MaatalousKonemessujen palkitut uutuudet

Vaikka korona siirsi seuraavat MaatalousKonemessut syksyyn 2022 ja tämän syksyn messut järjestetään digitaalisena verkossa, se ei merkinnyt sitä, etteikö maatalouskoneiden ja tuotantopanosten valmistajat olisi tuoneet markkinoille uutuuksia. Valtaosa uutuuksista, joita piti ensiesitellä messuilla, esiteltiin jo hieman aiemmin digitaalisesti ja paikallisin konekiertuein. Maatalousalan lehdistä (MT, KV ja KM) koostunut raati valitsi kultamitalin saajiksi Massey Fergusonin uuden 8S-sarjan ja Elhon sivulle kuormaavan Scorpio-kivenkeruukoneen.

Korona on merkinnyt isoa mullistusta maatalousalan messutapahtumille. Suurin osa messuista meillä ja maailmalla on peruttu tai siirretty vaihtelevalla menestyksellä verkkoon.

Suurin osa vuoden 2020 uusista konelanseerauksista tehtiin digitaalisena verkossa ja koneita joudutaan esittelemään pääosin paikallisissa, rajatun yleisömäärän tapahtumissa ja myös erikseen sovituin kahdenkeskisin tapaamisin.

Vaikutukset varsinaiseen konemyyntiin jäänevät silti pieniksi, sillä koneiden ostoon vaikuttaa koronaa paljon enemmän viljelijöiden taloustilanne, tuottajahinnat ja päättyneen kauden sato.

Kultaa kahdelle 

Maatalousalan lehdistöstä koostunut raati palkitsi kaksi uutuutta kultamitalilla.

Massey Fergusonin 8S -traktorimallisarja on uusi, pitkärunkoinen tehokas yleistraktori. Akseliväli on 305 cm. Malleja on neljä maksimitehohaarukassa 151–195 kW (lisäteholla 165–210 kW). Moottorina on AgcoPowerin 6-sylinterinen ja 7,4-litrainen stage 5 -päästömääräykset täyttävä kone. Traktorissa on kolme eri vaihteistovaihtoehtoa eli tuttu Dyna-7 (40 km/h ja 50 km/h) ja vuodesta 2022 alkaen Dyna-VT. Uutuutena on Dyna E-Power -vaihteisto, jossa on kaksoiskytkin ja sama 28/28 vaihdetta kuin Dyna-7:ssä.

Teknisesti merkittävintä on kuitenkin traktorin rakenne, jossa ohjaamo on pyritty erottamaan moottorista ja voimansiirtolinjasta mahdollisimman hyvin. Ohjaamomelu on saatu painettua 68 desibeliin ja ”väärään suuntaan” kallistuva ohjaamon etulasi avaa erittäin hyvin näkymän etupyörille ja etunostolaitteelle/etunostolaitekoneille. Lisävarusteena on saatavana muun muassa 205 litran ecohydrauliikka, jolloin maksimituotto saavutetaan jo 1 650 kierroksella.

Raati arvosti erityisesti ohjaamon ja moottorin erillisyyttä, kaksoiskytkinvaihteistoa ja hydrauliikan monipuolisuutta.

Massey Fergusonin 8S-sarja on lähtenyt rohkeasti uudistamaan traktorien nykytrendejä. Silmiinpistävintä on ohjaamon mahdollisimman pitkälle viety eriyttäminen muusta rakenteesta, jolloin ohjaamo saadaan poikkeuksellisen (68 dB) hiljaiseksi. Myös etulasi kallistuu ”väärinpäin”, jolloin etulasin alaosasta on mahdollisimman hyvä näkymä etupyörille ja etunostolaitteelle. Tehohaarukka on 151–195 kW ja tarjolla on myös uusi kaksoiskytkinvaihteisto.

