Urakoitsijoiden kimppakuivuri
Koskue Grain on kolmen kurikkalaisen viljelijän avoin yhtiö, jonka uudella kaksoiskuivurilla varmistetaan paitsi osakkaiden sadonkorjuun sujuminen, myös urakointipalveluiden laajentaminen viljankuivaukseen.
Uuden viljankuivaamon valmistuminen syksyllä 2016 myöhästyi sen verran, että sillä ehdittiin kuivaamaan vain muutama kaapillinen. Mutta viime syksynä saatiin sen ansiosta kaikkien osakkaiden sato talteen, haasteellisista säistä huolimatta.
Samalla opittiin, kuinka mukavalta tuntuu nukkua yöt rauhassa myös sadonkorjuun aikana, kun pitkälle viety automatiikka huolehtii sekä kuivauksesta, jäähdytyksestä että erien vaihdoista.
”Nukkumaan mennessä oli mahtavaa, kun voin tarkistaa viimeiset lämpötilat Teamviewer-ohjelmalla. Aika paljon tuli laitosta seurattua ja ohjattua myös puimurin pukilta”, Mika Vuorinen kertoo.
Kuivaamokimpassa Vuorisen kanssa olevat Timo Ranta ja Timo Pihlaja ovat samaa mieltä uuden tekniikan kyvystä helpottaa sadonkorjuun kiireitä. Kaikille kolmelle työpaineiden helpottuminen on erityisen arvokas asia, sillä heistä jokainen urakoi monipuolisesti ja usein pitkiä päiviä oman maataloustuotantonsa ohessa.
Rannalla on rehuntekoa ja haketusurakointia. Pihlaja tekee säilörehua ja maansiirtotöitä, levittää lietettä, urakoi metsäkoneella, raivaa peltoa ja hoitaa maisemaa. Vuorinen kertoo tekevänsä turvehommia ja maansiirtotöitä, mutta urakoi monipuolisesti myös maataloudessa.
Omilla pelloillakin riittää tekemistä. Kolmen viljelijän peltoala on yhteensä noin 500 hehtaaria. Ranta ja Pihlaja ovat kasvinviljelijöitä, Vuorisen pääelinkeino on sikojen kasvatus.
Yhteistyö urakoijille luontevaa
Kaikki kolme ovat tottuneet tekemään töitä tehokkaasti. Urakoimalla on pystytty hankkimaan tehokkaat koneet ja niille riittävästi käyttöastetta. Urakoidessa on myös luotu yhteistyökuvioita ja oltu välillä toisten työmailla aliurakoijina. Vuorinen ja Ranta tekevät kaikki peltotyöt yhdessä kolmannen viljelijän kanssa ja urakoivat samalla kalustolla myös muille.
Näistä lähtökohdista on helppo ymmärtää, että kynnys yhteiskuivaamon hankkimiseen on tavanomaista matalampi. Yhteiskuivaamon rakentaminen alkoi itää lähellä toisiaan asuvien Vuorisen ja Rannan mielessä. Kolmenkymmenen kilometrin päässä taloaan pitävä Pihlaja kiinnostui ajatuksesta, kun Vuorinen sattui siitä mainitsemaan puidessaan Pihlajan pellolla.
Kuivurin paikka valittiin Rannan tilakeskuksen vierestä ja liikenteellisesti sopivalta paikalta, melkein 3-tien varrelta. Vuorisella on tänne matkaa kilometri ja Pihlajalla lähes 30 kilometriä. Matka ei tunnu liian pitkältä, kun viljaa rahdataan rekalla, mutta jonkin verran myös traktorivetoisesti.
Kimppakuivaamon tekoon kannusti myös hieman parempi investointituki. Samalla tavoin vaikuttaa myös suuruuden ekonomia. Isommassa kuivaamossa ovat niin kuivurin kuutiot kuin varastokuutiotkin edullisempia. Porukkakuivaamon tohtii myös varustaa paremmin kuin oman kuivaamon.
”Kun me pantihin omaan kuivaamoon tarvittavat munat samaan korihin, niin saatiin tällainen isompi ja tehokkaampi, joka palvelee muitakin kuin vain meitä”, Pihlaja perustelee.
Rahtikuivauksen mahdollisuutta ei vielä viime vuonna mainostettu, koska haluttiin ensiksi nähdä, miten kimppakuivaamon kanssa pärjätään. Nyt tiedetään, että normaalivuonna on kapasiteettia kuivata muidenkin viljaa, kun omat sadot saatiin hankalanakin syksynä talteen viljaa yötä päivää kuivaamalla.
Koskue Grainin osakkailla on nyt mahdollisuus laajentaa sadonkorjuun aikaista palveluaan puinnin ja viljan rahtauksen lisäksi kuivaukseen ja varastointiin.
Lue koko juttu KM:stä.
Teksti ja kuva: Esa Mustonen