KoneAgria 2021 julkaisi ja palkitsi uutuuksia

KoneAgria 2021 palkitsi tänä vuonna kaksi tuotetta kultamitalilla ja neljä hopeamitalilla. Lisäksi kunniamaininnan sai 15 tuotetta. Maataloustoimittajista koostuva raati on valinnut palkitut uutuustuotekilpailuun ilmoitettujen uutuustuotteiden joukosta. Kaikki uutuudet ovat nähtävillä KoneAgriassa 14.–16.10.2021 Tampereella.

Maatalouskoneuutuuksia arvostelleen raadin tärkeimpiä kriteerejä ovat olleet tuotteen merkitys maataloudelle, vaikutus kannattavuuteen ja prosesseihin, ympäristöystävällisyys, energiatehokkuus sekä vaikutus työmäärään ja turvallisuuteen. Palkittu uutuustuote on voinut olla myös toiminnallisuus, jonka soveltaminen tuo huomattavaa parannusta olemassa olevaan tuotteeseen tai palveluun. Uutuustuotteiden palkintoraadissa ovat vaikuttaneet Veikko Niittymaa Maaseudun Tulevaisuudesta, Eemeli Linna Koneviestistä, Pentti Törmä Käytännön Maamiehestä ja toimittaja Uolevi Oristo. KoneAgria-messujen uutuustuotekilpailuun ilmoitettiin  86 tuotetta.

Kaksi kultamitalistia

Kultamitalisteiksi raati on valinnut Hortimill kasvukarusellin ja  Hybrid Harvesteri Jobo EH50 Combin.

Hortimill kasvukaruselli on toinen KoneAgria 2021:n kultamitalisteista.

 

Hortimill kasvukaruselli on karusellirakenteinen kerrosviljelylaite, joka pyörii pituussuuntaisen akselinsa ympäri. Pyörimisliikkeen ansiosta valo jakautuu tasaisesti jokaiselle kasville ja minimoi keinovalon tarpeen. Työskentely- ja poimintakorkeuden portaaton säätö mahdollistaa ergonomisen poiminta-asennon ja myös poiminnan robotisoinnin. Raati korostaa, että helposti sijoitettava laite mahdollistaa esimerkiksi vanhojen maatalousrakennusten käytön kasvihuoneina.

 

Hybrid Harvesteri Jobo EH50 Combissa on eniten öljyvirtausta vaativat toiminnot, kuten syöttörullien vetomoottorit ja saha,  korvattu kestomagneettimoottoreilla. Sähkömoottorit lisäävät toimintojen tarkkuutta ja nopeutta sekä vähentävät öljyvuotojen riskiä hakkuutyössä. Raati korostaa ratkaisun energiatehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä.

 

Neljä hopeamitalistia

Uutuuskoneista hopealla palkitut tuotteet ovat Heizoclean EF185 sähkösuodatin, Ilmasto & Luonto Lantmännenin tulevaisuuden viljelyn ohjelma, ThermoSeed ja Tume Harrow -mallisto.

Heizoclean EF185 sähkösuodatin on pienhiukkasia merkittävästi vähentävä sähkösuodatin biokattilaan. Raati muistuttaa, että pienhiukkasten mahdollisimman tehokas poisto on ratkaiseva tekijä bioenergian hyödyntämisessä tulevina vuosina.
Ilmasto & Luonto Lantmännenin tulevaisuuden viljelyn ohjelmassa viljelijälle ensimmäistä kertaa Suomessa maksetaan suoraan tuottajahinnan kautta ilmastohyötyjä tuottavasta viljelystä.
ThermoSeed on kemiallisen peittauksen korvaava siementen käsittelymenetelmä. Käsittely toimii siemenlevintäisiä kasvitauteja vastaan ja poistaa lajikkeelle mahdollisen luontaisen itämislevon. Lantmännen on investoinut menetelmään rakentamalla Suomeen tehdaslaitoksen siemen käsittelyyn.

 

Tume Harrow-mallisto on kokonaan uusi kotimainen muokkainmallisto. Raati korostaa erityisesti uutta T-mallia, joka toimii sekä kultivaattorina että kylvömuokkaimena, jolloin kevytmuokkausta harjoittava maatila tarvitsee kahden koneen sijasta vain yhden.

 

 

Viisitoista kunniamainintaa

Kunniamaininnan saivat seuraavat uutuustuotteet:

 • Eco Weedkiller Pro6
 • Focus on Feed -palvelu
 • Karko 2PL40 ja 3PL50 kiinteä puskuvaunu
 • Kubota M7173 KVT
 • Kärcher IB 10/8 L2P -kuivajääpuhalluslaite
 • New Holland CH7.70
 • RaniWrap EcoL
 • Remko SQW 400
 • Renki
 • Sampo Rosenlew Comia C24 2Roto
 • Smart Farming -moduuli
 • Rostselmash-puimuri
 • TMK multikoura
 • Valtra Precision Lift & Load -sovellus
 • WisuLink

 

Uutuustuotekilpailuun ilmoitetut tuotteet löytyvät tapahtuman verkkosivuilta: www.koneagria.fi sekä KoneAgrian näyttelyoppaasta.