Elho Scorpio 550 sivukuljettimella on uusi versio kivenkeräyskoneesta. Ratkaisu on niin yksinkertainen, että jälkikäteen sitä pitää itsestäänselvänä. Kone kerää kivet normaaliin tapaan, mutta oman säiliön sijaan se kuormaa kivet sivukuljettimella suoraan rinnalla kulkevaan perävaunuun. Käytännössä idea on varsin suora kopio perunannostokoneista.

Työteho kippaavaan säiliömalliin verrattuna vähintään tuplaantuu kivisillä pelloilla, kun keräys on jatkuvaa. Nostettava materiaali seuloutuu noukkimessa ilmavirran avulla ja sivukuljettimessa tapahtuvan mekaanisen seulonnan ansiosta kuormaan tulee vähemmän multaa. Koneen hallinta on täysin hydraulinen ja kuljettimia voi peruuttaa. Kuljettimen peruutuksen aikana keskikuljetin liukuu huoltotilaan, jolloin kuljettimen ja keräysroottorin väliin muodostuu aukko, josta jumittuneet kivet pystyy purkamaan turvallisesti maahan. Koneen työsyvyyden säätö mittaa roottoreiden pyörimisvastusta ja säätää saadun tiedon perusteella työsyvyyttä sähköisesti.

Raati piti uutuustuotetta innovatiivisena ja uskoo sen menestyvän kaupallisesti. Tuote on tekniikaltaan ja menetelmältään muista poikkeava ja koneen painon vähentäminen on hyvä asia.

Joskus innovaatiot ovat hyvin yksinkertaisia. Kivenkeruukoneita kippaavalla säiliöllä on tehty jo vuosikymmeniä ja sivulle purkavia perunannostokoneita vielä pitempään. Elhon Scorpio 550 -mallista on tehty versio, jossa säiliön sijaan kivet tyhjennetään lennossa suoraan rinnalla kulkevaan perävaunuun. Kivenkeruu nopeutuu, kun siirtoajo ja kippaukset poistuvat, mutta toki kalustoa ja kuljettajia vaaditaan enemmän. Myös työnjälki paranee, koska sivukuljetin seuloo multaa pois tehokkaammin.

Kuudelle hopeaa

Uutuuskoneista hopealla palkitut tuotteet ovat Elho NK 10700 SF -niittokone, Kverneland FastBale -paalainkäärin, New Holland CH7.70 -leikkuupuimuri, Sampo Rosenlew Comia C22 2Roto -leikkuupuimuri, ThermoSeed-höyrypeittausmenelmä ja Valtran G-sarjan traktorit.

Näistä puimuriuutuudet esiteltiin KM 11/2020 numerossa, Valtran G-sarja KM 9/2020 numerossa ja Thermo Seed jo 8/2018 numerossa, koska Ruotsissa sen käyttö alkoi jo pari vuotta sitten, mutta Suomeen menetelmä tulee käyttöön 2021. Kvernelandin/Viconin FastBale tulee vasta ensi kaudella Suomeen, mutta Euroopassa se esiteltiin ensimmäistä kertaa jo yli viisi vuotta sitten.

Elhon NK 10700 SF on laajennus nykyiseen mallistoon ja on tiettävästi levein karhonyhdistäjällä varustettu perhosniittokone. Karho yhdistetään siirtoruuveilla. Lisäksi raati antoi viisi kunniamainintaa seuraaville tuotteille: John Deere 6M -traktorimallisarja, Kesla 14RH -harvesterikoura, Kuhn VBP 3165 -muuttuvakammioinen paalainkäärin muovisidonnalla, Mepun pölynpoistojärjestelmät (Taifum ja Storm) ja Väderstad Spirit 400C -kylvölannoitin.

Kvernelandin FastBale saapuu pitkän odotuksen jälkeen Suomeen. Ilman pysähdyksiä tapahtuvan paalauksen lasketaan säästävän 300 paalin päivätyötahdilla noin 1,5 tuntia työaikaa, kun pysähdykset poistuvat ja samalla myös traktoriin kohdistuvat kuormitukset vähenevät.

Elhon levein perhosniittokone, NK 10700 SF yhdistää karhot ruuveilla. Työleveys on 10,7 metriä.