Vertailussa 18 voltin akkuporakoneet
Käytännön Maamiehen ja TM Rakennusmaailman yhteistyössä tehdyn testin tarkoitus oli etsiä sellaista akkuporakonetta, jolla voidaan porata sähkörasioille reikiä, tehdä vesijohdoille ja viemäreille reikiä tai ilmalämpöpumpun sisä- ja ulkoyksikölle läpivientireikää hirsiseinään. Kyse ei siis ole mistään kevyen luokan askartelusta, vaan koneelta todella maksimaalista voimaa vaativasta uurtamisesta.
Akkuporakonevalmistajilla on tarjolla useita erilaisia malleja. Yhdeltä valmistajalta saattaa löytyä kolme tai neljä eri mallia 18-volttisten sarjaan. Suurimmat erot löytyvät usein vääntövoimasta ja moottorin tekniikasta.
Näennäisesti samanlaisten koneiden hinnat saattavat poiketa toisistaan valtavasti. 18-volttisten akkuporakoneiden kappalemääräisestä myynnistä suurin osa menee ammattikäyttöön. Tässä testissä olivat mukana todelliset raskaan sarjan raatajat. Nämä koneet ovat valmistajiensa kokoluokan vääntävimmät ja voimakkaimmat koneet.
Yleensä porakoneiden käyttöohjeissa nimetään suurin sallittu poranteräkoko sekä puulle, metallille ja kiviainekselle. Niin oli nimetty näillekin koneille. Suurimmat teräkoot vaihtelivat 45:n ja 76 millimetrin välillä. Älä siis poraa ylisuurilla terillä, kuten me teimme tässä testissä. Mahdollisten laitevaurioiden sattuessa takuu ei kata vahinkoja.
Maahantuojille kuvailtiin testin kulku ja pyydettiin sellaisia koneita testattaviksi, joilla voisi porata 76-millisiä reikiä kertopuuhun. He siis tiesivät etukäteen, minkälaisesta testistä olisi kyse. DeWalt ei halunnut osallistua testiin.
Koolla on väliä
Festoolissa ja Metabossa on istukka irrotettavissa kiinnitysrengasta vetämällä ja tilalle saadaan Festoolin kehittämä Centrotec-istukka. Metabon istukasta käytetään nimeä Quick. Istukan irrottamalla näiden kahden koneen pituusmitasta saadaan pois useita senttejä. Metabo on koneista kaikkein lyhyin ja näppärin. 159 mm ilman istukkaa ja Quickiä. Molempien koneiden akselin päähän saadaan kiinnitettyä suoraan ¼” kuusiokara-kärki tai vastaavalla kannalla varustettu poranterä.
Istukan kanssa koneiden pituudet ovat 203–230 mm, Milwaukeen ollessa lyhin ja Hitachin pisin. Akkujen varaustilan näyttö löytyy kaikista koneista. Boschissa, Metabossa ja Milwaukeessa se on akussa itsessään. Festoolissa, Makitassa ja Hitachissa se on koneessa ja tarkastettavissa ainoastaan akun ollessa koneessa kiinni.
Kaikki koneet oli varustettu myös led-valoin. Festoolissa valo on jopa niin kirkas, että sitä voi melkeinpä käyttää taskulamppuna.
Eroja momentinsäätimissä
Momentinsäätimet toimivat koneissa erilailla. Festoolissa ja Metabossa momentinsäädin pysäyttää koneen, kun haluttu momentti on saavutettu. Koneet käynnistyvät uudelleen vasta, kun virtakytkin vapautetaan ja sitä painetaan uudelleen.
Metabon momentinsäädin on pyöritettävä rulla, joka on sijoitettu kädensijan alapäähän, heti akun yläpuolelle. Rullan ensimmäiset asennot ovat myös ns. ”impulssi”-asentoja, joilla helpotetaan vaikkapa reiän poraamista kaakeliin. Impulssiasennolla istukka pyörii hitaasti pienin nykäyksin, eikä terä lähde ”piirtämään” niin helposti.
Muissa koneissa momentinsäätimen ”räikkä” lyö tyhjää, kun momentti on saavutettu. Koneet eivät pysähdy ilman virtakytkimen vapauttamista. Momentinsäätimiä ei kokeiltu erikseen, koska puuhun poratessa sillä ei ole merkitystä. Mikäli ruuvataan puuhun, on mekaaninen ruuvin kannan korkeuden säädin ainoa toimiva vaihtoehto. Puun tiheys vaihtelee eikä vääntövoiman rajoittamisella saada ruuvin syvyyttä säädettyä.
Kaikki koneet Festoolia lukuun ottamatta ovat kaksivaihteisia (2 eri nopeusaluetta) ja teho on annosteltavissa portaattomasti liipasimesta.
Festoolissa on neljä eri nopeusaluetta. Maksimikierrosnopeudet vaihtelevat 1. vaihteella 350:n ja 550 kierroksen välillä. 2. vaihteella 1 600:n ja 2 000:n välillä. Festoolin 4. vaihde kiertää peräti 3 800 rpm.Välityksillä saadaan kierroslukua muutettua ja sitä kautta myös vääntöä lisättyä. Pääperiaate on se, että mitä pienemmät kierrokset, sitä enemmän saadaan koneeseen vääntövoimaa.
Kaikissa tämän testin koneissa on mahtavasti vääntövoimaa ja myös sen mukaiset lisäkahvat etukädelle.
Ainoastaan Metabon kahvaan olisi halunnut vielä lisää pituutta. Metabolla poratessa meinasi voimat loppua käsistä.
Kaikissa koneissa on kaksi 18-volttista lithium-ioni-akkua, joiden ampeerituntimäärät ovat 4.0–5.2 Ah.
Lue koko juttu KM:stä.
Jorma Piisinen