Altia ja Raisio kipusivat plussalle – sikaralli hyytyi

Tammikuun alkupuolella KM-maataloussalkun osakkeita tuntui siivittävän jonkinasteinen tammikuuilmiö. Parhaana päivänä salkun kokonaisarvo nousi peräti 50 euron verran.

Toisin kuin joulukuussa, nousu oli enimmäkseen salkkumme ”viherosakkeiden” vastuulla. Kurssien elpymisen syynä saattoi olla myös se, että uusien osakesäästötilien omistajat ovat intoutuneet keräilemään salkkuihinsa Altian, Apetitin ja Raision osakkeita.

Pörssitiedottamisen osalta Altian ja Apetitin tammikuu sujui kuitenkin melko hiljaisissa merkeissä. Altia sentään tiedotti nimitystoimikuntansa ehdotuksista, mutta suoranaisia kurssireaktioita aiheuttavia uutisia ei kuultu.

Tammikuun aikana Altia osakekurssi kipusi vuoden lopun 8,18 eurosta 8,80 euroon, jonka myötä Altia on nyt salkussamme reilut puolitoista prosenttia plussalla. Apetit petrasi 7,84 eurosta 8,6 euroon, mutta sijoittamastamme pääomasta on edelleen reilu kolmannes hukattuna.

Raisio tiedotti alkukuusta konsernin kauraliiketoiminnan kehittämisestä. Nokialla sijaitsevaan kauramyllyyn kohdistetaan noin kahdeksan miljoonan euron investoinnit.

Strategian tavoitteena on kasvattaa kauraliiketoiminnasta toinen kansainvälinen tukijalka Benecol-liiketoiminnan rinnalle. Lisäarvoa haetaan etenkin gluteenittomuudesta ja kauran kuidusta.

Kuun puolivälissä puolestaan kerrottiin, että ikinuori, vasta 95-vuotias Elovena-tyttö vaihtaa mekkoa ja lähtee ulkomaille. Muutos liittyy niin ikään yhtiön kansainväliseen kauraliiketoimintaan.

Uudistus herätti julkisuudessa yllättävän paljon huomiota. Mekonvaihdoksen synnyttämät mielenilmaisut vaihtelivat varovaisesta myönteisyydestä tyrmistykseen. Osin yliampuvia sävyjä saaneet kauhistelut viestivät ainakin siitä, että Elovena tarkoittaa suomalaisille paljon muutakin kuin pelkkiä kaurahiutaleita.

Raision kurssi jatkoi tammikuussa nousuaan vuoden lopun 3,4 eurosta 3,68 euroon. Kipuamisen ja Raisio-sijoituksemme laskennallista tuottoa muutamalla prosentilla tiputtaneen taulukointivirheemme korjauksen myötä Raision tuottoprosentti asettui jo lähelle viittä.

Tautista menoa

Liha-alalla tammikuu oli kovin tautipainotteista. Aasiaa riivanneen afrikkalaisen sikaruton seurauksena Kiina laski maahan tuotavan pakastetun sianlihan tullitariffeja tammikuun alusta. Helpotusten povattiin tuovan etua Atrialle ja HKScanille, mutta koronavirusuutiset söivät kuitenkin kurssinousua oleellisesti. Yhtiöiden omilla ilmoituksilla on ollut niin ikään vaikutuksensa kursseihin.

Tammikuun puolenvälin jälkeen Atria alensi vuoden 2019 liikevaihto-ohjeistustaan. Aiemmin ennustetun kasvun sijaan liikevaihdon arvioidaan yltävän vain edellisvuoden tasoon. Konsernin liikevoiton ennustetaan sen sijaan edelleen kasvavan.

Ilmoituspäivänä Atrian kurssi tipahti 10,6 eurosta 9,89 euroon. Tammikuun aikana Atria hiipui 10,04 eurosta 9,61 euroon, minkä seurauksena yhtiön salkullemme tuottama tappio kasvoi yli kymmeneen prosenttiin.

HKScan puolestaan ilmoitti investoivansa noin kuusi miljoonaa euroa Rauman siipikarjayksikön uuteen teurastusprosessiin. Uutinen vahvistaa julkisuudessakin esitetyt käsitykset vuonna 2017 käyttöön otetun teurastuslinjaston vakavista ongelmista.

Välitöntä vaikutusta yhtiön kurssiin ei uutisella kuitenkaan ollut. Kokonaisuudessaan HKScanin tammikuu sen sijaan lipsahti selväksi alamäeksi, sillä kurssi heikkeni kuukaudessa 2,760 eurosta 2,290 euroon. Laskun jäljiltä yhtiö onkin salkussamme taas reilusti miinuksella.

KM:n maataloussalkun arvo eli tammikuussa joulukuun 2614 eurosta 2627 euroon. Tammikuun lopulla salkkumme oli lähes 450 euroa tappiolla.

KM-salkku on henkilökohtainen sijoituskokeilu. Emme anna sijoitusneuvoja. Mikäli joku päätyy ostamaan mallisalkkumme osakkeita, hän tekee sen omalla vastuullaan.


Tammikuun suhteellisesti paras kurssikehitys nähtiin Apetitilla, jonka kurssi kohosi kuukauden aikana lähes kymmenellä prosentilla. Myös Raision ja Altian kurssit kehittyivät myönteisesti. Atrialle ja HKScanille tammikuu merkitsi kurssipudotusta. Salkkumme arvo nousi tammikuussa vain reilulla kymmenellä eurolla.

Lähde: www.nasdaqomxnordic.com


KM:n maataloussalkun tuotot on laskettu sijoitetun pääoman mukaan, ja ne pitävät sisällään uudelleensijoitetut osingot. Salkun markkina-arvo on määritelty edellisen kuun viimeisen pörssipäivän lopetuskurssin mukaan. Laskelmissa on otettu huomioon ostopalkkiot muttei mahdollisia myyntipalkkioita. Takeita myynnin onnistumisesta kyseisellä hinnalla ei siis ole. Taulukoon on korjattu kesän alun osinkojen uudelleensijoituksesta saakka kummitellut harmillinen virhe Raision osakkeiden määrässä. Virhe on saanut Raision tuotot näyttämään muutaman prosentin todellista pienemmiltä. Salkun kokonaiskuvaan asialla ei ole ollut oleellista vaikutusta.

Teksti: Kyösti Isosaari