Karuselli ratkaisi ison vuohitilan lypsytarpeet

Vain lyhyen matkan päässä Lopen keskustan omakotialueelta sijaitsee tuliterä maitotila. Etelä-Suomessa niitä ei ole paljoa. Halmelan tilalla on muutakin poikkeuksellisen mielenkiintoista: lypsikit ovat vuohia, ja ne lypsetään karusellilypsyasemalla.

Jonna ja Eero Ukkolan tilalleen hankkima laitteisto on Suomessa ensimmäinen laatuaan. Lehmien lypsykaruselleja on käytössä jo monella tilalla.

Ukkoloiden tilavassa, selkeässä pihatossa lypsyvuohet ovat kestokuivikkeella. Kun lypsyasemalle johtavan kulkuaukon luukut avataan, on portin takana heti tungos. Koko lauman ajaminen kokooma-alueelle automaattisen ajolaitteen eteen sujuu rivakasti. Ukkoloilla on lypsyssä tällä haavaa 150 kuttua.

Portin avautuessa ensimmäiset kutut ryntäävät kilvan lypsyasemalle johtavaan ränniin, mutta lukulaitteelle pääsee kulkemaan vain yksi eläin kerrallaan.

Elektronisen korvamerkin tunniste luetaan karusellin ensimmäiselle lypsypaikalle, kuttu siirtyy lypsettäväksi ja saa palkintonsa, 60 gramman ropsauksen täysrehua.
Jonna Ukkola puhdistaa utareen ja kiinnittää kaksi pikku lypsintä. Maito virtaa, karuselli pyörii, uusia kuttuja tulee sisään, ja kohta kaikki 24 lypsypaikkaa ovat täynnä. Täyden kierroksen jälkeen portti kutun takana aukeaa ja se pääsee ulos.

Täydellinen asema minikoossa

150 kutun lypsäminen vie 50 minuuttia, jos lypsäjä työskentelee yksin. Toisen lypsäjän kanssa vedinten puhdistaminen ja lypsinten kiinnittäminen nopeutuu, ja laskennallisesti läpi menee tunnissa jopa 250 eläintä. Karusellin kierrosnopeus säätyy portaattomasti neljän ja kahdeksan minuutin välillä.

Vuohikarusellin toimintaperiaate ja laitteet ovat tuttuja lehmien lypsyasemilta: sähköinen tunnistus, automaattiportit, lypsyn seuranta ja tuotannonhallintaohjelmisto sekä automaattiset lypsinten irrottimet.

Lypsyn ohjausyksikkö mittaa maidon määrän ja tallentaa tuotoksen eläinkohtaisesti joka lypsyllä. Automaattisesti kerättävä lypsydata antaa pohjan jalostusvalinnalle. Vuohille ei ole tarjolla keskitettyä tuotosseurantaa lehmien tapaan.

Ukkolat pyysivät tarjouksia lypsyasemasta kolmelta yritykseltä. Vain kahdelta saatiin vastaukset. GEA:n karuselli miellytti sekä ratkaisuiltaan että hinnaltaan. Lypsyasemalla on kaikki tarvittava.

”Jos olisimme päätyneet lehmiin, navetastamme olisi tullut kustannussyistä hyvin riisuttu”, Eero Ukkola sanoo.

Lue koko juttu KM:stä.

Teksti ja kuva: Raila Aaltonen