KM:n vertailussa verkon toimisto-ohjelmat

Perinteinen, erikseen asennettava toimisto-ohjelmapaketti ei enää ole jokaisen tietokoneen välttämätön vakiovaruste. Verkossa toimivat vaihtoehdot tarjoavat yllin kyllin ominaisuuksia – ja parhaimmillaan täysin ilmaiseksi.

Toimisto-ohjelmistosta ei ole enää vuosiin ollut pakottavaa syytä maksaa rahaa, sillä aiemmin nimellä OpenOffice tunnettu LibreOffice on ollut vapaa ja maksuton vaihtoehto. Verkossa toimiva toimistopaketti menee vielä askeleen pidemmälle, sillä sitä ei tarvitse asentaa tietokoneelle lainkaan. Niinpä samaa palvelua voi käyttää helposti niin omalla, työpaikan kuin vaikkapa kirjaston tietokoneella. Nykyisin palveluja voi käyttää myös älypuhelimissa ja tableteissa toimivilla sovelluksilla tai jopa näiden laitteiden selaimilla.

Kolme suurta ja haastaja

Kuten niin monissa muissakin tuotteissa, vertailun ilmeisimmät osallistujat ovat tietotekniikan markkinoiden suurpelurit eli Apple, Google ja Microsoft. Neljäs vertailutuote, Zoho, on sen sijaan pitkän linjan verkkopalvelu, joka on ollut olemassa jo kauan ennen suurten ohjelmistoyhtiöiden saapumista apajille.

Googlella ja Zoholla ei ole lainkaan tietokoneelle asennettavaa versiota tuotteestaan, kun taas Apple ja Microsoft tarjoavat myös perinteisen ja etenkin Microsoftin tapauksessa ominaisuuksiltaan selvästi monipuolisemman vaihtoehdon.

Apple panostaa perinteiseen tapaan iWork-ohjelmistojensa toimivuuteen ennen kaikkea omilla laitteillaan, mutta nykyisin iWorkin verkkoversiot toimivat ongelmitta muissakin tietokoneiden käyttöjärjestelmillä kuin Applen omalla OS X:llä. Sen sijaan Android-tableteissa tai -puhelimissa toimivaa versiota Apple ei tarjoa.

Microsoft on viimeisimmän vuoden–parin aikana tehnyt täyskäännöksen oman Windows-alustansa suosimisesta kohti Office-sovellusten toimivuutta kaikilla mahdollisilla laitteilla. Office-sovellukset ovat tarjolla niin Applen iOS:lle kuin Androidillekin. Viimeksi mainitussa tosin tuki ulottuu vain tabletteihin.

Lue koko teksti KM:stä.

Aleksi Vähimaa