Elintarvikeyhtiöt pahasti pakkasella

Jo heinäkuu antoi kylmän suihkun, kun liha-alan osakkeiden kurssit romahtivat tulosvaroituksen ja pehmeiden puolivuosikatsausten myötä. Salkussamme ne päätyivät jo ennen elokuun alkua reippaasti kaksinumeroisiin tappiolukemiin.

Elokuussa Atrian kurssin alamäki on jatkunut, ja yhtiöön sijoittamastamme pääomasta on sulanut jo hieman yli viidennes. Atria näyttääkin tällä hetkellä sijoituksistamme pahimmalta epäonnistumiselta.

HKScanin kurssilasku vaikuttaa ainakin hetkeksi hellittäneen. Alkukuusta nähtiin jopa hienoisia elpymisen merkkejä. Mistään noususta ei kuitenkaan voida vielä puhua. Yhtiön loppukuun ilmoitus mahdollisella 50 miljoonan euron hybridilainalla hankittavasta lisärahoituksesta ei sen sijaan aiheuttanut käytännössä minkäänlaista kurssireaktiota.

Altian, Apetitin ja Raision elokuiset osavuosikatsaukset johtivat osakkeenomistajan näkökulmasta synkkiin kurssireaktioihin. Vaikkeivät esimerkiksi Altian julkaisemat lukemat osoittaneet kovin mainittavaa heikkenemistä vuoden takaiseen vertailukauteen nähden, markkinaa tulos ei tyydyttänyt alkuunkaan. Elokuun lopussa Altian kurssi oli vajonnut liki keväisen ensinoteerauksen lukemiin.

Raision puolivuosikatsauksen jälkeinen pörssireaktio oli niin ikään synkeä. Esimerkiksi konsernin vertailukelpoinen liikevoitto oli huhti-kesäkuussa 6,5 miljoonaa euroa, kun osa analyytikoista povasi jopa yli yhdeksän miljoonan euron lukemia. Vuoden takainen vastaava lukema oli 11 miljoonaa euroa.

Lisähämmennystä on saattanut aiheuttaa myös se, että Raisioagron naudanrehuliiketoiminnan siirtyminen Lantmännen Agrolle on viivästynyt. Toimintojen arvioidaan siirtyvän ostajalle vasta loka-marraskuussa.

Myös Apetitilta saatiin ikäviä uutisia heti elokuun alkuun, kun yhtiö antoi tulosvaroituksen. Tämän vuoden liiketuloksen arvioidaan jäävän viimevuotisesta. Syinä mainitaan viime ja tämän vuoden heikot viljasadot. Etenkin vienti tulee kärsimään.

Varsinaisen puolivuosikatsauksen viesti oli samansuuntainen. Esimerkiksi alkuvuoden operatiivinen liiketulos oli jo 2,8 miljoonaa euroa miinuksella. Tyypillisesti yhtiön tuloskertymä on kuitenkin painottunut loppuvuodelle. Kirittävää kertyi siis enemmän kuin oli toivottu.

KM-salkku on henkilökohtainen sijoituskokeilu. Emme siis anna sijoitusneuvoja. Mikäli joku päätyy ostamaan mallisalkkumme osakkeita, hän tekee sen tyystin omalla vastuullaan.

Salkkumme arvo on kuukaudessa tullut alas rytisten. HKScania lukuun ottamatta tappiota on tullut lisää – pahimmillaan jopa merkittävästi. Heinäkuun lopulla vielä lupaavalta vaikuttanut Raisio oli elokuun pahin pettymys. Osakkeen hinnasta on leikkautunut kuukaudessa noin 15 prosenttia. Salkun kokonaisarvosta on kesän aikana kadonnut lähes kuudennes.

Lähde: http://www.nasdaqomxnordic.com/

Arvolaskelmissa on otettu huomioon ostopalkkio muttei mahdollista myyntipalkkiota. Salkun markkina-arvo on määritelty edellisen kuun viimeisen pörssipäivän lopetuskurssin mukaan. Mitään takeita myynnin onnistumisesta kyseisellä hinnalla ei siis ole.

Teksti: Kyösti Isosaari