Lantmännen lisää kilpailua Suomen viljakauppaan

Viljakauppa keskittyy yhä vahvemmin vain muutaman toimijan käsiin niin Suomessa kuin koko Itämeren alueella Lantmännenin ostettua Keskolta K-maatalouden liiketoiminnan. Kotimaan viljamarkkinoille uuden toimijan toivotaan kuitenkin tuovan lisää kilpailua ja uusia toimintamalleja.

Kesäkuun ensimmäinen päivä viimeisteltiin yrityskauppa, jonka myötä Lantmännenin omistukseen siirtyivät K-maatalouden hankintayksikkö sekä ketjunohjausyksikkö. Nämä toiminnot ovat nyt Lantmännen förening ek:n omistamassa Suomen maayhtiössä, jonka nimi on Lantmännen Agro Oy. Kaupan myötä ruotsalaisille lankesi noin 27 prosentin markkinaosuus Suomen maatalouskaupasta, joka hoidetaan jatkossakin kauppiasmallilla ketjukauppiaiden kanssa. Hankkijan osuus markkinoista on arviolta yli 50 prosenttia.

Yrityskaupalla Lantmännen pyrkii vahvistamaan asemaansa Suomessa ja koko Itämeren alueella, vaikkei täysin uudesta tuttavuudesta kotimaan markkinoilla olekaan kysymys. HKScanin toiseksi suurimmalla omistajalla on hallussaan myös Vaasan-leipomot, Unibake-pakastetuotanto sekä 38 prosenttia mallastamo Viking Maltista.

Yrityskaupalla toteutetaan Lantmännen-konsernin strategista tavoitetta laajentaa toimintaa viljamarkkinoilla kansainvälisten omistusten kautta. Konserni omistaa 40 prosenttia yhdestä Saksan suurimmasta maatalouskauppatoimijasta Ha-
ge Kielistä (Hauptgenossenschaft Nord AG) yhdessä tanskalaisen maatalousosuuskunnan DLG:n (Dansk Landbrugs Grovvareselskab) kanssa. DLG:n omistusosuus on yhtiöstä hieman yli puolet.

Sama parivaljakko omistaa puoliksi Scandagra-konsernin, joka toimii myyntiyhtiöiden kautta Virossa, Liettuassa ja Latviassa. Scandagra tekee kaikissa kolmessa Baltian maassa viljakauppaa ja myy tuotantopanoksia, Virossa yhtiö omistaa myös rehutehtaan. Samalla omistussuhteella Lantmännen ja DLG toimivat myös Puolan vilja- ja tuotantopanoskaupassa nimellä Scandagra Polska.

Myllyvehnälle luvassa uusi hinnoittelumalli

Suomessa Lantmännen aikoo jatkaa viljakauppaa K-maatalouden nykyisellä rakenteella, 43 itsenäisen yrittäjäkauppiaan kautta. Suoraa viljan hankintaa Suomessa oleville tuotantolaitoksille ei ainakaan toistaiseksi tehdä, sillä myllytoiminta kotimaasta puuttuu. Myös mallasohrasopimukset aiotaan hoitaa jatkossakin kauppiasketjun viljely-sopimuksilla.

Lue koko juttu KM:stä.

Teksti: Katri Ala-Kleemola
Kuva: Annaleena Ylhäinen