Kylmää kyytiä pörssissä

Syyskuun 2018 jälkeen pörsseissä kautta maailman on kyyti ollut kylmää. Helsingin pörssin OMX-yleisindeksi laski syyskuun 2018 alun lukemista 15,3 prosenttia vuoden loppuun mennessä. KM:n maataloussalkun arvo laski vielä hieman tätäkin enemmän. Keväällä 2018 hankitun salkun arvosta on sulanut pois jo liki 40 prosenttia ja heikoimmin pärjänneiden lihayhtiöiden eli HKScanin ja Atrian arvosta on kadonnut noin puolet. Surkein kurssikehitys koko salkussa on ollut HKScanilla.

Pörssikurssit kautta maailman ovat tippuneet vauhdilla syyskuusta 2018 lähtien, mutta väliin on mahtunut myös isohkoja nousupyrähdyksiä kesken alamäen. Suurin osa pörssianalyytikoista ennustaa, että rajut vaihtelut jatkuvat koko vuoden 2019 ja markkinoiden katsotaan kääntyneen pitkälti ns. karhumarkkinaksi eli itseään ruokkivaksi alaspäinmenoksi.

Helsingin pörssissä listattavat osakkeet eivät poikenneet tästä suuresta trendistä, joten KM:n elintarvikesalkun alamäki selittyy suurelta osin yleisellä markkinatilanteella. Lihayhtiöiden ja erityisesti HKScanin tilannetta on käsitelty laajemmin erillisessä jutussa. HKScanin osake on kuitenkin toipunut hieman pahimmasta alamäestä ja varsinkin tammikuun 2019 alussa kurssi nousi vahvasti, mutta on silti edelleen yli euron (eli yli kolmanneksen) halvempi kuin keväällä 2018.

Altia ja Raisio tulosvaroittivat

KM:n salkun uusin pörssitulokas Altia joutui antamaan joulukuun puolivälissä tulosvaroituksen ja kurssi otti kerralla lähes euron alamäen. Yhtiö perusteli heikentynyttä tuloskuntoa alkoholilainsäädännön muutoksen vaikutuksilla.

Apetitin syyskausi oli varsin tapahtumaköyhä. Ainoa merkittävämpi tapahtuma oli luopuminen lopuista alueellisten osuuskauppojen yhteyksissä olleista palvelutoreista. Jo kolmannen neljänneksen aikana Apetit kertoi, että syksyn heikko viljasato vaikeuttaa viljakaupan tuloksentekoa, vaikka viljan hinnat Euroopan ja maailman markkinoilla olivat korkealla. Apetitilla ei yksinkertaisesti riittänyt viljaa vietäväksi entiseen tapaan.

Raisio oli KM:n salkun toinen tulosvaroittaja. Yhtiö esitteli joulukuun alussa uudistuneen strategian, joka perustuu kahteen tukijalkaan eli ainesosiin (kuten Benecol) ja elintarvikkeisiin (kuten kaurajalosteet). Uuden strategian taustalla oli RaisioAgron myynti ja luopuminen rehuteollisuudesta. RaisioAgron myynti vaati Kilpailuviranomaisten hyväksynnän, joka tuli lokakuun lopulla ja nyt entinen Raision rehuteollisuus on Lantmännen-ryhmää ja tunnetaan nykyisin nimellä Lantmännen Feed.

Maataloussalkku kokenut kovia

Vaikka sijoittaminen maatalousfirmoihin tiedettiin jo etukäteen riskisijoitukseksi, harva osasi odottaa näin hurjaa alamäkeä. Reilun 3 000 euron arvosta tultiin vuoden lopun noin 1 900 euroon. Salkun kokonaisarvosta on kadonnut yli 38 prosenttia eli lähes 1 200 euroa.

Vuoden loppu on usein aikaa, jolloin kurssit laskevat hetkellisesti, kun tehdään ns. veromyyntejä eli osakkeen tappio realisoidaan, jotta saadaan käytettyä tappioita saman vuoden pääomatulojen pienentämiseen. Vastaavasti tammikuussa nähdään usein erityisesti pienten yhtiöiden kohdalla ns. tammikuuilmiö eli kurssit nousevat yleisindeksiä enemmän. Tammikuuilmiö tuntuu iskeneen myös KM:n salkkuun eli varsinkin pahimmin laskeneiden Atrian ja HKScanin osakkeet ovat nousseet varsin rivakasti.

Seuraavan kerran KM:n salkun tilannetta seurataan kevään osinkojen jälkeen, jolloin myös osaketuotto saadaan ensimmäistä kertaa mukaan laskelmiin.

 

KM:n maataloussalkun pahimmat epäonnistujat olivat Atria ja HKScan. Vuodenvaihteessa Atrian arvo oli laskenut yli 42 prosenttia ja HKScanin peräti 54 prosenttia. Tammikuussa molempien kurssit elpyivät, mutta edelleen ollaan kaukana kevään 2018 kursseista.

Teksti: Kyösti Isosaari, Pentti Törmä