Urea-ale jatkuu ehkä koko vuoden

Typpi, fosfori ja kalium ovat halventuneet voimakkaasti maailmanmarkkinoilla. Erityisesti urea on halvimmillaan moneen vuoteen. NPK-lannoitteiden hinnoissa alennusmyynti ei näy millään lailla. Mutta olisiko nyt tuhannen taalan paikka blendeille?

Urea on nyt niin halpaa, että vastaavia hintoja nähtiin viimeksi vuonna 2006.

Tarjontaa on enemmän kuin kysyntää ja lannoitemarkkinoiden tunnelma on muutenkin varsin alavireinen.

Kaikkien pääravinteiden hinnat ovat tulleet alaspäin edellisvuodesta, ja kysyntä on ainakin tällä hetkellä heikkoa.

Urean tonnihinta maailmanmarkkinoilla on halventunut hetkittäin jo alle 200 dollariin. Vuosi sitten hinta liikkui 300 dollarin kieppeillä, ja kaksi vuotta sitten 400 dollarissa.

Tänä vuonna viljelijät vähentävät lannoiteostojaan kaikkialla maailmassa, sillä viljojen hinnat ovat tippuneet. Monissa tärkeissä ostajamaissa kuten Brasiliassa myös valuuttakurssit ovat dollariin nähden heikot.

Myöskään Euroopassa ei saada euron heikentyneen valuuttakurssin takia täyttä hyötyä lannoitteiden halpenemisesta.

Euron kurssi halpeni dollariin nähden voimakkaasti syksyllä 2014. Vuoden 2014 alussa euro vastasi vielä 1,38 dollaria, vuoden lopussa enää 1,21 dollaria. Vuoden 2015 aikana käytiin 1,05 dollarissa. Tänä vuonna kurssi on liikkunut 1,07–1,12 dollarin välillä.

Urean hintaa laskee suuren tarjonnan lisäksi myös halpa energia. Urealla on myös todellista hintakilpailua NPK-lannoitteisiin verrattuna. Sitä valmistetaan useammissa paikoissa, ja sen kysyntä vaihtelee viljan hintojen mukaan.

Lannoitevalmistajat vakuuttelevat haastatteluissa urean pohjahinnan olevan tässä, mutta todellisuudessa kukaan ei tiedä mihin hintaan myyjät ovat valmiita myymään ja ostajat ostamaan.

Voi olla, että hinta jatkaa tippumistaan. Painetta siihen on yhä olemassa. Varsinkin kun urean tuotantokapasiteettia on tulossa tänä vuonna lisää.

Viljelijät vaihtavat ureaan

Urealannoituksen voi odottaa runsastuvan muiden typpilannoitteiden kustannuksella.

Lannoitemarkkinoita seuraava ICIS raportoikin tammikuun lopun The Marketissa, että esimerkiksi ammoniumnitraatin kauppa on täysin hyytynyt, koska ureatonni on 30 dollaria ammoniumnitraattia halvempaa.

Urean halpa hinta vetää muidenkin typpilannoitteiden hintoja alaspäin, tai ainakin luo painetta halpenemiselle.

Jos muut typpilannoitteet eivät halpene, vaihtavat maanviljelijät ureaan.

Toisaalta maanviljelijälle asti alennusmyynti ei välttämättä näy, sillä jälleenmyyjillä on varastot täynnä syksyllä, mahdollisesti kalliimmalla hinnalla ostettua tavaraa ja pohjoisella pallonpuoliskolla on sesonki juuri alkamassa.

Pientä laskua on kuitenkin nähty jo esimerkiksi Iso-Britannian jälleenmyyntihinnoissa tammikuun aikana.

Maailmanpankki arvioi tammikuun ennusteessaan lannoitteiden hintojen laskevan neljä prosenttia vuoden 2016 aikana edellisvuoteen verrattuna.

Myös muut tahot kuten ICIS ennustavat lannoitehintojen olevan tänä vuonna keskimäärin edellisvuotta halvempia.

Lue koko juttu KM:stä.

Teksti: Annaleena Ylhäinen
Kuva: SABIC