Strategia alkaa purra

Korona-aikana salkussamme on käynyt melkoinen myllerrys. Huhtikuun kahteenkymmeneen pörssipäivään on mahtunut sekä reippaita nousu- että ilkeitä laskupäiviä. Pääosin on menty kuitenkin ylöspäin. Myös Helsingin pörssin yleisindekseihin verrattuna salkkumme selvisi huhtikuusta varsin asiallisesti. Suoritusta voi pitää hyvänä, varsinkin kun Atrian ja Raision osinkojen irtoaminen tiputti luonnollisesti kyseisten yhtiöiden kursseja.

Salkkumme on siis toivottuun tapaan osoittanut ainakin jonkinasteisia kriisiä vastustavia piirteitä. Ilmassa on kuitenkin edelleen paljon epävarmuutta.

Altia julkaisi huhtikuussa tämän vuoden ensimmäisen osavuosikatsauksensa, joka ei ollut kaikin osin mairittelevaa luettavaa. Raportoitu Q1-liikevaihto tippui 68,2 miljoonaan euroon edellisen vuoden vastaavan jakson 73,8 miljoonasta. Vertailukelpoinen käyttökate nousi kuitenkin 5,5 miljoonaan euroon vuodentakaisesta 4,3 miljoonasta.

Koronapandemian epävarmuuksiin vedoten Altia pidättäytyi vuoden 2020 ohjeistuksesta ainakin toistaiseksi. Yhtiökokouksen ajankohdastakaan saati osingon kohtalosta ei ole vielä tietoa. Osavuosikatsausta seurasi negatiivinen kurssireaktio. Tästä huolimatta Altian kurssi elpyi huhtikuussa 7,5 eurosta 7,65 euroon.

Apetitin huhtikuu sujui pörssitiedottamisen osalta varsin hiljaisissa merkeissä. Alkukuun pienen sisäpiirikaupan lisäksi yhtiöstä ei juuri tihkunut muuta sijoittajatietoa. Yhtiökokouksen ajankohdasta ja näin ollen myöskään osingon maksusta ei saatu huhtikuun loppuun mennessä varmuutta. Q1-osavuosikatsauksensa Apetit julkaisee 8.5. Kurssi kohosi kuitenkin huhtikuun aikana 7,58 eurosta 8,72 euroon.

Myös HKScanin yhtiökokouksen ajankohta on edelleen auki. Osinkoja yhtiöltä ei ole edes luvassa. Alkukuusta yhtiö tiedotti ostaneensa LSO Osuuskunnalta tontin, jolla yhtiön Vantaan tehdas ja logistiikkakeskus sijaitsevat. Kauppahinta oli noin 36 miljoonaa euroa. Q1-osavuosikatsauksensa HKScan julkaisee 7.5. Huhtikuun aikana HKScanin osakkeen kurssi kipusi 1,902 eurosta 2,15 euroon.

Kaksi salkkuyhtiötä vahvisti osinkonsa

Atrian huhtikuun uutiset olivat myönteisiä. Kuun lopulla julkaistun Q1-katsauksen mukaan liikevaihto kasvoi alkuvuonna 356,7 miljoonaan euroon edellisen vuoden vertailukauden 336,4 miljoonasta. Liikevoittoa syntyi 2,2 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten tehtiin 2,8 miljoonaa tappiota.

Atrian Suomen, Viron ja Tanskan liikevaihto sekä vienti Kiinaan kehittyivät myönteisesti. Ruotsissa ja Venäjällä liiketappio pieneni viime vuodesta. Koronaviruspandemia kuitenkin heikentää liiketoiminnan ennustettavuutta.

Samana päivänä osavuosikatsauksensa kanssa Atria sai myös pidettyä yhtiökokouksensa. Kokous hyväksyi osingon 0,42 euroa osakkeelta. Osingon irtoamisen aiheuttamasta kurssipudotuksesta huolimatta Atrian kurssi loikkasi huhtikuussa 8,25 eurosta 9,41 euroon.

Myös Raisio sai yhtiökokouksensa pidettyä 27.4. Sen päätösten perusteella yhtiö maksaa osinkoa suunnitellusti 0,13 euroa osakkeelta. Q1-osavuosikatsauksensa yhtiö julkaisee 6.5. Raision kurssi nousi osingon irtoamisesta huolimatta 2,96 eurosta 3,385 euroon.

KM:n maataloussalkun arvo nousi kuukaudessa maaliskuun lopun 2 209 eurosta 2 474 euroon. Huhtikuun lopulla salkkumme oli siis enää hieman vajaa 600 euroa tappiolla. Koronan raivoamisesta ja talouden monien osa-alueiden sakkaamisesta huolimatta elintarvikesalkkumme alkuperäinen pääoman säilyvyyttä varmisteleva strategia näytti siis toimivan huhtikuussa jopa kohtalaisen hyvin.

KM-salkku on henkilökohtainen sijoituskokeilu. Emme anna sijoitusneuvoja. Mikäli joku päätyy ostamaan mallisalkkumme osakkeita, hän tekee sen omalla vastuullaan.

Teksti: Kyösti Isosaari


Huhtikuussa KM-maataloussalkkumme osoitti hyvää kriisinkestoa, sillä osakkeiden yhteisarvo nousi vallalla olevasta epidemiasta huolimatta yli 250 euroa kuukaudessa. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin todettava, että samanlaista kehitystä nähtiin myös muiden toimialojen osakkeilla.

Lähde: www.nasdaqomxnordic.com


KM:n maataloussalkun tuotot on laskettu sijoitetun pääoman mukaan, ja ne pitävät sisällään uudelleensijoitetut osingot. Salkun markkina-arvo on määritelty edellisen kuun viimeisen pörssipäivän lopetuskurssin mukaan. Laskelmissa on otettu huomioon ostopalkkiot, muttei mahdollisia myyntipalkkioita. Takeita myynnin onnistumisesta kyseisellä hinnalla ei siis ol2