Teknologia kohtaa nurmentuotannon Härmässä 3.8.17

Härmän PowerPark täyttyy elokuun 3. päivä maanviljelystä kiinnostuneista tulevaisuuden viljelijöistä. Tapahtuman sydän muodostuu koeruutujen ympärille, jotka osoittavat käytännössä kuinka hyvään satoon ja taloudellisesti parhaaseen lopputulokseen on mahdollista päästä uusimmilla vilja- ja nurmilajikkeilla. Nurmen täsmäviljely siirtyy myös uudelle aikakaudelle, ja tarkennettu lannoitus muuttuu entistä helpommaksi ja tehokkaammaksi.

Nurmisadon määrän ja laadun määrittäminen ovat avainasemassa, kun haetaan kannattavan nurmentuotannon tekijöitä.

Nurmi 2017 -tapahtumassa nähdään uusimmat ratkaisut nurmien täsmäviljelyyn. Tämän päivän teknologia helpottaa nurmiviljelijän arkea ja Yara esittelee tapahtumassa uuden ajan innovaation huippusatojen saavuttamiseen.

Ravinteet tehokkaasti rahaksi

Nurmi 2017 -tapahtumassa on esillä mittava määrä niin nurmi- kuin viljaruutuja. Nurmen satopotentiaali on kolme kertaa suurempi kuin tämän hetken Suomen keskisato, mutta hyvään satoon on mahdollista päästä myös tämän hetken ympäristökorvausjärjestelmän puitteissa. Nurmi 2017 -tapahtuman koeruudut osoittavat sadon määrän ja laadun merkityksen.

Nurmikoeruuduilla pääset näkemään nurmen satopotentiaalin erilaisilla lannoitusmäärillä. Kokeet on rakennettu havainnollistamaan kuinka 2 000 kuiva-ainekilon sadonlisän pystyy saavuttamaan yksinkertaisilla toimenpiteillä.

Uudet viljalajikkeet vaativat uudenlaisen lannoituksen ja viljelykäytännöt. Koeruuduilta tulet löytämään markkinoiden tuoreimmat lajikeuutuudet ja kokemaan kuinka ne toimivat käytännön viljelyssä.

Ravinteita tarvitaan myös tulevaisuudessa

Yara on tehnyt viime vuosina merkittävää uutta luovaa nurmitutkimusta yhdessä Luonnonvarakeskuksen kanssa ja tulokset ovat herättäneet paljon ajateltavaa. Nurmen satopotentiaali on kasvanut huimin harppauksin eivätkä vanhat reseptit tuota enää kannattavaa lopputulosta.

Niin oppikirjojen kuin lainsäädännön näkökulmasta nurmi on edelleen vaatimaton kasvi, jonka hehtaarisatopotentiaali liikkuu 8 000 kuiva-ainekilon tuntumassa. Usea tekijä on kuitenkin muuttunut, ja tämä vanha tulkinta perustuu pääosin 1960- ja 1970-luvuilla tehtyihin nurmikoesarjoihin.

Monet kylvöt ovat näistä ajoista vierähtäneet ja Luonnonvarakeskuksen johtavan nurmitutkijan Perttu Virkajärven mukaan neljä keskeistä tekijää selittävät miksi nurmen satopotentiaali on tänä päivänä lähes puolet korkeampi kuin yleisesti tunnustetaan. Kasvinjalostuksen ansiosta lajikekehitys on vienyt nurmia satoisampaan suuntaan, ilmastonmuutos on pidentänyt kasvukautta sekä leudontanut talvia. Lisäksi viljelytekniikka on kehittynyt.

Seuraa KM:n verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa #sadostamittaa

Seuraa Yaran ja pääyhteistyökumppaneiden matkaa kohti Nurmi 2017 -tapahtumaa Käytännön Maamiehestä, Yara.fi-verkkosivuilta ja Farmit.net-kanavasta. Sosiaalisessa mediassa tapahtuma elää tunnisteella #sadostamittaa

Teksti: Lauri Heimala