Myös viljelijät toimittavat apua Ukrainaan

Ukrainan auttaminen on tällä hetkellä kaikkien suomalaisten intressissä. Humanitääristä apua on toimitettu Ukrainaan jo rekkakaupalla ja yksityishenkilöt ovat tukenut Ukrainan armeijaa taloudellisesti. Moni toivoo Suomen valtion lähettävän Ukrainaan myös konkreettista aseapua laajalla rintamalla, Ukrainan koetaan sotivan konkreettisesti Suomen ja suomalaisten puolesta.
Yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt ovat keränneet ja toimittaneet apua Ukrainaan. Yksi esimerkki toiminnasta ovat suomalaisviljelijät Pohjanmaalta, jotka varustelivat kaksi nelivetoista pakettiautoa Ukrainan armeijalle. Lisäksi lahjoitettiin Mercedes Benz Sprinter kuorma-auto avustusjärjestölle, joka kuljettaa tavaraa ja ihmisiä Ukrainan ja Puolan väliä.

Pohjalaisviljelijät kokosivat kolmen auton avustuspaketin ukrainalaisille sotilaille.

Ukrainan sodan alku toi monelle voimattoman olon, keinot konkreettiseen ja nopeaan auttamiseen tuntuivat oleva hukassa.

Myös pohjalaispitäjässä puhelimet kävivät kuumina helmikuun lopulla, vaatteita ja ruokaa haluttiin lähettää, metsästäjillä oli myös kalustoa armeijan tarpeisiin. Samalla todettiin, että kaikissa uutisten näyttämissä sodissa näytti merkittävässä roolissa olevan Toyota Hilux, sellaisella saadaan pieni joukko ja kevyttä aseistusta siirreltyä nopeasti paikasta toiseen.

Hapuileva alku

Yhdessä päätettiin, että hyvä tapa auttaa voisi olla maastoajoneuvojen ja niihin pakatun avustustavaran lähettäminen Ukrainaan. Rahan kerääminen tällaiseen tarkoitukseen vain osoittautui oletettua vaikeammaksi. Rahan kerääminen vaatii oman byrokratiansa ja jos jokin järjestö kuten MTK haluaisi suorittaa keräyksen, tarvittaisiin johtokunnan kokous, jossa asiasta voitaisiin päättää. Ainoa toimintaan lopulta osallistunut järjestötaho oli paikallinen kalastuskunta, joka lahjoitti autoihin 1.000 euroa.

Koska aikaa ei ollut hukattavaksi, päätettiin toimi kevennetyllä byrokratialla. Hankkeen puuhamiehet etsivät kylältä kolme sopivaa ajoneuvoa, Toyota Hilux -93, Toyota Hiace 4×4 -06 ja MB Sprinter, joita alettiin varustaa matkaa varten. Autot lunastettiin niiden omistajilta osamaksulla, kaikki halukkaat saivat maksaa ajoneuvoista hyväksi katsomansa osuuden. Yleensä summat olivat muutamia satasia, tyypillisin lahjoitus oli 500 euroa. Myös Käytännön Maamies lahjoitti 500 euroa tähän projektiin.

Maastoauto armeijalle, toinen kenttäambulanssiksi ja kolmas auto kuljetuksiin

Autoja alettiin varustella välittömästi, vaikka niitä ei oltu vielä edes maksettu kokonaan. Armeijalle menevät ajoneuvot maalattiin maastoväreillä ja niihin lastattiin kaikenlaista tarpeelliseksi ajateltua: pimeänäkölaitteita, kiikareita, kiikaritähtäimiä, makuupusseja, telttoja lapioita ym. Hiaceen saatiin kasattua melko hyvä kenttäambulanssivarustus paikallisen ambulanssiyrittäjän ja keskussairaalan lahjoituksista. Mersun Sprinter täytettiin puolestaan ruualla, vaipoilla ja vaatteilla.

Armeijalle menevät autot maalattiin maastovärein.

Alkuvaiheessa oli myös epävarmaa, kuinka autot toimitettaisiin. Muutama päivä etsittiin sopivia kontakteja. Lopulta löytyi luotettava kontakti Ukrainan armeijaan ja yksittäiseen avustusjärjestöön.

Autojen luovuttaminen sovittiin Suomessa pääkaupunkiseudulle, josta Sprinter jatkoi välittömästi matkaa kohti Ukrainaa ja aloitti työnsä Ukrainan ja Puolan välisellä reitillä.

Ukrainan armeijalle päätyneet Hilux ja Hiace odottivat Suomessa noin viikon ennen kuin armeija järjesti kuljetuksen omana autosaattueenaan Baltian maiden kautta. Nyt autot palvelevat Ukrainan itärintamalla.

Lisää apua tarvitaan

Pohjalaiskylässä suoritettuun keräys- ja avustusoperaatioon ei haettu keräyslupia. Tällä kertaa koettiin tärkeimmäksi saada apua liikenteeseen, yhdistysten kesäkokousten odottaminen tai keräyslupien anominen olisi ollut turha hidaste. Joskus täytyy toimia ja miettiä vasta sitten.

Vaikka nyt toiminta aloitettiin varsin vähäisillä tiedoilla, kuinka autot Ukrainaan saataisiin, oli lopputulos onnistunut. Apu otettiin avosylin vastaan ja lisää vastaavia avustuseriä toivottiin hartaasti.

Jos jokainen suomalaiskylä onnistuu keräämään ja lahjoittamaan vastaavan avustuspaketin tai edes yhdenkään maastoajoneuvon, on ukrainalaissotilailla paljon paremmat mahdollisuudet kuljettaa Javelin- tai Stingerpartio oikeaan paikkaan ja auttaa sotaa toivottuun lopputulokseen.

Jos haluat tukea rahallisesti tätä projektia, ota yhteyttä KM:n toimitukseen toimitus@agraari.fi ja saat lisäohjeita.