Kuusi tonnia herneellä
Herneen satokisassa haettiin rajapyykkiä herneen satoisuudelle. Sellainen myös löydettiin, kun Juho Kiviniemi sai kuivana kesänä kuuden tonnin hernesadon Astronaute-lajikkeella. Uudet rehuhernelajikkeet ovat aiempaa satoisampia ja viljelyvarmempia. Nyt rehuherneelle on myös todelliset markkinat.
Voisiko Käytännön Maamies järjestää hernekilpailun, A-Rehun asiakkuuspäällikkö Taneli Marttila kysyi jo yli vuosi sitten.
”Ostaisimme vaikka kaiken Suomessa viljeltävän herneen ja paljon ylikin”, Marttila selitti.
Tarkoituksena on korvata ulkomainen soija kokonaan kotimaisella valkuaisella, joten rehuherneen viljelyyn pitäisi saada nostetta.
”Tarvitsisimme heti kymmenen miljoonaa kiloa hernettä, mutta tehdas nielisi helposti 25 miljoonaakin kiloa.”
A-Rehun päätös luopua soijasta loi hetkessä markkinat uudelle viljelykasville. Rehuteollisuus ja viljakauppa oli toki ostanut rehuhernettä aiemminkin, muttei näin suuressa mittakaavassa.
Rehuhernettä viljeltiin tänä vuonna alle kuudella tuhannella hehtaarilla, mutta herneelle pitäisi tehdä ”härkäpavut”, eli nostaa viljelyala 20 000 tai jopa 30 000 hehtaariin.
Pinta-ala oli välillä suurempi, mutta ekologisen alan kasvinsuojeluaineiden käyttökielto lopetti käytännössä herneen viljelyn niillä lohkoilla.
Rehuhernemarkkinan avautuminen on sen verran suuri juttu, että luulisi koko maataloussektorin kiinnostuvan projektista.
Käytännön Maamiehessä ainakin innostuttiin ja tartuttiin heti toimeen. Hernekisa polkaistiin pystyyn ja eturivin viljelijät houkuteltiin näyttämään miten hernettä oikein viljellään.
Lue koko juttu KM:stä.
Teksti ja kuva: Annaleena Ylhäinen