Pohjanmaalla saatiin kesän kovin ohrasato

Kari Alasaaren Laureate tuotti 8 586 kilon hehtaarisadon Lapualla. Se näyttää olevan tämän vuoden suurimpia kevätohrasatoja koko kuivuudessa kärvistelleen Itämeren alueella. Sama lajike voitti myös Ruotsin mallasmestarikilpailun. Suomessa sitä ei huolittu edes lajikelistalle.

Joskus toimittajaakin lykästää ja sitä onnistuu saamaan mahdollisimman mielenkiintoiset kisaajat ja ajankohtaiset lajikkeet mukaan.

Keväällä ohrakisaan tuli enemmän kuin tarpeeksi ilmoittautumisia, mutta useimmat halusivat osallistua RGT Planet -lajikkeella.

Hyviäkin tarjokkaita oli siksi pakko karsia pois. Lajikekirjo oli ilahduttavan laaja, mutta kukaan ei ilmoittautunut Laureate-lajikkeella, vaikka sen viljelyala on kasvussa monissa Euroopan maissa.

Laureate on juuri sellainen sopivan riskialtis kisalajike, jonka ympärille saa varmasti rakennettua draamaa. Se on supersatoisa, mutta liian vähällä sääteellä helposti lakoontuva.

Kun Kari Alasaari laittoi toukokuussa sosiaaliseen mediaan kuvia ”ihan mukavan näköisistä” Laureaten oraista, toimittaja tiesi tilaisuutensa tulleen ja ryhtyi suostuttelutoimiin.

Alasaarta on yritetty aiemminkin ylipuhua satokisaan mukaan, ja tällä kertaa rekrytointi tuotti myös tulosta.

”Olisin kylvänyt tiheämpään, jos olisin tiennyt osallistuvani ohrakilpailuun”, Alasaari kommentoi jälkeenpäin. ”Näin kuivana kesänä olisi pitänyt ehkä tehdä se muutenkin.”

Syngentan Arto Markkula ryhtyi Laureaten kummisedäksi ja kisamentoriksi. Laureate on Syngentan lajike ja sen viljelyssä on omat niksinsä.

Se on hyvä versomaan, ja onnistuessaan se on satoisa, voisi sanoa jopa satoisin uutuuslajikkeista. Mutta sitä on osattava viljellä oikein.

Kilpailun kolmen kärki noudattikin lähes orjallisesti lajikekokeissa saatuja satotuloksia.Laureate, KWS Fantex ja RGT Planet ovat olleet lajikekokeissa satoisimmasta päästä ja ne olivat myös ohrakilpailun voittajalajikkeet.

Satovaihtelut suuria

Kuivan kesän ohrakisassa satovaihtelut olivat suurempia kuin koskaan ja ohran satoennätyksestä, 9 499 kilosta, jäätiin lähes tonnin verran.

Lue koko teksti KM:stä.

Teksti: Annaleena Ylhäinen
Kuva: Heikki Hakanen