Maataloutta salkussa, pörssikurssien symboli laukussa

Hermostunutta kurssiheiluntaa

Toukokuuta leimasi salkkumme osakkeiden kurssien levottomuus jopa ilman mitään näkyvää syytä. Myös loput Q1-tuloskauden luvut otettiin vastaan osin jopa pettynein kurssireaktioin.

Altian ja norjalaisen Arcusin sulautuminen eteni toukokuussa, kun myös Norjan kilpailuviranomainen hyväksyi Altian ja Arcusin sulautumisen ehdollisena. Ehtoihin kuuluu, että tietyt alkoholijuomien brändit on myytävä ennen järjestelyn täytäntöönpanoa. Lisäksi Altia ja Arcus sitoutuvat tuottamaan ostajalle tarpeellisia siirtymäajan palveluita rajatun ajan. Finanssivalvonta puolestaan hyväksyi sulautumisesitteen tarvitut muutokset.

Toukokuun aikana Altian osakkeen kurssi laski 11,14 eurosta 10,38 euroon.

Apetit julkaisi Q1-katsauksensa, jonka mukaan ruokaratkaisuissa ja öljykasvituotteissa tahkottiin ennätyskvartaali, mutta viljakaupan kannattavuus jäi heikoksi. Koko yhtiön ensimmäisen neljänneksen luvut näyttivät kuitenkin varsin hyviltä. Liikevaihto nousi 67,8 miljoonaan euroon vertailukauden 65,2 miljoonasta. Käyttökate oli 2,5 ja liikevoitto 0,9 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin päästiin vastaavasti 1,7 ja 0,2 miljoonaan lukemiin. Ohjeistuksensa edellisestä vuodesta paranevasta liikevoitosta yhtiö piti ennallaan.

Kuun lopussa Apetitin varsinainen yhtiökokous hyväksyi 0,50 euron osakekohtaisen osingon, joka maksetaan kesäkuun puolella.

Apetitin kurssi heikkeni toukokuun aikana 14,50 eurosta 14,25 euroon.

Vaikka kurssit toukokuussa osin hiipuivat, kurssikäyrät näyttävät edelleen lupaavilta. Kovin verkkaisesti elpyvää HKScania lukuun ottamatta kolme vuotta sitten sijoittamamme rahat näyttäisivät olevan varsin hyvin tallessa. Alkuperäisiin ostohintoihin verrattaessa varsinkin Altian ja Raision kursseissa on jopa mukavaa nousua.
Lähde: www.nasdaqomxnordic.com

Lupaavia näkymiä

Atrian osinko 0,50 euroa osakkeelta maksettiin toukokuun alkupuolella.

Toukokuun puolivälissä yhtiö ilmoitti käyttävänsä 30 miljoonaa euroa tuotannon uudelleenjärjestelyihin Ruotsissa. Investointi sisältää tuotantotilojen laajennuksen ja uusien tuotantolaitteiden hankintoja Sköllerstan tehtaalle. Investoinnin myötä Malmön tuotanto siirretään Sköllerstan ja Mohedan tehtaille Ruotsissa sekä Hanstedin tehtaille Tanskassa. Tuotannon siirron odotetaan valmistuvan vuoden 2023 aikana.

Atrian kurssi tipahti toukokuussa 12,34 eurosta 11,34 euroon.

Kuun alussa julkaistusta HKScanin Q1-katsauksesta selvisi, että yhtiön vertailukelpoinen liiketulos on parantunut kymmenen peräkkäisen vuosineljänneksen ajan vertailukaudesta. Liiketulos oli enää 1,1 miljoonaa euroa tappiolla, kun vertailukaudella tappiota syntyi peräti 3,9 miljoonaa. Liikevaihto puolestaan putosi hieman vertailukaudesta. Tämän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla jäätiin 427,5 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin yllettiin 428,9 miljoonaan. Näkymissään HKScan arvioi konsernin kuluvan vuoden vertailukelpoisen liiketuloksen paranevan edellisestä vuodesta.

Toukokuussa tehtiin HKScanin osakkeilla myös sisäpiirikauppoja. Suurimmillaan ostot olivat yli 10 000 osakkeen suuruisia.

HKScanin osakkeen kurssi nousi toukokuussa 2,34 eurosta 2,42 euroon.

Raision Q1-luvut olivat melko tylyt. Konsernin liikevaihto jäi ensimmäisellä neljänneksellä 50,0 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin yllettiin 54,7 miljoonaan. Vertailukelpoinen liiketulos laski 4,7 miljoonaan euroon vertailukauden 6,6 miljoonasta. Pettymystä tosin lievensi ohjeistus, jonka mukaan yhtiö arvioi vuonna 2021 liikevaihdon kasvavan aiemmasta.

Raision kurssi kipusi toukokuussa 4,09 eurosta 4,23 euroon.

Toukokuun aikana KM-maataloussalkun osakkeiden arvo laski huhtikuun lopun 3 292 eurosta 3 233 euroon. Toukokuun lopulla salkkumme oli osakkeiden osalta hieman yli 160 euroa voitolla. Lisäksi tilillä oli jo tämän vuoden Altian, Atrian, HKScanin ja Raision osinkoja lähes 60 euroa sekä vuonna 2020 maksetuista osingoista kertynyttä sijoittamatonta pääomaa noin 70 euroa.

KM-salkku on henkilökohtainen sijoituskokeilu. Emme anna sijoitusneuvoja. Mikäli joku päätyy ostamaan mallisalkkumme osakkeita, hän tekee sen omalla vastuullaan.

 

KM:n maataloussalkun tuotot on laskettu sijoitetun pääoman mukaan, ja ne pitävät sisällään aiemmin uudelleensijoitetut osingot. Salkun markkina-arvo on määritelty edellisen kuun viimeisen pörssipäivän lopetuskurssin mukaan. Laskelmissa on otettu huomioon ostopalkkiot muttei mahdollisia myyntipalkkioita. Takeita myynnin onnistumisesta kyseisellä hinnalla ei tietenkään ole. Osinkotuotot on laskettu vain kuluneelta vuodelta veronpidätyksen jälkeisen osinkosumman mukaan. Tuotoissa ovat mukana vain ne osingot, jotka on maksettu toukokuun loppuun mennessä.