Peltopäivään tulossa alan keskeiset toimijat

Toukokuun alussa, kun näytteilleasettajien ilmoittautuminen on vielä kesken, Peltopäivään on vahvistanut osallistumisensa jo moni kasvintuotannon keskeinen toimija. Peltopäivään 6.7. Inkoon Västankvarnissa odotetaan 70 näytteilleasettajaa.

”Tulossa on entistäkin monipuolisempi ammattinäyttely. Päivän aikana tarjoamme uusinta tietoa havainnollisesti”, kertoo Peltopäivän näyttelypäällikkö Hannu Mikkola ProAgria Etelä-Suomesta.

”Peltopäivän sisältö vastaa viljatilan keskeisiin tarpeisiin: tuotannon ja teknologian suunnitteluun, kasvintuotannon talouden seurantaan, tukimahdollisuuksien soveltamiseen ja kasvukaudenaikaisten toimenpiteiden arviointiin. Viljelyosaamisen lisäksi on tärkeä kehittää myös tuotannon markkinointiosaamista ja siellä olevien työkalujen käyttöä”, Mikkola kertoo.

Havaintokentällä lajikkeet ja toimet vertailtavissa

Peltopäivä on tunnettu laajasta lajikekentästään, jossa havaintoruuduilla kasvavat markkinoilla olevat viljalajikkeet.

”Esittelyssä on poikkeuksellisen paljon myös uusia, tulossa olevia lajikkeita, varsinkin mallasohra- ja kevätvehnälajikkeita. Lisääntynyt kauran elintarvikekäyttö on tuonut markkinoille uusia, tähän sopivia lajikkeita, kertoo lajikekentästä vastaava Patrik Erlund Nylands Svenska Lantbrukssällskapetista.

Lajikekentän kiinnostavuutta ja hyötyä lisää, että vertailtavissa ovat rinnakkain kasvinsuojeluainein käsitellyt ja käsittelemättömät ruudut. Havaintoruuduilla on nähtävissä myös uutuustuotteiden vaikutuksia, varsinkin sienitautien torjuntaan.

Öljykasvien havaintoruuduilla esitellään sekä uusia lajikkeita että peittausaineita. Mukana on myös Clearfield-lajikkeita, joihin tietyn rikkakasvintorjunta-aineen resistenssi on saatu aikaan perinteisin kasvinjalostuksen keinoin.

Aluskasveissa on valinnan varaa. Peltopäivässä voi tutustua eri kasveihin ja arvioida soveltuvuutta omiin viljelytoimiin sekä nähdä, miten erilaiset kasvinsuojelutoimet vaikuttavat lopputulokseen.

Ohjelmassa työnäytöksiä ja viljamarkkinaseminaari

Työnäytöskentällä koneitaan ja laitteitaan esittelee viisi näytteilleasettajaa. ”Halukkuutta olisi ollut useammallakin. Työnäytösten määrän rajoitimme viiteen, jotta kävijälle on aikaa tutustua myös muuhun tarjontaan”, Mikkola toteaa.

Työnäytöksissä pääsee mm. seuraamaan, miten isobus-järjestelmä ohjaa kylvökoneen toimintaa.

Greppa marknaden, markkinat haltuun -seminaarissa teemana on viljan vientimarkkinat.

Syödään yhdessä Peltopäivässä

Nauttiessaan Peltopäivän ruokatarjonnasta näyttelyssä kävijät syövät yhdessä ja osallistuvat näin yhteen Suomi 100 -tapahtumaan. ”Peltopäivä on yksi ProAgrian toteuttamista Syödään yhdessä -ruokailuista, joilla juhlistetaan juhlavuottamme”, kertoo tapahtuman ruokahuollosta vastaava Suvi Malin Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisista. Ruokahuollossa Malinin kanssa on joukko talkoolaisia.

Peltopäivällä pääsee tutustumaan laajaan lajikekenttään. Havaintoruuduilla näkee myös kasvinsuojelutoimien vaikutuksen kasvien kasvuun.

http://www.peltopaiva.fi/
http://www.peltopaiva.fi/sv
www.facebook.com/peltopaiva

Peltopäivän järjestelyistä vastaavat ProAgria Etelä-Suomi, Nylands Svenska Lantbruksskällskap ja Västankvarnin tila.