Waltakunnalliset Weteraanipäivät Oulaisissa

Oulaisissa Pohjois-Pohjanmaalla järjestettiin heinäkuun alussa Waltakunnalliset Weteraanikonepäivät 22. kertaa. Veteraanikonepäivät ei esittele kuumimpia koneuutuuksia, vaan vuosikymmenten takaista, niin hyvät kuin huonot muistot herättävää kalustoa. Koko perheelle soveltuva tapahtuma kerää yhteen vanhat konemallit sekä niistä kiinnostuneet harrastajat.

Tapahtuman järjestämisestä vastaa Oulaisten veteraanimoottorikerho Wanha Woima, joka myös omistaa osan esiteltävästä kalustosta. Toki kalustoa saapuu paikalle ympäri Suomen ja yksittäiskappaleita kauempaakin. Tapahtumassa näkyvin rooli on vanhoilla traktoreilla, mutta näytillä on myös maamoottoreita, höyrykoneita sekä tieliikenteeseen tarkoitettuja ajoneuvoja.

Veteraanikonepäivillä voi tutustua kalustoon, jolla nykyinen suomalainen yhteiskunta on sotien jälkeen rakennettu. Toki esillä on paljon myös vanhempaa kalustoa. Savua ja ääntä on ilmassa sopivina annoksina ja lähimaisema muodostuu niin kiiltävästä maalipinnasta kuin ruosteen patinoimasta raudastakin, suuri osa koneista on ainakin näöltä tuttuja herättäen varmasti muistoja lapsuudesta. Ympäristöaktivisteille tiivisteiden väleistä tihkuva öljy ja päästönormittomat moottorit voivat olla hieman liikaa.

Nuoremmalle polvelle tapahtuma sopii jonkinlaiseksi historian oppitunniksi. Työnäytöksissä selviää kuinka esimerkiksi vilja puitiin ennen leikkuupuimureita tai kuinka koneita korjattiin sepän ahjolla. Lisäksi tarjolla on kaikenlaista kesätapahtuman luonteeseen sopivaa viihdykettä kuten rompetori, Zetor-kampikäynnistyskisa ja traktoriajelua.

Juho-Antti Junno