EuroTier 2024: Tekoäly ja lisääntyvä automaatio tukevat eläinten hyvinvointia
Vuorovuosin Agritechnica-näyttelyn kanssa järjestettävä EuroTier-näyttely on maailman suurin kotieläintekniikan näyttely. EuroTier-näyttelyn parhaat innovaatiot palkitaan jälleen marraskuussa Hannoverissa kulta- ja hopeamitaleilla. Mitalisteissa korostuu tekoälyn ja automatiikan hyödyntäminen tuotannossa.
Maailman suurin kotieläintekniikan näyttely Eurotier järjestetään Hannoverin messukeskuksessa marraskuussa. Aiemminkin EuroTier on keskittynyt esittelemään vahvasti uusia maatalouden innovaatioita, mutta nyt uudet teknologiat ovat näyttelyssä esillä entistäkin vahvemmin teemalla ”We innovate farming”.
Uusia koneita nähdään EuroTierin palkituissa innovaatioissa enää harvoin, mutta sitäkin enemmän mukana mitalisteissa on robotiikkaa, automaatiota ja tekoälyä hyödyntäviä sovelluksia. Parhaimmillaan tekoäly yhdistelee eri lähteistä saatavaa tietoa ja toimii ohjaavana välineenä eläinten hoidossa.
Uusi tekniikka pysyttelee siis tavallaan piilossa pilvessä, mutta sen tuomien hyötyjen pitäisi näkyä ruohonjuuritasolla eli tuotantoeläinten hyvinvoinnissa.
Paljon mitaleilla palkittuja
Tänä vuonna EuroTier-näyttelyssä jaetaan neljä kultamitalia ja peräti 21 hopeamitalia. Kultamitalisteista kaksi on nautakarjainnovaatioita ja kaksi siipikarjainnovaatioita.
Kultamitalistista kuitenkin vain yksi, Förster-Technikin CalfGPT -järjestelmä perustuu tekoälyn hyödyntämiseen. CalfGPT hyödyntää OpenAI:n uusinta tekoälyä. Yhdistelemällä eri tavalla kerättyä dataa vasikoiden olosuhteista se voi antaa hoito-ohjeita näiden perusteella. CalfGPT toimii ääniohjauksella.
Sen sijaan kirkkaimmat mitalistit keskittyvät eläinten hyvinvointiin. Esimerkiksi kultamitalin saanut, tanskalaisen Cow Welfare A/S -yhtiön kehittämä Flex Air Stall voitti myös EuroTierin Eläinten hyvinvointi -palkinnon. Flex Air Stall -järjestelmä auttaa vähentämään lehmien lämpöstressiä ja lisää näin eläinten hyvinvointia.
Flex Air Stall on näennäisen yksinkertainen kehitelmä, joka tuo raitista ilmaa lehmien makuuparsiin parrenerottajien putkien kautta. Ilma imetään navetan ulkopuolelta ja puhalletaan putkistoa pitkin rei’itettyihin parrenerottajiin.
Kaksi muuta kultamitalistia ovat puolestaan siipikarjan hyvinvointia lisääviä innovaatioita. MIK International -yhtiön kehittämä EX on myrkytön järjestelmä kanapunkin hävittämiseen siipikarjarakennuksista. EX perustuu kylmäplasmaan, joka tuotetaan sähköisesti.
Vaccybot on puolestaan ensimmäinen siipikarjan rokotuksiin kehitetty robotti. Sen valmistaja on Agri Advanced Technologies GmbH.
Vasikoiden hoitoon huomiota
Hopeamitalisteista seitsemän on nautakarjatalouteen suunnattuja innovaatioita, kuusi sikojen hoitoa helpottavia ja neljä siipikarjanhoitoa helpottavia innovaatioita. Neljä hopeamitalistia keskittyy kotieläintilojen koneistuksen kehittämiseen.
Eläinten hyvinvointia parantavia keksintöjä ovat esimerkiksi CowManager GmbH:n Youngstock ja Big Dutchmanin BioTag+. Molemmat ovat eläinten aktiivisuutta rekisteröiviä korvatageja, Youngstock vasikoiden ja BioTag+ porsaiden liikkeitä tallentavia.
Myös MSD Tiergesundheit -yhtiön kehittämä Sense Hub Dairy Youngstock on aktiivisuutta mittaava korvamerkki. Se on tarkoitettu alle 12 kuukauden ikäisille vasikoille.
Eläinten hyvinvoinnin ohella EuroTier-näyttelyssä keskitytään myös kotieläinrakennusten kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen. Alati tiukkenevat määräykset esimerkiksi lannan päästöjen vähentämiseksi takaavat sen, että järjestelmiä on kehitettävä yhä edelleen.
Tulevaisuudessa tekoäly yhä vahvemmin mukana
EuroTierin järjestäjätahon DLG:n (Deutsche Landwirtschaftliche Gesellschaft, Saksan maatalousseura) mukaan näyttää selvältä, että kotieläintuotannon tekniikan kehitys jatkuu edelleen samansuuntaisena. Tekoäly tulee mitä ilmeisimmin vahvistamaan niitä järjestelmiä, jotka jo hyödyntävät erilaisia eläinten aktiivisuutta ja käyttäytymistä tai olosuhteita havainnoivia antureita.
Kun näiden tuottamaan dataan yhdistetään kameroiden avulla tehtävä ympärivuorokautinen havainnointi, on tekoälyratkaisuilla saatavissa todellista hyötyä tuotannon tehostamisen ja erityisesti eläinten hyvinvoinnin kannalta.
Lienee selvää, että yhä isommiksi kasvavat kotieläinyksiköt tarvitsevat joko lisää työvoimaa tai teknisiä apuvälineitä selvitäkseen lisääntyvästä työtaakasta. Ammattitaitoisen työvoiman saatavuudella on rajansa, joten katseet kohdistuvat uusiin teknisiin ratkaisuihin. Nykytekniikalla pystytään keräämään tietoa eläinten voinnista ja olosuhteista tehokkaasti, ja tekoäly tuo eittämättä lisää tehoa tietojen hyödyntämiseen niin tuotannon tehostamisen kuin eläinten hyvinvoinnin kannalta.
Energia-alan näyttely samassa yhteydessä
EuroTierin kanssa samaan aikaan järjestetään myös energia-alaan keskittyvä Energy Decentral -näyttely. Myös energia-alan innovaatioita palkitaan mitaleilla ja kultamitalin saa kaksi innovaatiota. Biokaasuprosessin sekoittamista helpottava PlanET Camera AI on tekoälyä hyödyntävä kamerajärjestelmä, joka tehostaa ja helpottaa biokaasureaktorin sekoitusjärjestelmän säätöä.
Kramerin kehittämä kurottimen vaakajärjestelmä saa niin ikään kultamitalin Energy Decentral -näyttelyssä. Hopeamitalin saa puolestaan Agriportance-ohjelmisto, joka helpottaa kasvihuonekaasupäästöjen laskentaa.
EuroTier-näyttely ja sen yhteydessä pidettävä Energy Decentral -näyttely järjestetään Hannoverin messukeskuksessa marraskuun 12.–15.11.24. ◻
EuroTier-näyttelyn mitalistit:
www.eurotier.com/en/press/latest-news#!/news/innovation-award-eurotier-winners-2024
Lisätietoja:
www.eurotier.com
EuroTier-näyttelyn Eläinten hyvinvointi -palkinto:
www.eurotier.com/en/press/latest-news#!/news/Animal-Welfare-Award-2024