Uusia koneita rikkakasvien torjuntaan

Tohmajärveläinen Jarmo Hasunen satsaa isosti rikkakasvien torjuntaan jo luomuviljelyn siirtymävaiheessa. Kokemuksia kertyy lisää joka kerta kun pellolle mennään juolannostin tai rotaatiorikkaäes traktorin perässä.

Jarmo Hasunen täydensi traktorin perässä vedettävää työkonevalikoimaansa kahdella erikoiskoneella, kun kasvinsuojeluruisku jäi luomun siirtymävaiheessa virattomaksi. Ensimmäinen hankinta on suunniteltu siemenrikkakasvien ja nyt keväällä käyttöön-otettu juuririkkakasvien torjuntaan.

Eikä siinä vielä kaikki. Tavanomaisessa tuotannossa ilman auroja pitkään toimeen tulleesta Hasusesta alkoi tuntua siltä, että auroillakin saattaisi olla käyttöä luomuviljelyssä, ainakin apilapitoisten viherlannoitusnurmien lopetuksissa.

Kaksoisaurat myös hankittiin, ja tietysti käytettynä.

Pyörivä rikkaäes ei kerää kasvijätteitä

Perinteisen mallista rikkaharaa ehdittiin kokeilla syyskylvöisen ruisvehnän jälkeen sen verran, että havaittiin, kuinka sen pystyt piikit keräävät ansiokkaasti joka vedolla olkea ynnä muuta kasvinjätettä, joka jäi myttyinä peltojen päisteisiin. Työläältä tuntunut kokeilu laittoi etsimään toimivampia vaihtoehtoja.

Maailmalla on useita rikkaäkeitä, joissa piikit ovat kiinni pyörivissä kiekoissa. Hasusen logiikan mukaan sen ei luulisi keräävän olkea. BT-Agron Suomeen tuoma Einböck Rotation vaikutti paperilla ja videoidenkin perusteella toimivalta.

Hasunen päätyi yhdeksänmetriseen malliin, koska arvioi, että koneella on ehdittävä tekemään kylvön jälkeinen sokkoäestys ja orastumisen jälkeen yksi tai kaksi rikkaäestystä juuri oikeaan aikaan.

Tarkkuuta vaativaa rikkatorjuntaa

Reilun vuoden aikana kertyneiden kokemusten perusteella Hasunen ja hänen veljensä Harri Hasunen ovat havainneet, että rikkaäestyksen onnistuminen on tarkkaa käsittelyajankohdan suhteen. Myöhästyä ei saisi, koska liian isoiksi ehtineiden rikkakasvien irtisaaminen vaatisi painotusta liian syvälle.

Ajonopeuskin on yksi muuttuja, joka vaikuttaa äkeen kykyyn noukkia rikkoja irti maasta. Nopeus vaikuttaa myös pintamaan liikkeeseen. Rotation-äkeen kiekot siirtävät pintamaata hieman sivuille päin. Keskelle muodostuu liian kovaa ajettaessa loiva notko ja reunoille matalat vallit.

Konetta käyttänyt Harri kertoo sopivan ajonopeuden löytyvän tilanteen mukaan väliltä 6–9 kilometriä tunnissa.

Piikkikiekkojen painotusta ja työsyvyyden säätöä hän on opetellut pysähtymällä tarkistamaan työnjälkeä riittävän usein.

Pyörivällä piikkikiekolla tehty sokkoäestys ennen orastumista ei haittaa viljaa, kun siemen kylvetään riittävän syvälle. Eikä orastumisen jälkeinen piikin pyörähdys pintamaassa nosta viljan orasta ylös juurineen, kun juuristo on ehtinyt vahvistua ja kasvi kestää ankaramman käsittelyn. Varhainen rikkaäestys tällä koneella ei sen sijaan todennäköisesti toimisi pintaan kylvetyn rypsin yhteydessä, Hasuset arvioivat.

Rotaatiorikkaäkeen yhteydessä mainostettu ominaisuus eli äkeen pysyminen puhtaana oljesta on pitänyt paikkansa. Äes ei ole kerännyt olkea, vaikka sitä on paikoin melko paljonkin pellon pinnalla. Mutta jos pellolla on risunpätkiä tai puunkappaleita, niin kuin Hasusten suosta raivatuilla pelloilla, ne kiilautuvat helposti kiekoissa olevien peräkkäisten piikkien väliin, jolloin kiekkojen pyöriminen lakkaa ja piikit alkavat laahaamaan maata.

Osa näistä tukoksista lähtee pois itsestään, osa lähtee konetta hieman peruuttamalla. Loput tuottavat kuskille hyötyliikuntaa, kun pitää hypätä pois ohjaamosta klapeja poimimaan.

Tähänastisista kokemuksista oppineet Hasuset suosittelevatkin rotaatioäestä rikkakasvien torjuntaan ainakin kevyillä mailla, joilla saa olla taipuisaa kasvijätettä, muttei runsain mitoin kiilautuvia kokkareita, kiviä tai puunkappaleita.

Lue koko juttu KM:stä.

Teksti ja kuva: Esa Mustonen