Maataloutta salkussa, pörssikurssien symboli laukussa

Yrityskauppoja ja osinkoja

Raision tiedottama Verso Food -yritysosto käynnisti pörssikuukauden lupaavasti. Myös Q1-tulosluvut, jotka huhtikuussa julkaistiin, näyttävät pääosin hyviltä. Osinkokevätkin etene odotusten mukaisesti.

Altian ja norjalaisen Arcusin sulautuminen etenee. Ruotsin ja Suomen kilpailuviranomaiset ovat hyväksyneet sulautumisen ehdollisena. Ehdoissa on kyse lähinnä siitä, että tietyistä alkoholijuomabrändeistä ja joistain jakelusopimuksista on luovuttava.

Altian vuoden alkuneljänneksen raportoitu liikevaihto oli 71,7 miljoonaa euroa, kun vertailukaudella yllettiin 68,2 miljoonaan.

Vertailukelpoinen käyttökate nousi 7,7 miljoonaan euroon edellisvuoden 5,5 miljoonasta. Koronaviruspandemian aiheuttaman epävarmuuden sekä huonon ennustettavuuden vuoksi Altia ei kuitenkaan anna ohjeistusta vuodelle 2021.

Huhtikuun aikana Altian osakkeen kurssi nousi 10,64 euron lukemista 11,14 euroon.

Apetitin varsinainen yhtiökokous pidetään poikkeusjärjestelyin 28.5. Ehdotettavan 0,50 euron osakekohtaisen osingon maksu jää näin ollen kesäkuulle. Q1-katsauksensa Apetit julkaisee 7.5.

Apetitin kurssi kipusi huhtikuun aikana 13,35 eurosta 14,50 euroon.

Atria myi ja Raisio osti

Atrian Q1-liikevaihto oli 361,3 miljoonaa euroa, kun vertailukaudella jäätiin 356,7 miljoonaan. Konsernin liikevoitto nousi 6,6 miljoonaan euroon vuodentakaisesta 2,2 miljoonasta.

Huhtikuun lopulla pidetty yhtiökokous päätti jakaa osinkoa 0,50 euroa osakkeelta. Osinko tulee maksuun toukokuun puolella.

Vappuaattona Atria ilmoitti saaneensa liiketoiminnaltaan tappiollisen venäläisen tytäryhtiönsä OOO Pit-Productin myynnin päätökseen noin 30 miljoonan euron hintaan. Myydyn liiketoiminnan vaikutus liikevaihtoon on noin 35 miljoonaa euroa, eikä yritysmyynnillä arvioida olevan muuta merkittävää vaikutusta konsernin tulokseen.

Atrian kurssi nousi huhtikuussa 11,82 eurosta 12,34 euroon.

HKScanin yhtiökokous päätti, että yhtiö jakaa osinkoa 0,03 euroa osakkeelta, ja osingot on jo maksettu. Q1-katsauksensa HKScan julkaisee 6.5.

HKScanin osakkeen kurssi kohosi huhtikuussa 2,29 eurosta 2,34 euroon.

Heti huhtikuun alkuun Raisio julkaisi jymyuutisen, joka kiskaisi yhtiön osakkeen nousuun. Raisio ostaa Kavlilta Verso Food Oy:n koko osakekannan. Velaton kauppahinta on 7 miljoonaa euroa ja miljoona kappaletta Raision vaihto-osakkeita. Kauppa ei vaadi kilpailuviranomaisten hyväksyntää.

Raision yhtiökokous päätti hallituksen ehdotuksen mukaisesti, että osinkoa jaetaan 0,13 euroa osakkeelta. Osingot maksettiin jo huhtikuun puolella. Q1-lukunsa Raisio julkaisee 5.5.

Raision kurssi nousi huhtikuussa 3,915 eurosta 4,09 euroon.

Huhtikuun aikana KM-maataloussalkun osakkeiden arvo kasvoi maaliskuun lopun 3 134 eurosta 3 292 euroon. Huhtikuun lopulla salkkumme oli osakkeissa hieman yli 220 euroa voitolla. Lisäksi tilillä oli jo tämän vuoden Altian, HKScanin ja Raision osinkoja vajaa 40 euroa sekä vuonna 2020 maksetuista osingoista kertynyttä sijoittamatonta pääomaa 70 euroa.

KM-salkku on henkilökohtainen sijoituskokeilu. Emme anna sijoitusneuvoja. Mikäli joku päätyy ostamaan mallisalkkumme osakkeita, hän tekee sen omalla vastuullaan.

Osinkojen irtoamisista johtuvista kurssipudotuksista huolimatta KM-maataloussalkun arvonnousu jatkui myös huhtikuussa. HKScania lukuun ottamatta salkkuosakkeiden arvo on selvästi plussalla. Salkkumme parhaiten menestynyt osake on tällä hetkellä Altia.
Lähde: www.nasdaqomxnordic.com
KM:n maataloussalkun tuotot on laskettu sijoitetun pääoman mukaan, ja ne pitävät sisällään aiemmin uudelleensijoitetut osingot. Salkun markkina-arvo on määritelty edellisen kuun viimeisen pörssipäivän lopetuskurssin mukaan. Laskelmissa on otettu huomioon ostopalkkiot muttei mahdollisia myyntipalkkioita. Takeita myynnin onnistumisesta kyseisellä hinnalla ei tietenkään ole. Osinkotuotot on laskettu vain kuluneelta vuodelta veronpidätyksen jälkeisen osinkosumman mukaan. Tuotoissa ovat mukana vain ne osingot, jotka on maksettu huhtikuun loppuun mennessä.