Sänkikalkitus etenee tasaisella tahdilla
Syksyn kalkituksissa ei ole ollut suurta piikkiä, vaikka olosuhteet kalkitukselle ovat otolliset. Yllättävää on vain rakennekalkkien kasvanut kysyntä.
”Tavaraa menee suotuisasti ja tasaiseen tahtiin. Leipäviljan hinnan kipuamisen yli 200 euron tonnilta luulisi vaikuttavan kysyntään. Sillä täytyy olla ainakin jonkinlainen psykologinen merkitys,” myyntipäällikkö Jan Drugge Nordkalkista sanoo.
Kysyntä on ollut nyt syksyllä kiivaampaa Pohjanmaalla kuin Etelä-Suomessa, jossa taas kalkittiin ahkerammin viime talvena.
Rakennekalkit ovat ainoa tuoteryhmä, joiden kysynnässä on Druggen mukaan selvä kasvupyrähdys. Se johtuu osittain siitä, että Nordkalk on satsannut rakennekalkkien markkinointiin kunnolla vasta tänä vuonna, vaikka niitä on myyty puolivaloilla jo jonkin aikaa.
Merkittävin syy kysynnän kasvuun lienee kuitenkin siinä, että rakennekalkit tuottavat monta etua tiivistyneiden savimaiden viljelijöille. On havaittu, että viljelijä saa samalla kertaa pellon peruskalkituksen tehdyksi, fosforit pysyvät pellossa kasvien käytettävissä ja rakennekalkin maan rakennetta parantava vaikutus helpottaa maan muokkausta, vähentää vetovastusta ja pienentää polttoaineen kulutusta.
Rakennekalkitus on myös yksi toimi, joka on mainittu tehostetussa vesiensuojeluohjelmassa. Sitä, kuinka tuolle ohjelmalle varatut 45 miljoonaa euroa jaetaan, ei ole vielä päätetty.
Rakennekalkkien kysyntä on ollut niin kova, että Vampulasta toimitettavaa tuotetta ei voida toimittaa saman tien, vaan sitä kysyvä pääsee jonotuslistalle, Drugge kertoo. Lohjan Tytyrissä löytyy vielä ainakin 20. syyskuuta kuivaa ja Sipoosta kosteaa rakennekalkkia.
Poltettua tai sammutettua kalkkia sisältävää rakennekalkkia tehdään toki kysynnän mukaan. Se on muokattava maahan mahdollisimman nopeasti ja viimeistään kahden vuorokauden aikana. Siksi sitä ei voida toimittaa koko vuoden ympäri. Rakennekalkin levitykseen sopivat olosuhteet alkavat jo syksyn edetessä vähentyä.
Rakennekalkkien kysyntä kohdistuu pääosin Pori-Kouvola-linjan etelänpuoleiselle alueelle.
Pohjoisempana kolmannen nurmisadon jälkeen
SMA Mineralin myyntipäällikkö Kimmo Hirvikallion mukaan kalkitus on lähtenyt tänä syksynä rauhallisesti liikkeelle. Kalkkia lähtee tehtailta enemmän kuin viime vuonna.
Olosuhteet syksyn kalkituksille ovat olleet hyvät, aivan eri luokkaa kuin viime syksynä. Maa ei ole liian märkää ja pellot kantavat.
Kalkitushaluja hillitsee viljelijöiden heikko taloustilanne. Nurmialueella kalkituksia viivästyttää osittain myös se, että monet viljelijät haluavat ottaa nurmistaan vielä kolmannen sadon varmistaakseen rehujen riittävyyden karjalle, Hirvikallio kertoo.
Maatalouden tiukka taloustilanne on hänen mielestä ohjannut kysyntää edullisempiin, karkeajakoisempiin tuotteisiin. Monille riittää hitaampi neutralointikyky, kun peltojen pH on ennestään kohtuullisessa kunnossa.
Magnesiumpitoisten kalkkien kysyntä on vähentynyt suhteessa kalsiittikalkin kysyntään. Joillakin alueilla, missä Mg-pitoista on käytetty paljon, on ollut yksittäisiä tapauksia, joissa maan Mg-pitoisuus on noussut jopa arveluttavan korkeaksi.
Katso päivitetyt kalkkitaulukot kohdasta Kestotilaajan edut.
Lue koko juttu KM:stä.
Teksti ja kuva: Esa Mustonen