Maataloutta salkussa

Vaihteeksi myös hyviä uutisia

Viime kuukausien pettymysten jälkeen alkaa tunnelin päästä näkyä jo hieman valoa. Atrian positiivisen tulosvaroituksen ja analyysiyhtiön kahden suositusnoston lisäksi myös salkkumme arvo koheni hieman. Q3-tuloskausikin on jo ovella.

Atrian syyskuinen positiivinen tulosvaroitus näkyi kurssinousuna, jonka ansiosta sijoituksemme yhtiöön on jo selvästi voitollinen. Myös Apetit sinnittelee lähellä nollatuottoa. Läheskään samaa ei voi sanoa Anorasta, Raisiosta eikä varsinkaan HKScanista.
Lähde: www.nasdaqomxnordic.com

Syyskuun alkupuolella Anora kertoi myyvänsä konjakkiliiketoimintaansa International Beveragelle hintaan 54,1 miljoonaa euroa. Kauppa sisältää tiettyjen konjakkibrändien lisäksi Anoran tuotantolaitoksen ja kypsytysvaraston Ranskan Cognacissa. Anora kuitenkin jatkaa tuotteiden jakelijana yksinoikeudella Pohjoismaissa ja Baltiassa. Kuun lopussa yhtiö myös tiedotti saattaneensa järjestelyä koskevat liiketoimet päätökseen.

Analyysiyhtiö Inderes arvioi kaupan tuovan esille Anorassa piilevää arvoa. Inderes nosti Anoran tavoitehinnan 5,5 euroon ja nosti ”lisää”-suosituksensa tasolle ”osta”.

Kuun puolivälissä Anora myös kertoi nimittäneensä Niclas Appelquistin innovaatio- ja tuotekehitysjohtajakseen.

Q3-raporttinsa Anora julkaisee marraskuun alkupuolella.

Anoran kurssi heikkeni syyskuussa 4,69 eurosta 4,49 euroon.

Pienehköjä sisäpiiriostoja lukuun ottamatta Apetitin pörssitiedottaminen oli syyskuussa niukkaa.

Q3-raporttinsa Apetit julkaisee 26.10.

Apetitin kurssi hiipui syyskuun aikana 12,10 eurosta 12,00 euroon.

Atria nosti ohjeistustaan

Alkukuusta kerrottiin atrialaisten maatalousyrittäjien, Atrian työntekijöiden, Atria Suomen sekä Itikka osuuskunnan, Lihakunnan ja Pohjanmaan lihan toteuttaneen kesän 2023 aikana yhteishankkeen, jolla toimitettiin lihasäilykkeitä Venäjää vastaan puolustussotaa käyvään Ukrainaan. Hankkeessa kerättiin yhteensä 114 881 euroa, jolla summalla toimitettiin 39 342 purkkia sianlihaa. Keräys toteutettiin yhteistyössä Apua Ukrainaan ry:n kanssa.

Atrian syyskuun tärkein pörssiuutinen oli tulosvaroitus. Atria arvioi oikaistun liikevoittonsa nousevan edellisvuodesta. Muilta osin yhtiö säilytti näkymänsä ennallaan. Syiksi ennusteen parannukseen yhtiö mainitsi uuden siipikarjatehtaan ennakoitua paremmin sujuneen käyttöönoton, Atria Suomen myynnin rakenteen kohentumisen sekä uuden tehtaan käyttöönoton aiempaa arviota pienemmät kustannukset.

Tulosvaroituksen jälkeen Inderes nosti Atrian ”vähennä”-suosituksen tasolle ”lisää” ja tavoitehinnan 11,5 euroon.

Kuun puolenvälin jälkeen Atria kertoi nimittäneensä KTM Jennifer Paatelaisen konsernin henkilöstöjohtajaksi ensi vuoden tammikuusta alkaen.

