Pelto keskittyy

Käytännön Maamies selvitti vuoden 2017 tukihaun tietojen perusteella Suomen suurimmat maatilat sekä sen, kuinka paljon näiden tilojen viljelypinta-alasta on vuokramaata ja kuka viljelijöistä on luomussa.

Peltoalaltaan suurin yksityinen maatilayrittäjä oli vihtiläinen Niko Ahlqvist, jonka viljelyala on yli 1 300 hehtaaria. Aikaisimpia kertoina listan kärjessä komeillut Vapon tytäryhtiö Suo Oy ruokohelpiviljelmineen on tippunut listalla kauas alas, kun ruokohelpipellot on myyty tai vuokrattu.

200 suurimman maatilan joukkoon pääsi 321 peltohehtaarilla, kun vuonna 2007 listalle pääsi 218 hehtaarilla, vuonna 2009 237 hehtaarilla, vuonna 2011 248 hehtaarilla, vuonna 2013 277 hehtaarilla ja vuonna 2015 304 hehtaarilla.

Kattava listaus maatiloista löytyy KM:n verkkosivuilta kestotilaajille tarkoitetusta palveluista.

KM 4/18 -digilehdessä on listattu 1000 suurinta maatilaa.

Tämän lisäksi lehtemme kestotilaajat pääsevät selaamaan yli 50 hehtaarin maatilojen listaa, jota voi järjestellä kunnan, vuokrapeltoalan, omistetun peltoalan ja luomu/tavanomainen viljelytavan mukaan. Taulukon Etsi-komennolla voi hakea tilaa/tiloja yksittäisen sanan (esimerkiksi sukunimi, kunta) mukaan.

Kestotilaajat pääsevät yli 50 hehtaarin maatilan listaan KM:n kestotilaajatunnuksillaan. Jos et ole vielä luonut tunnuksia, luot ne helpoiten kohdassa Digilehti -> klikkaa uusimman lehden kantta -> Rekisteröidy. Rekisteröitymisen jälkeen kestotilaajan pitää vielä tunnistautua asiakasnumerolla (se löytyy lehden takakannesta tai muovitetun lehden muovista tai tilauslaskusta. Rekisteröitymisen (ja vain ensimmäisellä käyttökerralla olevan tunnistautumisen) jälkeen lehden sähköiset palvelut ovat käytössäsi ja pääset kohdasta https://kaytannonmaamies.fi/suurimmatmaatilat2017/ selaamaan myös vuoden 2017 suurimpien maatilojen listaa.

Lue koko juttu KM:stä.

Teksti: Pentti Törmä
Kuva: Pirjo Mälkiä