KM:n kauran satokilpailussa uusi Suomen ennätys 8 820 kg/ha

Riku Ollin Rocky-kasvusto näytti tältä 10.8. Kuvassa myös Valtteri, Oskari ja Kasperi.


Kaurakisassa tuli neljä yli kahdeksan tonnin kaurasatoa. Voitto irtosi 8 820 kilon hehtaarisadolla ja sen nappasi Riku Olli Mynämäeltä Rocky-lajikkeella. Samalla rikottiin vuoden 2002 kauran satoennätys. Kesä jäi mieleen kirvaparvista ja DON-toksiineista.

Kaurakilpailussa saatiin hurjia satoja, vaikka tämän ei pitänyt olla mikään kaurakesä. Kevät oli kauralle liian lämmin, nopeatempoinen ja kuiva. Kasvustot orastuivat nopeasti ja jäivät edellisvuotta harvemmiksi.

Neljä kilpailijaa sai yli kahdeksan tonnin hehtaarisadon, ja kolme reippaasti yli seitsemän tonnin sadon.

Vuoden 2002 kauraennätystä korotettiin 347 kilolla. Edellinen kauraennätys oli 8 473 kg/ha ja se oli Jussi Knaapin nimissä ja tehty Belinda-lajikkeella.

Riku Ollin kauraennätys tuli samalla reseptillä kuin edellinenkin: siemen oli hyvää, lannoituksesta huolehdittiin, mangaania ruiskutettiin ja lisätyppeäkin annettiin. Riku Olli ruiskutti kauran kolme kertaa.

Kaurakisaajat kohtasivat kasvukauden aikana ennätystulvia, kirvaparvia, kuumuutta ja kuivuutta ja lopulta vielä punahomeiden aiheuttamia DON-toksiineja ja syysmyrskyn. Osalla lohkot kuorettuivat keväällä ja peli oli jo silloin pelattu.

Kaikkien kilpailijoiden viljelyreseptit ja kasvukauden aikaiset kuviot kerrotaan lokakuun numerossa.

Lue koko juttu KM:stä.

Teksti: Annaleena Ylhäinen
Kuva: Kalle Yli-Jaakkola