Maataloutta salkussa

Jälleen tulosvaroitus

Q2-tuloskautta leimasivat ennen varsinaista tulosjulkistusta annetut negatiiviset tulosvaroitukset. Q3-kaudella meno näyttää muuttuneen. Syyskuussa Atria antoi positiivisen tulosvaroituksen, jossa yhtiö nosti ohjeistustaan. Lokakuussa oli Apetitin vuoro toimia samoin.

Lokakuussa Apetitin ja Atrian asema salkkumme tämänhetkisinä kärkiosakkeina vain korostui. Molemmat ovat jonkin verran voitolla, vaikkakaan sijoitusajan pituus huomioon ottaen tuotoilla ei voi juuri kehua. Anoran ja Raision tappio sen sijaan syvenee. Heikoiten menee HKScanilla, johon sijoitetusta pääomasta on jäljellä enää vain neljännes. Lähde: www.nasdaqomxnordic.com

Q3-tuloskausi pyörähti lokakuussa käyntiin varovaisen lupaavasti. Alkukuusta Kauppalehden julkaisemassa elintarvikeyhtiöitä käsittelevässä artikkelissa todettiinkin, että elintarvikeyhtiöt ovat saaneet vietyä kohonneita kustannuksia lopputuotteiden hintoihin, ja myös kustannusten kasvu on rauhoittunut. Toisaalta kuluttajien heikentynyt ostovoima on leikannut myyntivolyymeja.

Lokakuun lopulla Anora kertoi KTM Jacek Pastuszkan nimityksestä yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi. Ennen Anoraa Pastuszka on tehnyt pitkän uran Carlsberg Breweriesillä. Tätä ennen hän on toiminut useissa kaupallisissa ja johtotehtävissä AIG American International Groupissa, Danonella ja Procter & Gamblella.

Anora maksoi lokakuussa osinkonsa toisen erän, joka oli suuruudeltaan 0,11 euroa osakkeelta. Q3-raporttinsa Anora julkaisee 9.11.

Anoran kurssi valui lokakuussa 4,49 eurosta 4,09 euroon.

Apetit kertoi rakentavansa Kantvikin kasviöljypuristamoon uuden pullotuslinjan kasviöljytuotteille. Investoinnin arvo on noin 4,5 miljoonaa euroa, ja linjan arvioidaan olevan käytössä 2024 toisella vuosipuoliskolla.

Lokakuun puolivälissä Apetit nosti tulosvaroituksessaan vuoden 2023 jatkuvien toimintojen liikevoiton tulosohjeistustaan. Yhtiö odottaa jatkuvien liiketoimintojen liikevoiton paranevan selvästi vertailuvuodesta.

Liikevaihdot pienenivät, tulokset paranivat

Varsinaisessa Q3-raportissaan Apetit kertoi kolmannen neljänneksen jatkuvien toimintojen vertailukelpoinen liikevaihdoksi 39,7, miljoonaa euroa, kun vertailukaudella päästiin 45,2 miljoonaan. Käyttökate sen sijaan nousi 4,0 miljoonaan euroon edellisvuoden vastaavan kauden 3,2 miljoonasta.

Alkuvuoden jatkuvien toimintojen vertailukelpoinen liikevaihto oli 132,9 miljoonaa euroa ja käyttökate oli 9,5 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin vastaavat luvut olivat 135,1 ja 4,7 miljoonaa euroa.

Apetitin kurssi kipusi lokakuun aikana 12,00 eurosta 12,25 euroon.

Q3-raportissaan Atria kertoi kolmannen neljänneksen liikevaihdokseen 429,5 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin päästiin 438,8 miljoonaan. Oikaistu liikevoitto nousi 19,3 miljoonaan euroon vertailukauden 16,2 miljoonasta.

Alkuvuoden liikevaihto oli 1314,6 miljoonaa euroa ja oikaistu liikevoitto oli 40,2 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin samat luvut olivat 1245,5 ja 32,3 miljoonaa euroa

Atria toisti syyskuussa annetun uuden ohjeistuksena, jonka mukaan vuonna 2023 oikaistun liikevoiton arvioidaan olevan suurempi kuin edellisvuonna.

Atrian kurssi heikkeni lokakuussa 10,58 eurosta 10,42 euroon.

HKScan uutisoi lokakuussa uutuustuotteistaan, kuten uusista pitsoistaan, siipikarjalastuistaan ja nakeistaan. Myös Kariniemen kanatuotesarja laajentui.

Q3-raporttinsa HKScan julkaisee 8.11.

HKScanin kurssi toipui lokakuussa 0,74 eurosta 0,75 euroon.

Raisiolla lokakuu oli pörssitiedottamisessa hiljaista aikaa. Q3-raporttinsa Raisio julkaisee 1.11.

Raision kurssi tippui lokakuussa 2,07 eurosta 1,98 euroon.

 

Lokakuun aikana KM-maataloussalkun osakkeiden arvo laski syyskuun lopun 2198 eurosta 2161 euroon. Lokakuun lopulla salkkumme oli osakkeiden arvon osalta noin 925 euroa tappiolla. Tilillä on tänä vuonna maksettuja osinkoja hieman yli 85 euroa.

 

KM-salkku on henkilökohtainen sijoituskokeilu. Emme anna sijoitusneuvoja. Mikäli joku päätyy ostamaan mallisalkkumme osakkeita, hän tekee sen omalla vastuullaan.

KM:n maataloussalkun tuotot on laskettu sijoitetun pääoman mukaan, ja ne pitävät sisällään uudelleensijoitetut osingot. Salkun markkina-arvo on määritelty edellisen kuun viimeisen pörssipäivän lopetuskurssin mukaan. Laskelmissa on otettu huomioon ostopalkkiot, muttei mahdollisia myyntipalkkioita. Takeita myynnin onnistumisesta kyseisellä hinnalla ei tietenkään ole. Osinkotuotot on laskettu vain kuluneelta vuodelta veronpidätyksen jälkeisen osinkosumman mukaan. Tuotoissa ovat mukana vain ne osingot, jotka on ehditty maksaa kuluneen kuukauden loppuun mennessä.