Loppukuusta Atria ilmoitti solmineensa Ruotsissa yhteistyösopimuksen Mycorenan kanssa kehittääkseen ja kaupallistaakseen lihattomia mykoproteiinituotteita, kuten makkaroita, hampurilaisia ja leikkeleitä. Mycorenalla on patentoitu sienikäymisprosessi yhdeksää välttämätöntä aminohappoa sisältävän mykoproteiinin tuottamiseksi.

Q3-raporttinsa Atria julkaisee 24.10.

Atrian kurssi nousi syyskuussa 9,75 eurosta 10,58 euroon.

Pastamyrsky tyyntyi

HKScanilla oli syyskuussa hiljaiseloa niin lehdistö- kuin pörssitiedottamisessa.

Syyskuun loppupuolella OP-ryhmän analyytikot arvioivat HKScanin kuuluvan yhtiöihin, jotka voisivat yltää positiiviseen tulosvaroitukseen.

Q3-raporttinsa HKScan julkaisee marraskuun alkupuolella.

HKScanin kurssi heikkeni syyskuussa 0,76 eurosta 0,74 euroon.

Myöskään Raisiolta ei syyskuussa pörssitiedotteita saatu. Mutta pastan ystäville oli luvassa hyviä uutisia. Kesällä koettu ”pastakriisi” on yhtiön mukaan päättymässä, ja kaikkia pastalaatuja on kohta saatavilla.

Toimialaa kesällä vaivanneet tuotantohaasteet näkyivät saatavilla olleiden pastojen lisääntyneenä kysyntänä. Raision kohdalla kasvu osui hankalasti samaan ajankohtaan yhtiön pastalinjauudistuksen kanssa. Tilanteeseen oli yritetty varautua, mutta ennakointi ei silti kattanut markkinatilanteen muutosta.

”Pastaa oli valmistettu varastoon määrä, jonka arvioitiin riittävän linjaston uusimisen ajan, mutta äkillisesti kasvanutta kysyntää ei voinut kukaan ennakoida. Kauppojen pastahyllyissä on siksi ollut puutteita myös Raision tuotteissa”, Raision tuoteryhmäpäällikkö Pauliina Öhman kertoi.

Tiedotteessaan Raisio kertoi, että yhtiön uusi pastalinja on nyt käynnistetty, ja ensimmäiset tuotteet ovat matkalla kauppoihin. Italialaisten pastamestareiden kanssa rakennettu linjasto korvaa tiensä päähän tulleen vanhan linjaston. Se myös mahdollistaa entistä suuremmat tuotantomäärät.

Q3-raporttinsa Raisio julkaisee marraskuun alussa.

Raision kurssi valui syyskuussa 2,07 eurosta 2,065 euroon.

Syyskuun aikana KM-maataloussalkun osakkeiden arvo nousi elokuun lopun 2172 eurosta 2198 euroon. Syyskuun lopulla salkkumme oli osakkeiden arvon osalta lähes 890 euroa tappiolla. Tilillä on tänä vuonna maksettuja osinkoja hieman yli 80 euroa.

KM-salkku on henkilökohtainen sijoituskokeilu. Emme anna sijoitusneuvoja. Mikäli joku päätyy ostamaan mallisalkkumme osakkeita, hän tekee sen omalla vastuullaan.

KM:n maataloussalkun tuotot on laskettu sijoitetun pääoman mukaan, ja ne pitävät sisällään uudelleensijoitetut osingot. Salkun markkina-arvo on määritelty edellisen kuun viimeisen pörssipäivän lopetuskurssin mukaan. Laskelmissa on otettu huomioon ostopalkkiot, muttei mahdollisia myyntipalkkioita. Takeita myynnin onnistumisesta kyseisellä hinnalla ei tietenkään ole. Osinkotuotot on laskettu vain kuluneelta vuodelta veronpidätyksen jälkeisen osinkosumman mukaan. Tuotoissa ovat mukana vain ne osingot, jotka on ehditty maksaa kuluneen kuukauden loppuun mennessä.