HKScan luottaa edelleen omiin voimiinsa
HKScanin tuotantolaitos Vantaalta 19. heinäkuuta 2017. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
HKScan keskittyy nyt vain lyhyen aikavälin operatiivisiin toimenpiteisiin parantaakseen nopeasti kannattavuuttaan, ei muuhun. Siihen valjastetaan kaikki konsernin resurssit. Asiantuntijoiden mielestä yhtiö kaipaisi kuitenkin jo rakenteellisia ratkaisuja.
HKScan Oyj:n hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Reijo Kiskola ei lähde spekuloimaan, onko konserni käynnistämässä myös liha-alaa koskevia rakenne- tai toimialajärjestelyjä kannattavuutensa parantamiseksi.
Kiskolan mukaan katse on lyhyen aikavälin toimenpiteissä, jotta käänne parempaan tapahtuisi mahdollisimman nopeasti. Hän muistuttaa, että HKScanin vahvan Tilalta haarukkaan -strategian toimeenpano ei ole tuonut toivottua muutosta yhtiön kannattavuuteen.
”Suorituksemme ei ole tyydyttävällä tasolla. Siksi keskitämme kaikki resurssimme epäsuotuisan kehityksen kääntämiseksi sekä kilpailukykymme ja kannattavuutemme parantamiseksi”, hän korostaa.
”Toimenpiteiden suunnittelu on käynnissä yhdessä henkilöstön kanssa. Tässä onnistuminen on tärkeää, jotta voimme varmistaa hyvän toimituskyvyn ja palvelutason.”
Mitä nämä lyhyen aikavälin toimenpiteet ovat?
”Normaaleja säästötoimenpiteitä, joita yritykset tämäntyyppisessä tilanteessa noudattavat. En voi mennä yksityiskohtiin näiden osalta.”
Riittävätkö nämä toimenpiteet parantamaan kannattavuutta vai tarvitaanko myös rakenteellisia uudistuksia kotimaan lihakentässä?
”Nyt keskitymme pelkästään operatiivisiin toimenpiteisiin. Kaikki resurssit laitetaan siihen.”
”Meillä on edelleen paljon tekemistä yhtiön tuotantotehokkuuden kehittämisessä ja Rauman yksikön toiminnan vakauttamisessa. Näihin asioihin keskitymme nyt voimakkaasti”, Kiskola painottaa.
LSO Osuuskunnalta täysi tuki HKScanille
Reijo Kiskola myöntää, että viime vuosi oli haastava HKScanille. Heikko kannattavuus sekä viimeisimmät muutokset HK-Scanin hallituksessa ja johdossa ovat synnyttäneet keskustelua ja herättäneet kysymyksiä.
”HKScanilla on kuitenkin vahvat brändit, hyvät tuotteet ja vahva asema kuluttajien keskuudessa. Tämä yhdessä yhtiön historian ja henkilöstön kanssa antaa meille kaikki mahdollisuudet vakauttaa yhtiön liiketoiminta ja parantaa kannattavuuttamme.”
Suurin omistaja LSO Osuuskuntakaan ei pidä HKScanin tämänhetkistä taloudellista kehitystä tyydyttävänä. Hallituksen puheenjohtajan Matti Murron mukaan osuuskunnalla ei ole kuitenkaan mitään tarvetta reivata sen vuoksi omistajastrategiaansa.
”Nyt on tärkeintä, että HKScan saa keskittyä perustekemiseen ja kääntämään taloutensa suunnan kasvuun. Osuuskunnan tehtävä on tässä tilanteessa antaa sille tukensa eikä lähteä lyhytnäköisesti tekemään mitään muuta”, hän sanoo.
Murto korostaa, että LSO on HKScanissa vastuullinen ja pitkäjänteinen omistaja. Osuuskunnan omistusperiaate HK-Scanissa ei poikkea mitenkään muiden osakkeenomistajien omistuksesta.
Hänen mukaansa omistuksessa on tärkeää, että se on kannattavaa ja tuottaa jäsenille lisäarvoa sekä mahdollistaa kannattavan lihantuotannon jatkuvuuden.
Murto ei halua lähteä spekuloimaan, riittääkö HKScanille nyt perustekeminen vai tarvitaanko liha-alalle isompia toimialajärjestelyjä, ja olisiko LSO:lla valmiutta tukea niitä tai osuuskuntajärjestelyjä.
Hienosäätö ei enää yksin riitä ratkaisuksi
HKScanin keskittyminen kannattavuuden parantamiseen nopeilla toimenpiteillä on tarpeen jo yksin rahoittajien rauhoittelemiseksi.
Yhtiö on saatava jaloilleen ennen mahdollisia toimialajärjestelyjä, muuten se olisi täysin altavastaajana Atrian kanssa. Asiantuntijoiden mielestä järjestelyjä ei voi välttää, ja myös rahoittaja vaatii niistä ainakin selvitystä.
Lue koko juttu KM:stä.
Teksti: Arto Takalampi
Kuva: Lehtikuva/Matti Kainulainen