Taas tympeä tulosvaroitus

Altian ja Atrian kohdalla syyskuu sujui varsin hiljaisissa merkeissä. Hiljaisuus ei tosin ole ollut salkkumme kannalta ainakaan pahaksi. Molempien osakkeiden kurssit ovat samassa ajassa elpyneet toistakymmentä senttiä.

Apetitin uutiset olivat ikävämpiä. Yhtiö nimittäin jätti puolen kuun tienoilla tulosvaroituksen. Siinä arvioitiin, että konsernin koko vuoden operatiivinen liiketulos jää jopa vertailuvuoden 2018 tasosta. Tuolloin takkiin tuli noin miljoonaa euroa.

Syyksi tulosvaroitukselle kerrottiin muun muassa se, että rypsipuristeen markkinahinta on laskenut voimakkaasti. Lisäksi rypsi- ja rapsiraaka-aineen kustannukset ovat nousseet. Tulosvaroitus tipautti osakkeen kurssia hetkellisesti yli 50 sentillä.

Loppukuusta tuli sentään hieman parempia uutisia. Kilpailuviranomainen hyväksyi yritysjärjestelyn, jossa Apetit Oyj myy tuoretuoteliiketoimintansa Greenfood-konsernille. Kauppa myös toteutui kuun loppuun mennessä. Kuukaudessa Apetitin osakkeen arvosta on sulanut noin 40 senttiä.

Myös HKScanilla oli syyskuussa paljon kerrottavaa. Kuun alussa HKScanin sai uuden lihataseesta ja tilaustoimitusketjusta vastaavan johtajan. Tehtävää aiemmin hoitanut Esa Mäkihän siirtyi Apetitin toimitusjohtajaksi jo kevään ja kesän taitteessa. Samoihin aikoihin nähtiin myös pieni sisäpiirikauppa, kun HKScanin hallintojohtaja osti erän yhtiön osakkeita.

Loppukuusta HKScanin hallitus päätti aloittaa määräaikaisen osakkeiden takaisinosto-ohjelman. Sen tarkoituksena on kattaa HKScanin avainhenkilöiden kannustinjärjestelmään osakepalkkiot. Syyskuun aikana HKScanin kurssi koheni joitakin senttejä.

Raisio puolestaan ilmoitti, että kasvipohjaisia lisäarvotuotteita kehittävän ja valmistavan tuotantolaitoksen rakennustyöt etenevät. Tehtaan peruskivi muurattiin Raisiossa syyskuun alkupuoliskolla. Kyse on Raision merkittävimmästä investoinnista vuosikymmeniin, ja sillä vastataan kasvipohjaisen ruoan kysynnän kasvuun Euroopan markkinoilla. Yhtiön osakkeen kurssi nousi syyskuun aikana kymmenkunta senttiä.

Kokonaisuudessaan syyskuu oli salkkumme kannalta lievästi positiivinen. Salkun arvo vahvistui muutamia kymmeniä euroja. Sijoituksemme ovat silti edelleen raa’asti pakkasella.

KM-salkku on henkilökohtainen sijoituskokeilu. Emme anna sijoitusneuvoja. Mikäli joku päätyy ostamaan mallisalkkumme osakkeita, hän tekee sen omalla vastuullaan.

Apetitin tulosvaroituksen aiheuttamaa notkahdusta lukuun ottamatta maataloussalkkumme syyskuu sujui suhteellisen rauhallisesti ja keskimäärin varovaisen nousujohteisesti. Vaikka suunta ja vauhti säilyisivät, pelkästään omiemme takaisin tienaaminen vie aikansa.
Lähde: www.nasdaqomxnordic.com

KM:n maataloussalkun tuotot on laskettu sijoitetun pääoman mukaan, ja ne pitävät sisällään uudelleensijoitetut osingot. Salkun markkina-arvo on määritelty edellisen kuun viimeisen pörssipäivän lopetuskurssin mukaan. Laskelmissa on otettu huomioon ostopalkkiot, muttei mahdollisia myyntipalkkioita. Takeita myynnin onnistumisesta kyseisellä hinnalla ei siis ole.

Teksti: Kyösti Isosaari