KM:n satokisa starttaa jälleen

Tänä kesänä kisataan kauralla ja kevätöljykasveilla. Suomessa viljellään maailman laadukkainta kauraa ja tuotetaan maailman terveellisintä rypsiöljyä. Nyt on mahdollisuus näyttää miten se tapahtuu. Ilmoittautumisaikaa on toukokuun loppuun saakka.

Kauran ympärillä käy juuri nyt uskomaton pöhinä. Suomessa tuotetaan maailman parasta kauraa, mutta olemme olleet turhan vaatimattomia asian suhteen.

Tämän kesän satokisassa on tarkoitus näyttää, miten kauraa oikein viljellään ja miten paljon satoa sillä voi saada.

Sama koskee öljykasveja. Suomalainen rypsiöljy on maailman terveellisin rasva. Se on asia, jota emme ole hoksanneet vielä oikein itsekään.

Suurin sato ja paras tulos

Sekä kauralla että kevätöljykasveilla etsitään suurinta satoa sekä parasta taloudellista tulosta.

Lohkon ei tarvitse olla mukana ympäristökorvausjärjestelmässä. Ilmoittautumisaikaa on toukokuun loppuun saakka.

Rohkeasti mukaan!

Kilpailuun kannattaa lähteä rohkeasti, mutta rennosti mukaan. Molempien lajien viljelijöitä otetaan kisaan kahdeksan kappaletta.

Kilpailijoilla on mahdollisuus lähettää kasvustonäyte alkukesällä maksuttomasti Megalab-analyysiin ja saada ohjeet lisälannoitukseen.

Kauran satoennätys on 8 473 kg/ha ja sen on saanut isokyröläinen Jussi Knaapi Belinda-lajikkeella vuonna 2002. Kauralla satoennätys olisi mahdollista rikkoa uudemmilla lajikkeilla ja viljelymenetelmillä.

Kevätöljykasveilla satoennätys on puolestaan sen verran kova, että sen rikkominen teettää enemmän töitä ja vaatii myös roppakaupalla tuuria säiden puolesta.

Satoennätys on 4 071 kg/ha ja sen teki pöytyäläinen Petri Holma Campino-lajikkeella vuonna 2010.

Nopein öljykasvikisaan ilmoittautuja saa Bayer CropScienceltä Folicur Xpert -pakkauksen. Ilmoittautua voi sähköpostilla: toimitus@agraari.fi

Kerro yhteystietosi ja millä lajikkeella osallistut, ja onko tuotanto tavanomaista vai luomua. Kerro myös osallistutko kilo- vai talouskisaan vai molempiin.

Teksti ja kuva: Annaleena Ylhäinen