KM vertailee: suojalasit lukulinssillä

Silmät ovat herkät ja ainutkertaiset työvälineet. Niitä ei kannata uhrata laiskuuden tai välinpitämättömyyden vuoksi. Silmälasien käyttäjille tavanomaisten suojalasien käyttö voi olla kuitenkin hankalaa. Testasimme, tarjoavatko lähilinssilliset suojalasit ratkaisun.

Maatilaympäristössä on lukuisia töitä, joissa vaanii silmiä uhkaavia vaaroja. Esimerkiksi metallien poraukset ja työstöt, erilaiset kipinöitä tuottavat tulityöt sekä paineenalaisten ilmanpaine- ja hydrauliletkujen kanssa työskentely vaativat ehdottomasti suojalasien käyttöä.

Suojalasit ovat ylipäätään halpa ja tehokas keino näkökyvyn suojaamiseksi. Asiasta ei nykypäivänä pitäisi edes joutua kinaamaan. Silmät ovat ainutkertaiset tarkkuusinstrumentit, joiden vaurioriskillä ei kannata leikkiä.

Myös silmälasien käyttäjien tulee muistaa pukea suojalasit, sillä tavanomaiset lasit eivät anna asianmukaista suojaa. Saatavilla on toki suojalaseja, joiden käyttö sujuu hyvin silmälasien kanssa.

Tilanteissa, joissa silmälaseja joudutaan riisumaan työtehtävien aikana, suojalasit saattavat kuitenkin yksinkertaisesti unohtua otsalle tai työhaalarin taskuun. Erityisen hankala on tilanne erillisten lukulasien käyttäjillä.

Moni lukulasien käyttäjä varmasti tunnistaa tilanteen, jossa on kuvitellut olevansa suojassa. Jossain silmien vaurioitumisriskiä aiheuttavan työn vaiheessa on kuitenkin tullut tajuttua, ettei nenällä ole kuin tavalliset lukulasit.

Tällaiset tilanteet ovat erityisen salakavalia. Siksi varsinkin lukulasien käyttäjillä on tilausta suojalaseille, joissa on lukualueella taittovahvuutta.

KM:n vertailtavina suojalasit lukulinssillä, suojausluokka 1F:
– Finsafe 2059
– Infield Terminator Bifocals
– 3M BX Readers
– Univet 552
– Würth Askella
– Zekler 55 Bifocal
– Verrokkina Uvex i-3 add 2.0

Lue koko juttu KM:stä.

Teksti ja kuva: Kyösti Isosaari