitten oma tarinansa. Meidän lajiamme treidaus ei edes periaatteessa ole, sillä jo salkkua perustaessamme päätimme, että hoidamme salkkuamme passiivisella otteella.

Näppituntumalla arvioiden salkkumme yhtiöt ovat kuitenkin selvinneet poikkeusoloista jopa yllättävän hyvin. Kauppalehtikin otsikoi kuun loppuluoliskolla: ”Tässä ovat pörssiromahduksen pärjääjät – Helsingin pörssissä muutama osake nousee jo”. Kolmentoista pörssiosakkeen listalta löytyi peräti kolme salkkuyhtiötämme: Atria, HKScan ja Raisio. Analyysiyhtiö Inderes taas kertoi 25.3. aloittavansa Raision seurannan suosituksella ”Lisää”, tavoitehinnalla 3,00 euroa sekä kuvauksella ”Defensiivinen vahvojen kuluttajabrändien osinkoyhtiö”.

Mukavien otsikkojen loisteessa on silti muistettava, että maaliskuussa puolustustaistelun tuoksinassa salkkumme arvo kuitenkin laski. Altian arvo tippui 7,98 eurosta 7,5 euroon, Apetitin 8,04 eurosta 7,58 euroon, Atrian 8,31 eurosta 8,25 euroon, ja Raision 3,07 eurosta 2,96 euroon. HKScan sen sijaan nousi 1,894 eurosta 1,902 euroon. Kokonaisuudessaan KM:n maataloussalkun arvo valui maaliskuussa helmikuun lopun 2282 eurosta 2209 euroon. Maaliskuun lopulla salkkumme oli siis yli 850 euroa tappiolla.

KM-salkku on henkilökohtainen sijoituskokeilu. Emme anna sijoitusneuvoja. Mikäli joku päätyy ostamaan mallisalkkumme osakkeita, hän tekee sen omalla vastuullaan.


Maaliskuu oli kurssikehitykseltään silkkaa vuoristorataa. Välillä nähtiin lohdullisia toipumisyrityksiä, mutta suunta oli silti aavistuksen alaspäin. Silti totuuden nimessä muistettakoon, että vuoden 2018 lopulla kynnettiin Apetitia lukuun ottamatta selvästi syvemmällä. Viimeisimmän loppuvuoden ja vuodenvaihteen mukavat kurssinousut on nyt kuitenkin syöty.

Lähde: www.nasdaqomxnordic.com


KM:n maataloussalkun tuotot on laskettu sijoitetun pääoman mukaan, ja ne pitävät sisällään uudelleensijoitetut osingot. Salkun markkina-arvo on määritelty edellisen kuun viimeisen pörssipäivän lopetuskurssin mukaan. Laskelmissa on otettu huomioon ostopalkkiot, muttei mahdollisia myyntipalkkioita. Takeita myynnin onnistumisesta kyseisellä hinnalla ei siis ole.

Teksti: Kyösti Isosaari