Hollolasta Arkadianmäelle

Tervehdys lukijoille uudelta kolumnistilta! Tähän alkuun pieni esittely itsestäni, jotta pääsette paremmin tutustumaan minuun. Olen Kokoomuksen uusi kansanedustaja ja tulen Hämeestä tarkemmin Hollolasta. Miten on tieni vienyt minut Arkadianmäelle? Olen syntynyt tasan viisikymmentä vuotta sitten Hollolassa. Olen maatilalla kasvanut ja vuodesta 2004 olen ollut Kinnarin Tilan isäntä. Tila on sukutila vuodesta 1667 ja olemme neljästoista polvi. Tilamme on vilja/metsätila ja karja on lähtenyt minun syntymävuonnani 1973.

Maatilan poikana ja sittemmin isäntänä on maa- ja metsätalouden työt tulleet tutuksi, kuten myös niihin liittyvät haasteet. Minua ei maatilan isännäksi tarvinnut houkutella ja olen aina pitänyt työskentelystä luonnonvara-alalla. Nuoruusvuodet menivät minulla harrastaessa monipuolisesti urheilua, ja enduro-moottoripyöräilyssä vierähti useampi kilpailukausi. Suurena mielenkiinnon kohtana on minulla aina ollut metsä ja opiskelupolku vei sinne suuntaan. Ensin metsätalousteknikoksi, sitten insinööriksi ja siitä edelleen metsätieteiden opiskeluun. Maatilan isännyyden alussa kävin toki täydentävät maatalouden opinnot, jotta olin pätevä ottamaan tilan vastaan.

 

Olen toiminut tilan pidon ohella miltei kaksikymmentä vuotta metsäalan asiantuntijana ja olen saanut toimia monissa mielenkiintoisissa tehtävissä. Käytännön metsähoitoa olen tehnyt omalla tilalla kolmekymmentä vuotta ja olenkin sitä mieltä, että raivaussahan kanssa taimikoissa tehtävät työt ovat parasta, mitä metsässä voi tehdä.

Muistan hyvin ajan, jolloin ryhdyin maatilan isännäksi. Mietin mitä minä isännyyteni aikana haluan tehdä ja miten haluan kehittää tilaa? Viljanviljely oli kannattavuus mielessä paremmassa tilanteessa kuin nyt, mutta silti oli tahto saada tekemisestä kannattavampaa. Vahvasti yrittäjäluonteisena ihmisenä minua on maatalousyrittäjyydessä aina harmittanut sanelupolitikka. Lopputuotteiden viljan, maidon tai muiden osalta on maatalousyrittäjän neuvotteluvalta pieni. Keskeinen osa yrittäjyyttä on mielestäni se, että yrittäjä voi neuvotella oman palvelunsa tai tuotteensa hinnasta ostajien kanssa. Maataloudessa tämä ei aina ihan toteudu.

Vaimoni kanssa avasimme tilallemme tilamyymälän vuonna 2012 ja ostimme pienen kivimyllyn, jolla aloimme tuottamaan tilan viljasta jauhotuotteita. Seuraavan vuonna ostimme Lahdesta Okeroisten myllyn ja pikkuhiljaa myllytuotteiden myynti alkoi laajeta Päijät-Hämeen alueelle eri kauppoihin. Vuonna 2021 valmistui tilallemme suunnittelemani kauramylly ja tänä päivänä meidän tilamme tuotteita myydään ympäri Suomea. Kaikki tilan oma vilja jalostetaan myllytuotteiksi ja nykyisin myös ostamme lähitiloilta viljaa myllyn tarpeisiin. Meidän valintamme on ollut laajentaa tekemistä koko tuotantoketjun mittaiseksi viljelystä, jalostukseen ja myyntiin kaupoille. Tällä haluamme varmistaa tilamme edellytykset seuraaville polville jatkaa työskentelyä maatilallamme.

 

Olen lähtenyt mukaan kunnallispolitiikkaan vuoden 2017 kuntavaaleissa. Olen suvussamme neljännen polven kokoomuslainen, joten politiikka on aina ollut läsnä perheessämme. Kunnallispolitiikassa tehdään meidän kaikkien arkea koskevia konkreettisia päätöksiä ja itsellä oli halu lähteä rakentamaan entistä parempaa Hollolaa. Mutta miksi lähdin mukaan eduskuntavaaleihin? Minun keskeisiä kampanjateemojani olivat maatalous, ruokaomavaraisuus ja huoltovarmuus. Toinen laaja teema olivat metsät. Kolmantena tulivat yrittäjyys, työ ja talous. Syynä ehdokkuuteni oli huoli näistä asioista ja halu olla tekemässä päätöksiä, joilla varmistetaan Suomen ruokatuotanto ja metsiin liittyvän päätöksen teon kestävyys, sekä työn ja yrittäjyyden ja talouden edellytykset.

Vaaleissa kävi hyvin ja sain ensikertalaisena eniten ääniä Päijät-Hämeessä ja kolmanneksi eniten koko Hämeen vaalipiirissä. Eduskuntatyöt alkoivat vaalien jälkeen vauhdilla ja itse pääsin työskentelemään hallitusneuvotteluissa eri alatyöryhmissä. Maa- ja metsätalouden kirjaukset ovat hallitusohjelmassa mielestäni hyvät, vaikka ilman leikkauksia eivät nämäkään säästyneet. Kun mietitään millä talouden reunaehdoilla hallitusohjelma rakennettiin, se on kokonaisuutena mielestäni erinomainen.

Valiokunnat on nyt valittu ja itse pääsin toivomaani maa- ja metsätalousvaliokuntaan varsinaiseksi jäseneksi ja saan lisäksi toimia Kokoomuksen valiokuntavastaavana. Lisäksi olen tarkastusvaliokunnan jäsen ja liikenne- ja viestintävaliokunnan sekä talousvaliokunnan varajäsen. Töitä ja tekemistä tulee riittämään, kun syksyllä saadaan työt käyntiin.

Mitä minä odotan? Maa- ja metsätalouden kirjaukset kannattaa käydä lukemassa hallitusohjelmasta, mutta teen pari nostoa. Alkutuottajan asemaa halutaan parantaa elintarvikeketjussa ja maataloustuki halutaan kohdentaa paremmin ruuan tuotantoon, sekä elintarvikevienti kaksinkertaistaa. Metsien osalta halutaan varmistaa metsänomistaja oikeudet omiin metsiinsä ja metsähoitotöihin halutaan satsata.

Maa-ja metsätaloudessa otetaan aktiivisempi rooli EU:ssa jo asioiden valmisteluvaiheessa. Metsäkatoasetus ja metsien ennallistaminen ovat esimerkkejä asioista, joissa emme ole olleet riittävän aktiivisia vaikuttamistyössä.

Seuraavassa kolumnissa menen syvemmälle maa-ja metsätalouspolitikkaan. Hyvää kesää vaikeista keleistä huolimatta ja erikseen vielä jokaiselle maanviljelijälle. Ollaan ylpeitä ammatistamme, sillä me olemme ne, jotka varmistavat ruuan pöytään. ◻

Teemu Kinnari,
yrittäjä, metsätalousinsinööri
kansanedustaja, Kokoomus